Bezmoc. Legrace skončila. Špína, výkaly a opilci tady mají natažené ruce... Úředník z Prahy nám popsal chování bosse na radnici

28.09.2020 13:54

O Praze 10 jsme psali mnohokrát. Vždy spíše negativně. Jistá část obyvatel této městské části věřila, že s novým vedením v čele s aktivistickou Renatou Chmelovou (VLASTA) se něco zlepší. Omyl. Na redakci se obrátil letitý zaměstnanec úřadu, jehož slova vnášejí do aktuálního dění zase to temné světlo.

Bezmoc. Legrace skončila. Špína, výkaly a opilci tady mají natažené ruce... Úředník z Prahy nám popsal chování bosse na radnici
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Renata Chmelová v době své aktivistické slávy

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí
„Po několikaměsíční pauze jsem se odhodlal Vám znovu napsat. K tomuto dopisu mě donutily aktuální události na úřadě Prahy 10. Záležitost, o které Vám chci v následujících řádcích napsat, byla v tichosti připravovaná vedením radnice již od poloviny minulého roku. O její přípravě k nám do nižších pater radnice probleskovaly jen kusé zprávy. Vědělo se jen, že se něco velkého chystá," sděluje v úvodu svého textu nám dobře známý zdroj.

Jeho text samozřejmě míří k rekonstrukci tamní radnice za několik stovek milionů korun.

Připomeňme, že pražští zastupitelé na svém zářijovém jednání schválili finanční výpomoc Praze 10. Jedná se o bezúročnou půjčku 500 milionů na rekonstrukci vršovické radnice, která je prý v dlouhodobě neudržitelném stavu. Stavební práce započnou na přelomu příštího a přespříštího roku, hotové mají být v roce 2024.

Náš zdroj přináší do celého příběhu několik zajímavých reminiscencí.

Současná starostka a senátorka podle něj svou politickou kariéru nastartovala jako aktivistka bojující s každou myslitelnou nepravostí. Ke svému zviditelnění prý byla ochotná, ale především schopná udělat cokoliv. Jedním z nejúspěšnějších nástrojů se pro Chmelovou staly podpisové akce.

„Každý den organizovala rozličné veřejné akce a petice a tímto způsobem vytvářela neustálý tlak, a to především na tehdejší vedení vršovické radnice. Rád bych připomenul, že jedním z nejviditelnějších veřejných vystoupení paní Chmelové se v minulosti stala podpisová akce s názvem STOP MILIARDOVÉ RADNICI. Každý zaměstnanec radnice, který v té době pracoval na úřadě Prahy 10, nemohl přehlédnout petiční stánky, kterých každý týden stály před budovou radnice, ale i na dalších místech desítky. Veřejnosti byla aktivistkou Chmelovou postupně vmasírovaná myšlenka zrůdnosti výstavby nové budovy radnice. Bylo poukazováno na obrovský tunel a hazardování s veřejnými penězi. Přestože z plánů tehdejšího vedení jasně vyplývalo, že cena za novou budovu radnice nepřekročí 750 milionů, paní Chmelová a její podporovatelé neustále hovořili o miliardovém tunelu. Velká část lidí na Praze 10 slovům a slibům paní Chmelové uvěřila. Kampaň proti miliardové radnici vyšvihla aktivistku Chmelovou do senátorského křesla a následně do křesla starostky,“ vzpomíná náš zdroj.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
Pohled do současnosti?

Ani ne půl roku, co senátorka Chmelová zasedla do křesla starostky Prahy 10, a i přes její veřejná prohlášení, že současná doba na Praze 10 není nakloněna velkým stavbám, začala se aktivně zajímat o možnost rekonstrukce nebo výstavby desítkové radnice.

„Pro zajímavost dodám, že jednou z možností ve hře byla výstavba nové budovy radnice na Skalce. Nakonec paní starostka Chmelová zvolila variantu rekonstrukce současné budovy. Bez veřejné debaty a bez referenda, které tvrdě a nekompromisně v minulosti vyžadovala, si v tichosti, a to v době koronavirové krize, vyjednala na magistrátu půlmiliardovou půjčku," uvádí dále náš zdroj z vršovické radnice.

Tento krok prý Chmelová, bez bližšího vysvětlení veřejnosti, uskutečňuje ruku v ruce s drastickými opatřeními, které před veřejností obhajuje s vysvětlením nutných úspor.

„Připomenu zrušení pohotovosti v Malešicích nebo dětské zubní pohotovosti ve Strašnicích, sociální služby pro nejpotřebnější. Následuje navýšení daně z nemovitosti o 100 procent a v průběhu koronavirové krize se velice ‚citlivě‘ zvedá nájemné v obecních bytech o 25 procent,“ popisuje dále markantní rozdíly ve slibech a realitě aktivistické starostky Chmelové.

Pohled do budoucna? Prý bude jen hůř.

Anketa

Věříte profesoru Jaroslavu Flegrovi?

17%
83%
hlasovalo: 10551 lidí
Náklady na rekonstrukci radnice jsou dnes podle všeho vyčísleny na miliardu korun. Do ceny prý nejsou promítnuty další investice, jako jsou náklady na přestěhování úředníků do jiných prostorů na dobu probíhající výstavby, samotné stěhování a mnoho let trvající nájem. To samotné podle zdroje navýší náklady o další peníze.

„V předpokládané ceně nejsou vyčísleny náklady na nové vnitřní vybavení všech kanceláří. V ceně, která se dnes kalkuluje, chybějí náklady na terénní úpravy. Ale především dnes nikdo nepočítá s položkou vícepráce, kterou přináší tak rozsáhlá rekonstrukce takto staré budovy. Ty budou představovat další stovky milionů korun (jen se podívejte na právě probíhající rekonstrukci polikliniky v Malešicích, kterou dnes realizuje vršovická radnice, jak stoupá cena, jak se podepisuje jeden dodatek smlouvy vedle druhého...). My na radnici se domníváme, že půlmiliardová půjčka z minulého týdne dostatečně obnažila pravé úmysly současného vedení radnice, její neschopnost řešit problémy, a tím zároveň se odstartoval do budoucna opravdu velký malér,“ uzavírá náš zdroj.

Z Prahy 10 ovšem není jediným, s nímž jsme hovořili. Několik obyvatel totiž popsalo, že ačkoli městská část zavedla modré zóny, většina řidičů na jejich dodržování kašle.

„Stojí mimo zóny každý večer, městská policie to neřeší. Že se všude nalévá mladistvým, kolik je tu bezdomovců a opilců prakticky dennodenně, to je také pouze v této špinavé části Vršovic na Praze 10,“ udává další informace náš jiný zdroj, který žije v Moskevské ulici. „A v čem paní Chmelová pomohla, oproti bývalému vedení? Nevidím absolutně rozdíl. Špína a výkaly jsou tady pořád, opilci taky, je to tu hrozné, paní Chmelovou jsem jednou potkala a stačily mi její neupravené vlasy a vizáž. Tak možná rozumím, že si tady teď podobní lidé užívají naprostou svobodu,“ uzavírá pohled do ohavné kuchyně Vršovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…