Barták u soudu ke kauze Tatra tepal Cabanisse. Ten svou výpovědí dráždil i soudce

17.03.2014 16:16

Městský soud v Praze dnes celý den pokračoval v líčení kauzy exministra Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže. Ti čelí obvinění z údajné korupce a podvodu při nákupu vozů Tatra pro armádu. Před senátem vystoupil William Cabaniss, pozdější předseda dozorčí rady Tatry. Soud však tento bývalý velvyslanec USA v Praze příliš nepřesvědčil. Právě Cabanissovi si přitom měl Barták - alespoň podle žalobce Dušana Táborského - říci o úplatek.

Barták u soudu ke kauze Tatra tepal Cabanisse. Ten svou výpovědí dráždil i soudce
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Zda si měl Barták říci o pět milionů korun nebo pět miliinů dolarů, neví však ani bývalý komunistický prokurátor Táborský. Což je zvláštní, protože od výše úplatku se odvíjí i případný trest.

A nevěděl to ani Cabaniss, který do České republiky přicestoval z USA v takovém zdravotním stavu, že musel vypovídat vsedě - ačkoliv jinak svědek musí před senátem stát. „Řekl mi, že za částku několika milionů dolarů nebo korun by problém šel vyřídit,“ popsal Cabaniss svými slovy setkání z roku 2008 na americké střelnici s českou vládní delegací a Martinem Bartákem, tehdejším náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové. Cabaniss byl za svou předvolební podporu prezidentem George W. Bushem instalován do Prahy na pozici velvyslance. Jak ukázaly odtajněné depeše v aféře WikiLeaks, opakovaně si v té době na hostitelskou zemi do Washingtonu stěžoval.

Američan si opakovaně protiřečil

Podle Cabanisse došlo k rozhovoru na toto téma i s tehdejším českým premiérem Mirkem Topolánkem. Na otázku předsedy senátu Miroslava Králíka, kde a kdy došlo k rozhovoru s Bartákem, Cabaniss vypověděl, že sám poté, co se setkal s Topolánkem, přistoupil k Bartákovi, který stál asi čtyři metry od nich. „Byla tam všude spousta lidí,“ uvedl exambasador. „Byli jste tedy při tomto rozhovoru obklopeni lidmi?“ zeptal se pro jistotu ještě jednou soudce, který už dříve při líčení poznamenal, že americká strana byla při hovoru o lobbingu mnohem aktivnější než sami obžalovaní. Zbrojaři Smržovi např. šéf Tatry Ronald Adams přímo nabízel, ať pro něj lobbuje u českých politiků. „Podle mého vědomí tam přímo okolo nás nebyl nikdo jiný. Ostatní od nás byli vzdáleni asi dvě stopy,“ vyloženě si Cabaniss protiřečil. (1 stopa = 33 cm, pozn. red.)

Fotografie jako důkaz svědkovy nepravdy

Cabaniss také tvrdil, že rozhovor i za těchto ztížených podmínek měl zaslechnout i další Američan Duncas Sellars, v té době šéf americké pobočky Tatry. Sám však přiznal, že si ho během rozhovoru vůbec nevšiml. „Myslím si, že lžete. V každé své výpovědi vypovídáte něco jiného, někde zázračně ztrácíte paměť, jinde ji zase zázračně nalézáte,“ zareagoval na to Martin Barták. Přímo před soudem pak doložil Cabanissovu špatnou paměť předložením fotografie, pořízené během jejich rozhovoru na střelnici, na níž jsou vidět oba aktéři v rozhovoru ve skupině dalších lidí.

Mlčením Cabaniss porušil americké zákony

„Nikam jsme to nehlásili,“ prohlásil Cabaniss na další otázku, jak s nabídkou korupce naložil. Na otázku soudce, proč tak neučinili, Cabaniss uvedl, že Američané „nevěděli, komu to hlásit“. Když mu tutéž otázku později v průběhu líčení položil Bartákův a Smržův obhájce Monsport, Cabaniss po dlouhé pomlce a kličkování jen vyhýbavě řekl, že si Američané nemysleli, že by s tím Češi mohli něco udělat. „Nedůvěřovali vládě svrchovaného státu EU. To musí urazit každého svébytného občana této země,“ reagoval Barták. Proč se jako americký občan neobrátil alespoň podle amerických zákonů na FBI, odmítl Cabaniss odpovědět. Neoznámit korupci, navíc na americké půdě, je přitom podle amerických zákonů federální zločin.

Cabaniss také popsal, jak se setkal s bývalým reportérem MF Dnes Jankem Kroupou, který pak jako první přišel s tím, že v kontraktu Tatry mělo jít o úplatek. „Pan Adams mě proto požádal, abych o té schůzce řekl novinářům,“ vysvětlil Cabaniss, proč se na pokyn tehdejšího šéfa Tatry po více jak dvou letech rozhýbal k tomu, aby o údajné korupční nabídce informoval tisk. Proč se na média, když už ne na českou policii nebo FBI neobrátili hned poté, co měla nabídka zaznít, už Cabaniss ale nedokázal vysvětlit. „Na jaký okamžik jste tedy čekali?“ zeptal se Cabanisse už viditelně rozčarovaný soudce Králík.

Patří k ostříleným jestřábům

Bigotní evangelík Cabaniss přitom patří v Alabamě na americkém jihu k místní honoraci a rozhodně není žádným váhavcem. Jedná se o příslušníka úderných jednotek Rangers, majitele několika továren v USA a bývalého republikánského senátora. Vzhledem k tomu, že patřil do okruhu přátel a donátorů exprezidenta George Bushe - který nechvalně proslul tím, že stihl za svého vládnutí rozpoutat dvě války, z něho Bush za odměnu za své zvolení (posvěcené až republikány ovládaným Nejvyšším soudem USA - pozn. red.) udělal v letech 2004-2006 velvyslance v České republice. Právě na jeho VIP minulost jako důvod důvěryhodnosti apeloval žalobce Táborský, aby slovům svého korunního svědka dodal na váze.

Překvapení v dalších dnech?

Zítra budou před senátem soudce Králíka vypovídat policisté, kteří kauzu Tatry vyšetřovali. Je přitom zajímavé, že ačkoliv pracovali pod přímým dohledem žalobce Táborského - nebo možná právě proto - ten jejich výslechu před soudem doslova zuřivě bránil. Dají se tedy očekávat zajímavé informace.

Ve středu pak před soud předstoupí další z Američanů v čele Tatry, šéf její americké pobočky Duncan Sellars. Také on je vedle Cabanisse považován za klíčového svědka obžaloby; stejně jako předtím někteří jí navržení bývalí zaměstnanci resortu obrany nebo podle samotného žalobce Táborského neprůstřelné nahrávky, které si tajně během obchodní schůzky se zbrojařem Smržem nahrávali Američané. Všechny tyto důkazy však dosud spíše vypovídaly ve prospěch obžalovaných.

Za americkými trumfy obžaloby je zničená česká Tatra

Naopak značně nedůvěryhodně vypadají dosud právě všichni američtí svědci, navržení žalobcem Táborským. Soudní líčení totiž opakovaně poukázalo na několik podezřelých okolností v obchodování firmy Tatra. Ta se totiž z pozice „posledního českého rodinného stříbra“, kde ještě nedávno byla, za fungování amerického managementu stala doslova ekonomickou troskou a musela být prodána v exekuci. Podle ekonomických expertů i řady českých médií to nese jasné znaky tunelování a přímé a cílené likvidace prosperující firmy. „Tunelování, to je to, co dělal americký management české firmy Tatra. Ta byla pro vás nežádoucí konkurencí a tak muselo být propuštěno více jak 4000 českých lidí,“ obrátil se na Cabanisse Barták. Američané tím měli způsobit českému státu škodu více jak čtvrt miliardy korun. „Doufám, že až tento soud skončí, se tímto faktem začne u nás konečně někdo zabývat,“ uzavřel své vystoupení při dnešním líčení bývalý vicepremiér Barták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …