Bobošíková nám řekla více o tom, co chystá s Klausem. K věci promluvili i jiní pravičáci, ale...

20.08.2013 11:44

Exprezident Václav Klaus míří zpět do aktivní politiky. Podle informací deníku Právo mu v tom má pomoci Suverenita Jany Bobošíkové, která se má přejmenovat na Suverenitu Václava Klause. Bobošíková tvrdí, že jednání o přejmenování její strany dosud neproběhlo. Čeká se, jak se ke spekulacím o politickém comebacku postaví sám Klaus.

Bobošíková nám řekla více o tom, co chystá s Klausem. K věci promluvili i jiní pravičáci, ale...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Exprezident Václav Klaus dorazil na vrchol Sněžky

V posledních dnech je jméno Václava Klause v médiích často zmiňováno v souvislosti s jeho možným návratem do vysokých pater politiky. Expremiér Mirek Topolánek naznačil, že by se společně s Klausem mohl vrátit do politiky prostřednictvím jiné strany, než je ODS.

Hájek návrat připustil, Jakl ne

Klausův někdejší vicekancléř Petr Hájek pak ParlamentnímListům.cz v pondělí dopoledne sdělil, že ve věci návratu Klause do stranické politiky „existuje jistý pohyb“ a že Klaus a Topolánek spolu komunikují. Klausův dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl poté v reakci pro ČTK uvedl, že exprezident návrat nechystá, jelikož na politické scéně není v současné době politický subjekt, který by mu za to stál.

Strana, jejíž kampaň ve volbách do Poslanecké sněmovny nebo do Evropského parlamentu by mohl Klaus zastřešit, může být Suverenita Jany Bobošíkové. K této partaji má Klaus blízko a její vedení se také nijak netají svými sympatiemi k exprezidentovi. Deník Právo dnes přinesl informaci, že spolupráce se Suverenitou je jistá a že se strana dokonce přejmenuje na Suverenitu Václava Klause.

Bobošíková: O názvu se zatím nehovořilo

O názvu strany se však podle Jany Bobošíkové zatím nehovořilo. „Jednání o tom, že by se Suverenita přejmenovávala na Suverenitu Václava Klause nebo něco takového, v žádném případě neproběhlo. Na druhou stranu je pravda, že jsme dlouhodobě s Václavem Klausem v kontaktu, že nám psal zdravice na naše sjezdy, čehož si velmi vážíme, a je také pravda, že Suverenita dlouhodobě a nahlas říká, že pokud se Václav Klaus rozhodne pro návrat do aktivní politiky, tak Suverenita udělá všechno pro to, aby byl tento návrat úspěšný,“ řekla ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

Na dotaz redakce, zda spojení její partaje s Václavem Klausem je právě tím, jak může být bývalému prezidentovi nápomocná v jeho návratu do aktivní politiky, Bobošíková odpověděla: „V tuto chvíli není ještě ani rozpuštěna Poslanecká sněmovna, takže to je opravdu předčasné. Byť bych si to přála, zatím nemám informaci o tom, že se Václav Klaus vrací do aktivní politiky,“ doplnila Bobošíková s tím, že Klaus je momentálně v zahraničí a od doby, co odcestoval, s ním nehovořila a nezná jeho reakce.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Svobodní: Nejednáme o spolupráci

Ke spekulacím o spolupráci s Václavem Klausem se vyjádřila také Strana svobodných občanů, která je na tom se vztahem k bývalému prezidentovi podobně jako Suverenita Jany Bobošíkové. „Svobodní nejednali a nejednají o volební spolupráci s Václavem Klausem nebo se stranou Suverenita ani s jinou stranou. Svobodní jdou do voleb sami za sebe. Jednoduchým  důvodem je rozdílnost programů a nepřekročitelnost některých postojů. Svobodní jsou například přesvědčeni, že Evropská unie má alternativu. Svobodní proto prosazují vystoupení České republiky z Evropské unie,“ uvedla tisková mluvčí svobodných Irena Válová.

Bude to znamenat konec pro ODS?

Pokud Klaus skutečně podpoří ve volbách novou stranu, může tím poškodit zejména ODS, kterou zakládal. Podle posledních průzkumů je strana na pokraji volitelnosti. Exprezident by tak mohl zaujmout někdejší voliče ODS, odpadlíky i část stávající členské základny, která by k němu mohla přejít. Jedním z nich může být třeba poslanec Boris Šťastný, který po Klausově návratu již delší dobu volá a ParlamentnímListům.cz řekl, že právě Klaus zachrání českou pravici, která je dnes v hluboké krizi.

Ačkoliv se také úřadující šéf občanských demokratů Martin Kuba snažil Klause k ODS přiblížit, neuspěl ani on. Klaus spolupráci s ODS zavrhl i po odmítavém výroku místopředsedkyně Miroslavy Němcové. Řekl, že jeho angažmá nepřipadá v úvahu. ODS je podle něj v krizi a bez zásadní změny lidí a jejich chování se s tím nic dělat nedá. Nelíbily se mu například poslední kroky občanských demokratů, včetně vylučování poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …