Babišovo hnutí a komunisté povládnou Havířovu. A takto promluvila ulice

24.10.2014 7:30

REPORTÁŽ V Havířově se dohodli komunisté s představiteli ANO a vítězné socialisty poslali do opozice. Místní obyvatele ale daleko víc než vyšachování ČSSD a dění na magistrátu zajímá to, že místní důchodci vybírají popelnice. Mladší ročníky sice fandí hnutí ANO, starší ale stále nostalgicky vzpomínají na minulý režim. „Byli jsme jedním z nejvyspělejších socialistických států a teď jsou z nás žebráci. Všichni slibují, ale nakonec jen lidi okrádají a dělají z nich bezdomovce,“ zhodnotil bývalý horník Jiří Adamec. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jaká je po volbách ve městě atmosféra.

Babišovo hnutí a komunisté povládnou Havířovu. A takto promluvila ulice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Centrum Havířova

Do Havířova se přestěhoval pan Vladimír, když mu bylo osmnáct. Dnes, ve svých 57 letech, chodí o berlích a stěžuje si na zdravotní stav. „Nevím, jak bych dopadl, kdybych nešel do důchodu. Není tu práce, už ani šachty nefungují. Podepsalo se na mně 34 let na šachtě,“ popsal pro ParlamentníListy.cz bývalý horník. To, že na radnici bude vládnout KSČM společně s ANO a hnutím Pro Havířov, v podstatě přivítal. „Já nemám rád komunisty. Tahle strana mi nikdy nevoněla, ale pro Havířov to možná není špatná volba, protože u nás lidé potřebují sociální jistoty. Když se komunisté navíc spojili s ANO, lidé mají naději a myslí si, že bude vedení města vstřícnější.“ Sociální demokraté v opozici mu nevadí. „Starostu jsem sice osobně neznal, ale sliboval hory doly a skutek utek, asi víte, jak to chodí,“ dodal zasvěceně.

Bývalý havíř: Byli jsme jedním z nejvyspělejších socialistických států a teď jsme žebráci

U místní večerky čekalo pár lidí, až prodavačka típne cigaretu, aby si mohli jít nakoupit. Jedním z nich byl i Jiří Adamec, který má na situaci jasný názor: „Já už dneska nevěřím ničemu. Všichni jen slibují, veřejně představují svůj program, ale spíš všechny jen okrádají a z lidí dělají bezdomovce. V Havířově přednostně zaměstnávají Poláky nebo Slováky. Za komunistů každý musel pracovat, jinak by ho zavřeli. V dnešní době ten, kdo nepracuje, se má lépe, než ten, kdo pracuje,“ rázně zhodnotil aktuální stav.

K volbám sice pan Adamec chodí, ale má pocit, že jeho snaha je úplně zbytečná: „U voleb jsem byl, volil jsem ODS, ale stejně si politici udělají všechno po svém. Nevěřím jim. Byli jsme jedním z nejvyspělejších socialistických států a teď jsou z nás žebráci. Jedenáct let mám odpracováno na šachtě a šest let na vysokých pecích, mám zničené zdraví a nechtějí mi dát důchod. V Havířově důchodci vybírají popelnice, aby se uživili, protože nemají peníze. Jsou tu jedny z nejdražších bytů,“ dodal naštvaně. Povolební situace je panu Adamcovi už celkem lhostejná, rezignoval totiž nejen na místní, ale i na celostátní situaci. „Nesouhlasím vůbec s politikou tohoto státu a naší vládou, protože upřednostňují zaměstnávání cizinců,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz bývalý havíř.

Mladí věří ANO: Hlavně, že dojde ke změně

Mladší ročníky sázejí na ANO 2011. V novém hnutí vidí přislib změny. „ANO je něco jiného než ostatní strany. Myslím si, že na mladé zapůsobili, protože pořádají více akcí. Uvidíme, co z toho spojení s komunisty vznikne. Hlavní ale je, že dojde k nějaké změně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz osmadvacetiletý Tomáš. „V Havířově se celkem o všechno starali i v minulém volebním období. Město opravovali, je vidět, že peníze asi jsou. Mně ale nevadí, že vítěz voleb v koalici není, my to tak nehrotíme,“ dodal s úsměvem.

Také on si postěžoval na nedostatek pracovních příležitostí. „Sehnat v Havířově zaměstnání je nemožné, pokud nemáte nějakého známého. Když se místo objeví, zaměstnavatel nabídne směšné peníze. Navíc se často na jednu pozici hlásí třicet lidí a ten, kdo slíbí, že bude pracovat za nejnižší mzdu, toho vezmou. Znalosti a zkušenosti nehrají vůbec žádnou roli, přijmou klidně člověka, který nic neumí, jen proto, že bude chtít třeba jen 10 tisíc měsíčně,“ popsal. Také on měl problém s hledáním zaměstnání, ale nakonec ho vzali známí z rodiny na stavbu, kde si něco vydělá. „Jako zedník mám teď asi 15 tisíc korun měsíčně. Jenže, když prší, třeba jako dnes, nemůžeme pracovat, takže zase budu mít míň,“ předpokládá.

Lidem je jedno, kdo na radnici sedí. „Nevidím žádný rozdíl,“ říká důchodkyně

Další lidé, které ParlamentníListy.cz oslovily, reagovali podobně. Většinou je politika buď nezajímala nebo už rezignovali. „Za ta léta, co bydlím v Havířově, vím, že je to úplně jedno, kdo na radnici sedí. Nevidím žádný rozdíl. Myslím si, že většina lidí už nikomu nevěří,“ uvedla čtyřiašedesátiletá důchodkyně, paní Ludmila. Stejný názor měla i dvacetiletá Lucie Dlabačová: „Nezajímá mě to a vůbec jim nevěřím. Nemám práci, takže teď jen doufám, že mi známá pomůže, abych mohla prodávat v bižuterii.“ V trafice na Hlavní třídě prodávají z tisku, který by mohl informovat o místním dění, pouze Havířovský deník, výhradně místní noviny tu prý nemají. „Často lidi berou Haló noviny a při tom poznamenají, že za komunistů bylo líp,“ podotkla prodavačka.

Koalice je dohodnuta, čeká se na jednání zastupitelstva

Ve volbách do 43členného havířovského zastupitelstva zvítězila ČSSD. I když oproti minulým volbám dostala nižší podíl hlasů, má opět 15 zastupitelů. Druhá nejsilnější je KSČM se 13 zastupiteli, hnutí ANO získalo 10 mandátů. Hnutí Pro Havířov má v zastupitelstvu tři hlasy, zbylé dva připadly KDU-ČSL. Vítězní socialisté se ocitnou v opozičních lavicích. Představitelé hnutí ANO vše vysvětlují tím, že havířovská ČSSD otálela s vyjednáváním. Odmítají, že by rychlé vytvoření koalice bez ČSSD bylo odvetou za Olomouc, kde naopak vítězné ANO skončilo v opozici. „Nic se zatím nezměnilo, čekáme na jednání zastupitelstva,“ reagoval aktuálně pro ParlamentníListy.cz místní lídr ANO Josef Bělica. Primátorem by se údajně mohl stát volební lídr KSČM Daniel Pawlas, který je zároveň stávajícím náměstkem primátora.

Primátor Osmanczyk: Nerespektovali vůli voličů a podvedli je

Za hlavní příčinu krachu povolebních vyjednávání s ČSSD považuje Pawlas způsob jednání místních sociálních demokratů. „Havířovská KSČM byla připravena uzavřít koaliční smlouvu s ČSSD, ale za daného stavu věci, bez potřebné sebereflexe bývalého koaličního partnera, toto již nebylo možné. Po hlubokém uvážení všech okolností jsme se rozhodli uzavřít koalici, která bude ku prospěchu všech občanů města Havířova, nastolí klidné a demokratické pracovní prostředí, kde slušnost nebude vnímána jako slabost,“ uvedl ve svém vyjádření, které si také veřejnost může přečíst na webu místní KSČM. Primátor Zdeněk Osmanczyk odchází do opozice, i když jeho strana získala nejvíc hlasů. „Nerespektovali vůli voličů a podvedli je. Po celé čtyři roky byla patrná snaha komunistů pokud možno nic nedělat a vyhýbat se odpovědnosti. Přesto se ČSSD podařilo `káru` dotáhnout do vítězného konce i s tímto nákladem,“ komentoval poslední vývoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …