Babiš pro PL: Sesazení Zemana? Nemáte šanci, senátoři! Chcete se zviditelnit

25.07.2019 8:03

„Senátoři se chtějí zviditelnit, jejich žaloba nemá šanci. Otravuje to lidi.“ Premiér Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz reaguje na krok horní komory Parlamentu, která ve středu večer schválila ústavní žalobu na prezidenta.

Babiš pro PL: Sesazení Zemana? Nemáte šanci, senátoři! Chcete se zviditelnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Kolem tří hodin trvalo neveřejné jednání Senátu ve středu večer o návrhu ústavní žaloby na prezidenta republiky. Členové horní komory dokonce museli mít vypnuté mobilní telefony. 

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Po delší, ale nepříliš vyhrocené debatě zaměřené spíše na věcné argumenty pro podání žaloby zvedlo ruku 48 senátorů ze 75 přítomných. Potřeba bylo aspoň 45 hlasů, tedy třípětinová většina, jak stanoví Ústava. 

Podle premiéra Andreje Babiše se však senátoři chtějí jen zviditelnit, protože členové horní komory moc dobře vědí, že žaloba nemá šanci projít v Poslanecké sněmovně. Předseda vlády to řekl ParlamentnímListům.cz. Bez souhlasu poslanců se na stůl Ústavnímu soudu žaloba nedostane a úsilí senátorů bude k ničemu.

Anketa

Bude co slavit během 30. výročí 17. listopadu 1989? (Ptáme se 24.7.2019)

5%
95%
hlasovalo: 13381 lidí

„Je to jen snaha Senátu se zviditelnit. Já nemám rád tyhle konflikty a chci řešit věci konsenzuálně, dohodou,“ uvádí Babiš. 

Ze stejného důvodu podle svých slov řeší otázku přetahování o obsazení Ministerstva kultury. „Snažím se tady vyřešit problém, který jsem nezpůsobil. Vím, že to otravuje lidi, že se tady dohadujeme o post ministra kultury, ale myslím si, že žaloba a konflikt s prezidentem by žádné řešení nepřinesly,“ pokračuje předseda vlády.

„Senátoři vědí, že jejich žaloba nemá šanci projít Sněmovnou, přesto to udělali, takže jak už jsem řekl, to vnímám jen jako jejich snahu se zviditelnit,“ konstatoval Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Ostře se do senátorů pustil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, podle jeho slov je ústavní žaloba jakobínský pamflet a výsměch právnímu státu. Už dříve Ovčáček mluvil o tom, že žaloba je nesmyslná z právního hlediska, protože zahrnuje i činy, kterých se prezident měl dopustit během svého prvního funkčního období, které skončilo.

„Senát se definitivně snížil na úroveň novodobého ÚV KSČ. Plivanec na svobodu, plivanec na demokracii, plivanec na Ústavu ČR. Kdo podpořil jakobínský pamflet, který je doslova výsměchem právnímu státu, měl by se hluboce stydět,“ komentoval hlasování senátorů Jiří Ovčáček.

Poslanecká sněmovna se k projednání návrhu žaloby dostane pravděpodobně v průběhu září. Nyní mají poslanci parlamentní prázdniny a dřív než v září se nemají v plánu sejít. Aby žaloba prošla i ve Sněmovně, muselo by pro ni zvednout ruku minimálně 120 poslanců, což je v nynějším rozložení sil nereálné. Svým vyjádřením to potvrdil i premiér.

Podobné vnímání celého příběhu kolem ústavní žaloby na Miloše Zemana ve středu sdíleli s naší redakcí i někteří senátoři. Kuloáry ve Valdštejnském paláci zněly i názory, že senátor Václav Láska, autor návrhu žaloby, si dělá z horní komory českého Parlamentu jeviště pro svou vlastní prezentaci před veřejností. 

„Nejsem žádný fanatický zastánce prezidenta, často chodí na hranu Ústavy, ale tohle je divadelní šaškárna pana Lásky a jeho partičky. Mluví o obraně ústavnosti této země, ale ta žaloba je napsaná tak blbě, až to skoro vypadá, že je psaná tak, že i kdyby se před ústavní soudce dostala, ti by ji automaticky museli odmítnout. Pan Láska si bere celý Senát jako rukojmí k sebepropagaci a z historického Valdštejnského sálu si k tomu dělá kulisy,“ přinesli jsme již ve středu navečer pohled jednoho z rozladěných senátorů.

Jak jsme již uvedli, projednávání v neveřejném režimu trvalo v Senátu zhruba tři hodiny. Přestože žaloba horní komorou prošla, řada senátorských klubů nebyla ve svém názoru na věc jednotná. Ani druhý největší klub ODS neměl totožný názor.

Žalobu v předložené podobě nepodpořil ani předseda horní parlamentní komory Jaroslav Kubera (ODS), jak předtím redakci potvrdil, a ruku pro návrh nezvedli senátoři Tomáš Jirsta a Ivo Valenta, oba členové klubu ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…