Bezdomovci: Zimu přežíváme jen díky alkoholu. Ten jim ale zakázala vyhláška

05.02.2012 17:10

Kruté mrazy posledních dní komplikují životy mnoha lidem. Teploty se pohybují hluboko pod bodem mrazu. Padají teplotní rekordy. Mnoho bezdomovců již umrzlo. Jedna z mála věcí, která jim podle jejich slov v těchto mrazivých dnech může zpříjemnit život, je alkohol, kterým se můžou zahřát. V Olomouci a spoustě jiných městech nejen na Moravě však radnice zakázaly popíjení alkoholu na veřejných místech. Vyhlášku si radnice pochvalují. Bezdomovci se však bouří. Očekávali, že strážníci budou v zimě vůči dodržování nařízení o zákazu pití shovívavější. Opak je ale pravdou.

Bezdomovci: Zimu přežíváme jen díky alkoholu. Ten jim ale zakázala vyhláška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

V Olomouci se rozhodli skoncovat s popíjením alkoholu na veřejnosti a žebráním vloni na podzim na základě množících se stížností občanů. Vyhláška platí od počátku roku v historickém jádru Olomouce, na zastávkách či v parcích, a to do okruhu 100 metrů. Totéž se týká i dětských hřišť, předškolních, školních a zdravotnických zařízení, kostelů, prodejen potravin nebo objektů státní správy a samosprávy. Ten, kdo vyhlášku poruší, může být strážníkem městské policie z místa vykázán, nebo mu může být zabaven alkohol. Navíc za porušení nařízení hrozí pokuta až do tisíce korun.

Strážníci: Od začátku roku 216 porušení

Olomoučtí strážníci si vyhlášku pochvalují. „Pomáhá nám účinněji zabezpečit veřejný pořádek na veřejném  prostranství. Doplnila strážníkům dosud chybějící legislativní nástroj umožňující řešení této problematické oblasti. Její praktické uplatnění strážníkům umožní řešit již pouhou příčinu různého, daleko závažnějšího protiprávního jednání, jak již v oblasti veřejného pořádku, tak i občanského soužití,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí olomouckých městských strážníků Magda Václavíková.

Podle ní strážníci Městské policie Olomouc od počátku roku řešili 216 případů porušení vyhlášky. „Ve 197 případech se jednalo o konzumaci alkoholu, ve 3 případech prodejce ve stánku zjevně umožňoval konzumaci alkoholických nápojů na veřejném prostranství a v 19 případech osoby obtěžovaly kolemjdoucí žebráním. Ve 142 případech strážníci na místě usoudili, že bude dostačující pouhé projednání přestupku a porušení obecně závazné vyhlášky vyřešili domluvou, 73 přestupků vyřešili v blokovém řízení, kdy celková výše uložených pokut činila 61 000 korun, a jedno porušení vyhlášky dořeší přestupková komise,“ shrnula Václavíková.

Bezdomovci: Alkohol je pro nás nutnost k přežití

Olomoučtí bezdomovci však toto nadšení z nové vyhlášky s policisty nesdílejí. Podle nich by strážníci měli být teď v zimě vůči dodržování vyhlášky shovívavější. „Čekal jsem, že to policie nebude tolik řešit, když jsou takové mrazy. Teď nám pití dost pomáhá, “ prozradil redakci Karel Rada.

Jeho kolega Martin si o vyhlášce také myslí svoje. Na ulici žije už osm let. Jako spousta jiných nechce využít služby ubytoven a azylových domů, a proto tráví většinu času venku. Alkohol považuje za nejlepší prostředek, jak uniknout současné realitě. „Víte jaké to je být na ulici? Nemám nic, rodinu, majetek, občas se dostanu k nějakým penězům a za ty pořídím alkohol. No a co. Je to jediná věc, která mi pomáhá, na rozdíl od jiných.“ A dodává: „Nemám už co ztratit, když mě policajti chytnou, co se mnou můžou udělat.“

Mluvčí městských strážníků k tomu dodává: „V případě této vyhlášky je jasně stanoveno, na kterých místech je zakázáno pití alkoholu a žebrání. Ostatní místa nejsou vyhláškou dotčena,“ řekla Václavíková.

Na to má však Martin odpověď: „Když si koupím jídlo, protože mám hlad, tak si ho klidně sním i před obchodem, na lavičce v parku i jinde a nikomu to nevadí. A co je pro jiného jídlo, je pro mě i alkohol-nutnost k přežití. Tak proč ho zakazovat?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …