Babiš odpálkoval poslankyni, která se ho ptala na centrum Klinika. Máme jako jediní

15.03.2016 13:24

Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš poprvé politicky vážně zaškobrtl. Kvůli údajně zfixlované dotaci na projekt Čapí hnízdo se bude byznysovými aktivitami jeho impéria zabývat Poslanecká sněmovna. A trápí se i u žižkovské Kliniky – komunitního centra, které dostalo od Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových výpověď z budovy, kterou užívalo zhruba rok zadarmo.

Babiš odpálkoval poslankyni, která se ho ptala na centrum Klinika. Máme jako jediní
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

Kvůli Babišovým intervencím ohledně Kliniky interpelovala v Poslanecké sněmovně místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová, jak ParlamentníListy.cz před pár dny uvedly. Babiš jí už na její písemnou interpelaci odpověděl. A tvrdě. „Musím se důrazně ohradit vůči Vašemu výroku, že jsem se zasadil o legalizaci nezákonného obsazení tohoto objektu. Bylo primární věcí Úřadu zvolit adekvátní způsob pro naložení s předmětným majetkem, a to v souladu s platnými právními předpisy upravujícími hospodaření s majetkem státu; a ministru financí nepřísluší zasahovat do takovýchto majetkových dispozic,“ rozčílil se Babiš.

Odpověď Andreje Babiše je ZDE

„Nesouhlasím s Vaším tvrzením, že by došlo v souvislosti s uzavřením smlouvy o výpůjčce ke znehodnocení majetku státu, nebo že by nebylo pečováno o majetek státu v souladu se zásadami nakládání s majetkem s péčí řádného hospodáře,“ pokračoval Babiš.

„Nelze označit konkrétní osobu, která nese odpovědnost za vzniklou situaci,“ konstatoval dále šéf hnutí ANO. Odpověď na interpelaci přinášíme i se smlouvou o bezplatné zápůjčce Kliniky, uzavřenou mezi Úřadem pro zastupování ve věcech majetkových a zástupkyní komunitního centra Terezou Virtovou.

Mladí levicově smýšlející aktivisté rozhodně nejsou klíčovým Babišovým voličským elektorátem, ale Babiš Kliniku podporuje přes rok. Ve věci autonomního sociálního centra se zasadil o to, aby Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových budovu na pražském Žižkově aktivistům zdarma pronajal. V odpovědi na interpelaci Černochové tvrdí, že se nezasadil o legalizaci obsazení objektu, jeho rétorika se ale ani zdaleka nepodobá té zhruba rok staré.

Například 22. ledna 2015 se na Facebooku hnutí ANO objevil příspěvek Babišových marketingových pomocníků. „Jak člověk pozná, že zestárl? Když začne nadávat „na ty mladý“, jejichž chování nerozumí. V prosinci obsadila mládež na pražském Žižkově zchátralou budovu bývalé kliniky. Spousta lidí si myslela, že to jsou výtržníci a že na ně úřady právem poslaly policajty. Situace zvedla obočí Andreje Babiše, který se k překvapení všech objevil na místě a navrhl schůzku všem zúčastněným. Na rozdíl od úředníků ho nezajímaly pouze paragrafy a vyhlášky „proč to nejde“, ale také to, o co mládeži jde: rozjet zahradu, jídelnu pro sociálně slabé, knihovnu, přednáškový sál a prostor pro občanské iniciativy v domě, který je sice majetkem státu, ale nikdo ho nevyužívá. Chuť něco dělat lidi spojuje. Kdo by si pomyslel, že dvacetiletí nadšenci v mikinách a ministr financí v sobě najdou podobnou krevní skupinu? Přesto se to stalo a právě mladá energie vzbudila v Andreji Babišovi mnohem větší důvěru než zpohodlnělost úředníků, kteří všechno (ne)řeší přes paragrafy a vyhlášky. Jako nejvyšší správce státního majetku slíbil Andrej Babiš kliniku občanskému hnutí. Vzhledem k jeho vrozené pořádnosti se do ní určitě přijde časem podívat. „Mladý duchem“ znamená, že člověk ještě neztratil odvahu zkoušet nové věci, že je vždy připraven poučit se, a taky, že se nepovyšuje nad mladší, ale spíš v nich hledá inspiraci. Člověk, který je mladý duchem si udržuje vitalitu, iniciativu i usměvavost, a všechny tyhle věci najdeme u Andreje Babiše.“

Pomoc ministr financí avizoval i poté, co museli aktivisté z rozhodnutí úřadu, který pod Babiše spadá, budovu vyklízet. „Proč stavební úřad doteď neměl s@centrum_klinika problém? Půjdeme za starostkou,“ napsal Babiš například druhého března v poledne na Twitteru. „Nabízeli jsme mimochodem jinou budovu, tu ale provozovatelé Kliniky odmítli. Vic asi nemusím dodávat,“ zatweetoval pár hodin před tím. Babiš se také se zástupci Kliniky opětovně sešel a podle aktivistů naznačoval, že by jim mohl pomoci v objektu zůstat.

Babišův postup ve věci Kliniky poslankyně ODS Jana Černochová vnímá jako populistickou snahu o zisk laciných politických bodů mezi příznivci Kliniky, mladými lidmi smýšlejícími levicově či liberálně, kteří neuznávají práva vlastníků nemovitostí a jejich nedotknutelnost. „Bohužel jste tímto krokem zároveň podpořil existenci komunity, která je dnes již prokazatelně spojena s extremistickými levicovými proudy, jež za poslední rok stupňují své aktivity pohybující se často na hraně zákona a trestné činnosti,“ konstatovala ve své interpelaci Černochová. Ta dává aktivisty z Kliniky nepřímo do spojitosti s útoky na pražský podnik Řízkárna, kde pravděpodobně levicoví radikálové podpálili několik aut kvůli nesouhlasu se zaměstnaneckou politikou majitele restaurace.

Černochová ve své interpelaci také napsala, že jejím cílem není zastávat se autonomního centra a jeho protagonistů. „Jde mi o to, aby byly věci uvedeny na pravou míru, aby veřejnost nebyla klamána a aby nebylo manipulováno veřejným míněním,“ vysvětluje poslankyně a starostka Prahy2. Babišovi proto položila několik otázek. „Kdo konkrétně nese odpovědnost za to, že informace o jediném účelu, k němuž má být v souladu s kolaudací budova Kliniky využívána, nebyla loni dostatečně známa, a nebyla tedy užita jako argument proti uzavření smlouvy o výpůjčce stejně, jako k tomu došlo v současnosti? Copak nebyla tato informace součástí předmětné výpůjční smlouvy? Pokud tato informace skutečně nebyla známa, došlo k nelegálnímu propůjčení budovy v majetku státu, dost možná i k jejímu znehodnocení, což znamená, že o ni nebylo pečováno v souladu se zásadami nakládání s majetkem s péčí řádného hospodáře.

Vyvodíte z této skutečnosti nějaké důsledky, případně jaké? Byla součástí smlouvy i nějaká protihodnota např. ve formě symbolického nájemného a pokud ne, neměla by být nějaká náhrada zpětně vymáhána vzhledem k tomu, že využití budovy bylo nezákonné? Můžete mi vysvětlit, co Vás osobně přimělo ke změně přístupu k této kauze? Z jakých důvodů již této záležitosti nevěnujete takovou míru pozornosti a zájmu o budoucnost komunity Klinika, jakou jste věnoval před rokem? Jakým způsobem se zachová ÚZSVM, potažmo ministerstvo financí ve chvíli, kdy současní obyvatelé Kliniky odmítnou tyto prostory vyklidit, budete i nadále tolerovat nezákonné obsazení nemovitosti v majetku státu? Jaká bude budoucnost této budovy, plánujete nějaké její další využití?“ kladla otázku za otázkou Babišovi Černochová.

„Ubezpečuji Vás, že moje míra pozornosti se ohledně činnosti Kliniky nikterak nezměnila, což je zřejmé i z mé osobní návštěvy v objektu Jeseniova dne 2. března 2016,“ zareagoval mimo jiné Babiš na interpelaci Černochové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …