Babiš vrací úder Topolánkovi. Vytáhl jeho minulost a údajnou korupci

03.07.2013 16:30

Mezi bývalým premiérem Mirkem Topolánkem a podnikatelem Andrejem Babišem se rozhořela slovní válka. Expremiér totiž obvinil Babiše, že jde do politiky ze strachu a jeho nástup připomíná Německo ve třicátých letech. Miliardář zase opáčil zmínkou o řadě údajně korupčních kauz Topolánkovy vlády.

Babiš vrací úder Topolánkovi. Vytáhl jeho minulost a údajnou korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na svém profilu v ParlamentníchListech.cz vyzval k co nejrychlejšímu zastavení Andreje Babiše. Podle Topolánka se miliardář, který nedávno koupil deníky MF Dnes a Lidové noviny snaží ovládnout zemi. Expremiér situaci přirovnal k době, kdy se v Německu k moci dostával Adolf Hitler.

„Ano, Andrej Babiš právě dnes, kdy lidé slyší na nové světlonoše, kdy odmítají akceptovat stávající politické elity, kdy chtějí slyšet věty o pořádku, řádu, konečném řešení a chtějí novou tvář, představuje extrémní riziko. Nenechme se mýlit jeho malou podporou,“ napsal Mirek Topolánek.

Celý v bílém s posvátným posláním. Přichází Babiš

Hlavní motivací jeho vstupu na veřejné kolbiště není podle expremiéra snaha omezit korupci, ale spíše strach. „Strach z vyšetřování a vyšetření podezřelých případů jeho podnikatelských aktivit,“ míní Topolánek. Kdyby prý chtěl Babiš jen omezit korupci, stačilo by podle bývalého premiéra, aby miliardář začal u sebe a korupce by se rázem snížila o mnoho procent.

„Na scénu vstupuje On, celý v bílém, s rozhořčeným výrazem ve tváři, se silnými větami, hemžícími se frázemi o vymýcení korupce, s posvátným posláním vyčistit ten polistopadový Augiášův chlév. S pomocníky typu Randák, Vincenc a mnohými dalšími zneuznanými, vyvolenými a samozvanými Viktory Čističi začíná, jako mnozí před ním, budovat 'nový a lepší stát'. Naposled takhle končila Výmarská republika,“ rozepsal se Topolánek v článku na svém profilu v ParlamentníchListech.cz.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Že je Andrej Babiš slabý? NSDAP prý nejdřív také měla pár procent

Expremiér v textu opakovaně vyzývá k tomu, aby byl Andrej Babiš zastaven. „Když poprvé Hindenburg samozvaně s využitím Ústavy sestavil prezidentskou vládu, měl Hitler a jeho NSDAP ve volbách 1928 pouhá 2 % hlasů. O dva roky později už 17 %. Jak to dopadlo s demokracií v Německu, známe z učebnic. Jak to dopadne u nás, to máme snad pořád ve vlastních rukách. Zastavme ho! Zastavme ho včas!“ přirovnává expremiér a bývalý šéf ODS.

Topolánkův text však Babiš nenechal bez odezvy. Poměrně ostrým způsobem v článku, který zaslal redakci ParlamentníchListů.cz, Mirku Topolánkovi oplácí a zmiňuje údajné korupční případy jeho bývalé vlády.

Topolánek miliardáře po ránu pobavil

„Pan Topolánek mne při středě po ránu velice pobavil. Chtěl by zastavit Andreje Babiše a vyzývá k tomu samému… Vlastně nevím koho. Asi oba své poslední příznivce,“ vysmívá se miliardář.

Babiš zmínil a vyložil i expremiérovy začátky v politice. „Mirek Topolánek se do vysoké politiky dostal včas, jeho ostravská firma VAE si v roce 1999 vzala půjčku 67,5 milionu u První městské banky a pak zkrachovala. Za úvěr ručil i tehdejší pan senátor. Nikdy ale nic splácet nemusel. Jak to? Udělal přece politickou kariéru…,“ pozastavuje se majitel Agrofertu a předseda politického hnutí ANO.

„Všichni také dobře víme, na čem Topolánkova vláda stála. Drželi ji poslanci ČSSD Melčák, Pohanka a Wolf (nyní na útěku před policií). K tomu opět jedna historka z politického zákulisí: Když Topolánek s Dalíkem přijeli koncem června 2008 na tenisovou akci do Prostějova (v Dalíkově vozu Porsche, samozřejmě) z Vysočiny z jednání s panem Šloufem,  byli nadšení, že mají ‚dva poslance ČSSD v kapse‘. Korupce? Kdepak. Všechno v pořádku,“ uvedl Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Babiš se prý ničeho nebojí

Proti pomluvám Mirka Topolánka se prý Babiš bránit nebude. „I on musí vědět, že plácá nesmysly. Žádného vyšetřování se bát nemusím, protože mám na rozdíl od pana Topolánka naprosto čistý stůl, můj majetek je prokazatelný, platím řádně daně,“ doplňuje miliardář.

„Pan Topolánek  (dnes zaměstnán jako bílý kůň energetické lobby) stejně jako jeho přítel (Bormann) Dalík rád používá nacistická hesla a přirovnání. Teď najednou tvrdí, že se obává ‚konečného řešení‘. Já žádné ‚konečné řešení‘ (rozkrást a jít) jako pan Topolánek a jeho parta nenabízím. Chci naopak nabídnout lidi, kteří si v politice na rozdíl od pana Topolánka, Dalíka nebo Řebíčka nakrást nepotřebují,“ uzavřel svoji reakci pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

Expremiér Mirek Topolánek v krátkém čase znovu zareagoval a nechal na ParlamentníchListech.cz pro Andreje Babiše tento vzkaz:
 
Příznačné je, že žádný deník, kromě těch, které už náš dobrák a filantrop Babiš vlastní a u kterých jsem to navzdory "Babišovu kodexu" ani nezkoušel, neměl odvahu mou reakci na lživé výroky AB otisknout. Sbohem demokracie! Tohle bude skutečné Palermo.
 
Trafená husa najviac gagá. Babiš ma nesklamal. Zoradil bez ladu a skladu väčšinu nezmyslov, ktoré boli o mne kedy napísané. Ani sa nenamáhal s overovaním pravdy. Aby nie, veľkú časť týchto bludov potom, čo som mu zabránil rozkradnúť polovicu republiky, platil a nechal vyrábať.
 
Andrej, peniaze znamenajú veľa, ale šťastie, šťastie si za ne nekúpiš.
 
Andreji, píši Ti úmyslně slovensky, abys lépe porozuměl.
 
Mirek Topolánek
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …