Bočka z kauzy Nagyová vezli k výslechu zbytečně. Odmítl vypovídat

18.07.2013 20:56

Výslechy v kauze uplácení trojice exposlanců ODS pokračují navzdory námitkám advokátů obviněných, že postup policie a žalobců je nezákonný. Ve čtvrtek dopoledne chtěli policisté vyslechnout obviněného Romana Bočka, ten však vypovídat odmítl.

Bočka z kauzy Nagyová vezli k výslechu zbytečně. Odmítl vypovídat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Někdejšího náměstka Ministerstva zemědělství Bočka policie vyslýchala už jednou, ve čtvrtek měl výslech pokračovat. Muž proto putoval v doprovodu eskorty z Brna, kde sedí ve vazbě, do pražského sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ulici Na Perštýně v Praze. Cesta ale byla zbytečná. Advokát Trojan uvedl, že Boček využil svého práva nevypovídat, a výslech tak velmi rychle skončil. Muž prý poukázal na to, že Nejvyšší státní zastupitelství doposud nerozhodlo o jeho stížnosti proti obvinění.

Boček měl s Nagyovou ovlivňovat premiéra Nečase

Žalobci kladou Bočkovi za vinu to, že společně s nejbližší spolupracovnicí tehdejšího premiéra Petra Nečase Janou Nagyovou navedl Nečase k tomu, aby poslancům ODS Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi slíbil výhodné posty za to, že se vzdají mandátu. O tom, zda Boček a Nagyová i nadále zůstanou ve vazbě, rozhodne v pátek Krajský soud v Ostravě. Právník Lukáš Trojan, který v případu zastupuje bývalého poslance Marka Šnajdra, už ve středu vznesl námitku, že pokračující výslechy jsou nezákonné.

Vadí mu, že policie stále vnímá jeho klienta Šnajdra jako obviněného, ačkoliv Nejvyšší soud stanovil, že on i ostatní exposlanci jsou vyňati z trestního řízení. Trojanův protest posoudí Nejvyšší státní zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechce kauzu kolem Nagyové blíže komentovat až do doby, kdy rozhodne o stížnostech obviněných proti zahájení trestního stíhání. Zemanova mluvčí Helena Markusová řekla, že šéf žalobců pečlivě studuje spis a rozhodne spíše až v řádu několika týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …