Bitva o maršála Koněva: TOP 09 ostřeluje sochu velitele Rudé armády. Finální střet se blíží

15.11.2017 10:24

Zastupitelstvo městské části Praha 6 a velvyslanectví Ruské federace vedou spor o další osud sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Náměstí interbrigády v Dejvicích. Aktuálně dostala ruská strana na výběr, zda souhlasí s opatřením maršálovy sochy vysvětlující cedulkou, která by zmiňovala i negativní souvislosti této historické osobnosti. V opačném případě by pak maršál Koněv v nadživotní velikosti mohl skončit v prostorách ruského velvyslanectví.

Bitva o maršála Koněva: TOP 09 ostřeluje sochu velitele Rudé armády. Finální střet se blíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktuálně dostala ruská strana na výběr, zda souhlasí s opatřením maršálovy sochy vysvětlující cedulkou, která by zmiňovala i negativní souvislosti této historické osobnosti

Maršál Rudé armády Ivan Stěpanovič Koněv je aktuálně poměrně kontroverzní osobností. Kromě toho, že měl coby velitel rudoarmějců podle dřívějších výkladů významně přispět k osvobození Prahy, přičemž osobně v té době na území Československa ale nebyl, sehrál totiž později i poměrně nepěknou úlohu během krvavého potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v padesátých letech nebo při stavbě nechvalně proslulé Berlínské zdi.

Někteří maršálovi rovněž kladou za vinu to, že jeho vojáci během dobývání německého území hromadně znásilňovali (znásilnění spáchaná sovětskými vojáky na německých ženách během 2. světové války jsou některými historiky považována za největší masová znásilnění vůbec. K četným znásilněním docházelo ale i ze strany spojeneckých vojsk – pozn. redakce).

Právě historický obraz Koněva má být důvodem, proč je revize jeho sochy v Dejvicích na Praze 6 na pořadu dne. Radnice pod vedením starosty za TOP 09 Ondřeje Koláře, syna známého diplomata, zcela vážně diskutovala i o možném odstranění či přesunutí této sochy. Aktuálně dostala ruská ambasáda, které podle všeho na Koněvově soše velmi záleží, na výběr. Buď socha maršála, která zřejmě mnohým místním antikomunistům vadí, zůstane na místě a obdrží vysvětlující cedulku zmiňující i negativní stránky této osobnosti, nebo se přesune na výsostné ruské území v podobě blízké ambasády Ruské federace.  

Buď s cedulkou, nebo si ho vemte….

„Na cedulích umístěných na piedestalu budou životopisné údaje maršála Koněva, aby kolemjdoucí viděli, koho socha ztvárňuje,“ sdělil na otázku ParlamentníchListů.cz starosta šesté pražské částí Ondřej Kolář. „O umístění cedule jsme hovořili s řadou historiků, včetně historiků vojenských. Všichni souhlasí a nevidí na tom nic špatného. Nadto je text, který na cedulích bude, s historiky konzultován, aby neobsahoval nepřesnosti,“ dodal Kolář.

V současné době je na Koněvově soše v Dejvicích uvedeno, že jako maršál velel 1. Ukrajinskému frontu, který 9. května 1945 zachránil Prahu před zničením. Na nové cedulce by ale podle starosty Ondřeje Koláře mělo stát něco jiného. A sice, že Koněv velel vojákům, kteří osvobodili velkou část československého území, pomohl osvobodit Berlín a rovněž se jeho muži účastnili závěrečných bojů Pražského povstání. Jenže kromě toho by tabulka měla obsahovat i další zmínky a to například o Koněvově vedoucí úloze během krvavého potlačení protibolševického povstání v Maďarsku a během stavby Berlínské zdi. Edukační popiska by měla rovněž informovat o tom, že Koněv „zpravodajsky připravil invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR v roce 1968“.     

Jenže ona „edukativní“ cedulka se Rusům nelíbí. Podle vyjádření zástupců ruské ambasády by totiž měla obsahovat informace, „které nemají nic společného s úlohou čestného občana Prahy I. S. Koněva při osvobozování Československa a Prahy v květnu roku 1945“. Rusové dle svého vyjádření pomník vnímají v kontextu právě této historické události. Pomník je podle nich „symbolem vděčnosti vojákům 1. Ukrajinského frontu Rudé armády pod vedením maršála I. S. Koněva, stovky z nich přišly o svůj život, když vojáci spěchali na pomoc účastníkům Pražského povstání“. Alespoň tak to stojí v oficiálním stanovisku ruského velvyslanectví, které pokládá Kolářův návrh za „nepřípustný“.

A právě v tom se skrývá kámen úrazu, protože Kolář zásluhu ruských vojáků při osvobození Prahy částečně rozporuje a ohání se přitom argumenty historiků. „Na pomníku je cedule, kde se píše, že maršál Koněv hrdina Sovětského svazu zachránil Prahu před zničením. To není pravda, maršál Koněv přijel do Prahy až poté, co Česká národní rada společně s vojenským velením povstaleckých vojsk v Praze podepsala s okupační armádou podmínky kapitulace a německým vojákům byl umožněn volný průchod do americké zóny,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Ondřej Kolář. „Když přijeli do Prahy Sověti, byly zde dvě jednotky SS,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kolář, který by byl dle svých slov moc rád, kdyby se podařilo tyto nejasnosti, ze kterých viní dobovou komunistickou propagandu, uvést na pravou míru.

Ze Stalinova příkazu

Podobný názor zastává i historik a autor publikace o průběhu Pražského povstání nazvané Celé to hnízdo musí hořet Václav Junek. „Nemůže být pochyb o tom, že Rudá armáda sehrála v Praze 9. května 1945 už jen zajišťovací roli, stejně jako, že maršál Koněv hnal své tanky až od Berlína pouze ze Stalinova příkazu obsadit české hlavní město z vrcholných a vcelku politických, respektive imperiálních důvodů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Junek, který se na druhou světovou válku specializuje. Podle Junka je totiž evidentní, že Pražské povstání svého úspěchu dosáhlo již den předtím, než Rusové do Prahy skutečně dorazili. „V prvních tehdy ještě několik hodin necenzurovaných některých pražských listech z té doby si tak můžeme přečíst, že Rudá armáda vstoupila již do osvobozené Prahy,“ upřesnil Junek.  

Koněv byl podle Junka pověřeným „profesionálem“, kterému jeho účast na krvavém potlačení maďarského povstání proti komunistům již nikdo „neodpáře“. Pracoval však se „strašákem stalinských čistek za zády a trestem smrti“, kterému podle historika za svého života maršál unikl hned dvakrát. „Ani dva miliony znásilněných německých žen, další zvěrstva, které Sověti napáchali v obsazených částech Říše, ale nelze zpochybnit,“ uvedl Junek.

Na druhé straně ale podle Junka v závěrečné fázi války, vydávali vyšší sovětští velitelé včetně Koněva výslovné rozkazy, kterými mělo být násilnému počínání vůči civilnímu obyvatelstvu zabráněno. Rozhodně tak podle historika nebylo s úspěchem. „Ovšem popravy za plenění a znásilňování jsou rovněž známy,“ upřesnil ParlamentnímListům.cz Junek.  

Zastupitel za KSČM: Je to skandální. Chce upoutat pozornost

Podle zastupitele Hlavního města Prahy a rovněž Prahy 6 Ivana Hrůzy je cedule, kterou Kolář hodlá Koněvovu sochu opatřit „skandální“. „Samospráva se utápí v problémech, komunální volby se blíží, a tak na sebe chce upoutat pozornost médií a veřejnosti,“ sdělil ParlamentnímListům.cz na adresu starosty Prahy 6 Hrůza. „Znevažující obsah cedule má dle mého soudu vyvolat emoce a organizování akcí v přilehlém prostoru s cílem rozvířit ve veřejném mínění požadavek na odstranění pomníku maršála Koněva,“ dodal. Nová cedule je podle Hrůzy jen mezitímním prostředkem na cestě k přemístění pomníku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …