Brněnský superman hnutí ANO: Tamní politik zastává současně dvanáct funkcí. Vydělá miliony

06.11.2015 12:55

Jako domeček z karet se skládá pocit z boje proti trafikám a kumulování funkcí, jak o nich opakovaně hovořil Andrej Babiš. ParlamentníListy.cz v posledních týdnech upozornily na několik zvláštních situací, kdy si zástupci hnutí ANO přicházejí na velké peníze, a přitom sedí hned na několika židlích.

Brněnský superman hnutí ANO: Tamní politik zastává současně dvanáct funkcí. Vydělá miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: III. celostátní sněm hnutí ANO 2011

Prvním příkladem byl poslanec Matěj Fichtner, v Praze působící jako 1. místopředseda krajské organizace. Kromě politické funkce v rámci hnutí ANO je činný také v komunální politice, jelikož působí coby zástupce starosty na Praze 8, kde je rovněž v radě. Jeho gesce je poměrně široká a čítá audit, školství, organizační rozvoj a finanční řízení městské části včetně výdajů na provoz ÚMČ a Servisního střediska pro správu svěřeného majetku. Ani tím však Fichtnerovo pracovní nasazení nekončí. Za hnutí ANO totiž působí ve vysoké funkci v akciovce Pražská plynárenská Holding, kde zastává post předsedy dozorčí rady. Během funkčního období tak může vydělat na deset milionů korun.

Na „teplé“ židli společnosti Teplárny Brno, čímž se posouváme k meritu dalšího zjištění, našly ParlamentníListy.cz syna poslance Jaroslava Faltýnka. Jiří Faltýnek mladší je ročník 1983 a podle informací naší redakce zasedá jako místopředseda představenstva akciové společnosti Teplárny Brno. Poté, co jej Andrej Babiš vyzval k opuštění tohoto postu, se nestalo prakticky nic. A to ještě Babiš zřejmě nevěděl, že Faltýnek junior působí zároveň na postu asistenta poslance Rostislava Vyzuly.

„Je paradoxem, že o tom, že Jiří Faltýnek působí v Teplárnách, se ví rok. A objevuje se to nyní. Podle mého názoru účelově. Pokud to tak je, váhám, zda by se mělo ustupovat každému tlaku, který přijde,“ vzkázal brněnský primátor Petr Vokřál, který tím Faltýnkova syna prakticky podržel.

Shodou okolností to byl právě Vokřál, který v únoru letošního roku u volby vedení brněnského ANO konstatoval: „Nechci kombinovat více funkcí.“ A na pozici šéfa brněnské oblastní organizace nechal proplout Marka Janíčka. Jsme u jádra věci. Jak naše redakce zjistila, právě tento muž je patrně nadčlověkem. Výčet Janíčkových funkcí totiž vyvolal zděšení na tvářích všech, s nimiž jsme měli možnost hovořit. Pojďme si je společně projít.

Za městské firmy Janíček působí v dozorčí radě společnosti Dopravní podnik města Brna, kde je i předsedou výběrové komise. Lesy města Brna – místopředseda představenstva, Pohřební a hřbitovní služby města Brna? Taktéž představenstvo, dokonce předseda představenstva. Technologický Park Brno, a.s. – rovněž předseda představenstva, přičemž předešlé působení zde bylo na pozici „pouhého“ člena představenstva. Dále je zde Vírský oblastní vodovod, sdružení měst, obcí a svazků obcí, kde je Janíček opět v představenstvu. A tím rozhodně nekončíme. Magistrát města Brna: radní pro Smart city a předseda komise pro hospodaření se svěřeným majetkem na MČ Jih. A konečně samotné hnutí ANO. Jak už jsme uvedli v předešlé části, Janíček je předseda krajské organizace ANO a současně předseda městské organizace Brno-Jih. Sečteno a podtrženo, dvanáct funkcí na jednoho člověka. Samozřejmě to není zadarmo…

Oblíbenou písní krajského předsedy by mohla být ta z večerníčku: „Chvátám, chvátám a nemám chvíli klid, makám, makám, nemůžu zastavit...“

„Vy si myslíte, že Vokřál a Faltýnek dosazují své lidi jen tak?“ zeptal se v krátkém telefonátu významný moravský sociální demokrat. „Ale prosím vás,“ dodal. Jak už jsme řekli, ParlamentníListy.cz se pokoušely několikrát oslovit jak tiskového mluvčího primátora Brna, tak i primátora samotného. Žádné odpovědi nedorazily. A tak jsme po platu výkonného manažera hnutí ANO pátrali sami.

Podle všech informací, které byly výhradně „mimo záznam“, vypadá ekonomická situace předsedy krajského ANO následovně: Za pozice v radě města a taktéž v orgánech výše zmíněných společností pobírá Janíček stovky tisíc ročně. Jeho teoretický příjem během čtyřletého volebního období, a to na základě současného stavu, představuje částku vyšší než čtyři miliony korun.

„Je to naprosto mimořádný střet zájmů a nápadně to připomíná situaci, která se opakovaně řeší například v pražské magistrátní politice. Je jasné, že krajský předseda Janíček nemá šanci kontrolovat výkon a efektivitu jednotlivých městských společností. Jediné, co může s takovýmto výčtem funkcí zvládnout, je kontrola strategických informací, informací o investicích těchto společností a součet jednotlivých odměn za vedení městských organizací,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

„Souběh funkcí nemusí být špatný v případě, kdy je motivován snahou pracovat pro město a chránit zájmy občanů. Obávám se ale, že v některých případech je spíše motivován finanční výhodností pramenící z kumulace funkcí a platů,“ sdělil naší redakci brněnský radní Tomáš Kratochvíl.

Ačkoli se ParlamentníListy.cz pokoušely získat vyjádření krajského lídra Marka Janíčka, ten během pátku nereagoval.

Situace v jihomoravské metropoli je ovšem kritická. V Brně hrozí rozpad koalice složené z hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Novinářům to potvrdila primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Důvodem sporů v koalici jsou podle ní problémy uvnitř hnutí ANO, které chce odvolat z pozice radního svého člena Tomáše Kratochvíla (ANO). V posledním týdnu se tak v Brně mluví o tom, že na nejbližším zastupitelstvu může dojít k pádu celé koalice, tudíž i primátora Vokřála, místopředsedy ANO. Pro hnutí by to byla další citelná rána, jelikož z postu místopředsedkyně před časem odešla Radmila Kleslová. Ta, dodejme, díky mediálnímu tlaku opustila placené funkce v orgánech společností PRE a Pražská teplárenská. Nikdo další její kroky nenásledoval. 

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a hnutím Žít Brno. Nová koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených pak nahradila koalici ČSSD a ODS s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD), který stál v čele města osm let.


Marek Janíček dne 9. 11. jako reakci na článek zaslal vyjádření, které je zveřejněno ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …