Bezpečnostní expert tuší, proč při zadržení Bárty zaznělo jméno Lessy

01.11.2013 13:45

Není žádným tajemstvím, že na policejním prezídiu mají teď těžkou hlavu z toho, že nyní mají de facto – ovšem i de iure - dva policejní prezidenty. Co s tím a jak z toho ven, toť kardinální otázka pro několik dalších dní. Ve hře není nic menšího, než chaos u skoro 40 tisíc policistů, bezpečnostní riziko různých „zpravodajských her“ a úniků citlivých informací – a také několik miliónů korun na výslužbě pro očištěného Lessyho. Statisíce, možná i další milióny na vrácení nezákonně nevyplacené mzdy nepočítaje.

Bezpečnostní expert tuší, proč při zadržení Bárty zaznělo jméno Lessy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Nelze proto vyloučit, že i kvůli tomu byla odpálena nová verze „Bárta-gate“, resp. zmínky o spojitosti Lessyho s vynášením tajných informací. „Když se nepovedlo dostat Lessyho do kriminálu nebo aspoň z jeho postu přes údajnou pomluvu kolegy, je vždycky po ruce gumový paragraf o zneužití služebních pravomocí. Pod něj se vejde všechno, nenávist nadřízeného až po skutečné prášení tajných informací,“ říká pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní expert Jan Střelka. Pokud by se totiž podařilo Lessyho znovu vystrnadit, odpadlo by policii a možná i řadě politiků a kmotrů dost problémů. „O výdajích pro napjatou státní kasu na uspokojení Lessyho oprávěných požadavků na vrácení funkce a zadržovaného služného ani nemluvě.,“ tvrdí Střelka. „Konečně, Al Caponeho taky nedostali za jeho vraždy, ale za krácení daní,“ dodává.

Policie se umí mstít

Anketa

Je Vít Bárta vinen?

32%
68%
hlasovalo: 3331 lidí
„Když policajti někoho ze svého středu chtějí vyštvat a chtějí ho dostat do tepláků, tak na něj prostě vždycky něco najdou. A když to nejde jinak, tak ušijou,“ pokračuje Střelka. V tomhle byl podle slov experta "tutti di cappo" hlavně Kubice, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pak ministr vnitra, který se proslavil tím, že ve prospěch pravice nejdříve zmanipuloval volby (to bylo za Paroubka v čele ČSSD- pozn. red.) - a podruhé prý dohodl likvidaci Ratha. „Proč myslíte, že se jen s obyčejnou maturitou mohl tak dlouho udržet v křesle šéfa celorepublikového elitního útvaru kriminálky, na kterém má být člověk s vysokoškolským diplomem? Protože chodil každý týden hlásit nebožtíku prezidentu Havlovi, co nového jeho lidi zjistili,“ říká bezpečnostní expert.

Podle něj je totiž každému, kdo se alespoň trochu zajímá o trestní kauzy, jasné, že za to, co je Rathovi kladeno za vinu, a co ještě nikdo ani neprokázal, se nikdo skoro dva roky ve vazbě nenechává. „Jenže pravici chyběl jeden hlas za vlastního, už pravomocně odsouzeného hajzlíka poslance, tak bylo třeba kvůli hlasování sebrat jeden hlas i levici. To ví přece každý. A že to byl zrovna Rath, se kterým se Kubice fakt zrovna nemusí, o tom byla pomsta pro tohoto bývalého taxikáře sladší,“ dodal ParlamentnímListům.cz Střelka.

Pro serióznost dodejme, že ani teorie o zapletení Lessyho do vynášení tajných informací nemusí být a priori nepravdivá. „Pokud by byl do své funkce opravdu instalován Véčkaři, je jasné, že partaj – tedy Bárta- za to pak něco chtěla protislužbou. A proč chodit se žádosti o informace za kdejakým kovaříčkem, když mohu jít přímo za kovářem, který toho ví nejvíc?“ myslí si Střelka. Stejně tak by ale podle něj musel být automaticky podezřelý současný policejní prezident, protože udržuje intimní styky s vlivnou političkou ODS, která byla- myšleno stranu, ne přímo jí- více než vydatně podporována např. lobbistou Markem Dalíkem. „Mimochodem, jeho kauza se nějak podezřele vleče, takže ruku za to, že jí někdo schválně nebrzdí, bych tedy do ohně rozhodně nedal,“ míní Střelka.

Co prozradí počítače

Podle jiného bezpečnostního experta, který si kvůli obavám o svou bezpečnost - s ohledem na svou osobní znalost praktik, používaných českou policií i dalšími bezpečnostními složkami českého státu – nepřál být jmenován, nelze ani vyloučit, že v současné kauze figurují média více, než je obvyklé. „Redaktor Práva, který zmínil ve svém materiálu souvislost s Lessym, byl shodou okolností u zrodu jeho prvního stíhání. Náhoda? Možná. Nebo také dobré nitky na státní zastupitelství a na Generální inspekci,“ ptá se expert.

Rozhodující podle něj bude skutečně nezávislý a nestranný dozor státního zástupce, protože z minulosti je známa dlouhá řada kauz, ve kterých figurovala tehdejší Inspekce ministra vnitra a pak se ukázalo, že vše byl v lepším případě omyl, v tom horším ovšem přichystaná lest, provokace nebo přímý úmysl někoho zlikvidovat.

„Je až překvapivé, co všechno lze třeba získat z počítače. Ten, pokud se nemění stejně často jako ponožky nebo aspoň jako mobil, je i po zdánlivém vymazání dat často zdrojem spousty cenných údajů a informací,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz počítačový expert Karel Vávra s poukazem na to, že policie v kauze Bárty měla provést domovní prohlídky i prohlídky nebytových prostor nejen u politika v kanceláři a na služebně protikorupční policie.

Podle něj totiž nestačí jen vysypat soubory do koše. Příliš nepomáhá ani jejich smazání v této složce, je třeba provést defragmentaci celého disku a celou řadu dalších úkonů. Jenže i pro takové případy podle něj existují utajené, ale vysoce výkonné počítačové programy, které dokáží „oživit“ i některá zdánlivě zcela ztracená nebo smazaná data. A právě tyto programy používají pro svou práci analytické útvary českých zpravodajských služeb, ať již vnějších nebo kontra, a speciálních policejních útvarů.

Nevýhodou těchto procesů je ovšem jednak jejich vysoká finanční náročnost, nutnost sehnat skutečné počítačové odborníky, nejlépe z řad přeběhlých hackerů (v tom je právě slabina české policie) a také dlouhý čas, který zabere kompletní zkoumání zabavených počítačů, ale i mobilů. „Zapomeňme na stupidní americké detektivní seriály, kde je takový počítač prozkoumán v kdejaké okresní laboratoři za pár minut. Tyhle věci, stejně testy DNA, které podle Hoollywoodu dělají také na počkání, trvají klidně i několik týdnů. Záleží na tom, jak má zabavená elektronika velký hardisk a také na kapacitě Kriminalistického ústavu, kde se tyto expertízy většinou dělají. Ta přitom není kdovíjaká,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Vávra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…