Bursík doručil na Hrad stížnost na Zemana. A takto v klidu ho usadil Kmoníček

10.10.2014 16:13

V demokracii je běžné, že ne všichni mají stejné názory. A to podle šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka platí i pro prezidenta Zemana, kterého za postoj k protiruským sankcím kritizuje Martin Bursík. Kmoníček pro ParlamentníListy.cz prozradil, že Zemanův postoj sdílí například také bývalý významný ministr zahraničí USA Henry Kissinger.

Bursík doručil na Hrad stížnost na Zemana. A takto v klidu ho usadil Kmoníček
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

TOP 09 vydala prohlášení, v němž ostře kritizuje prezidenta Miloše Zemana za projev na konferenci Dialog civilizací, kde mimo jiného prezident republiky vyzval ke zrušení kontraproduktivních sankcí. Schwarzenbergova strana takový názor považuje za ostudu pro Českou republiku.

„TOP 09 bude v Poslanecké sněmovně všemi dostupnými parlamentními prostředky požadovat od předsedy vlády ČR, aby svoji ústavní odpovědnost za nepřijatelné chování prezidenta republiky přijal a uvedl do praxe taková opatření, jež prezidentu republiky zabrání snižovat vážnost naší země na mezinárodním fóru,“ uvádí v prohlášení Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.

Martin Bursík, který v dresu TOP 09 usiluje o senátorské křeslo, ve čtvrtek na závěrečném mítinku při kritice prezidenta Miloše Zemana oznámil, že v pátek předá řediteli zahraničního odboru Hradu Hynku Kmoníčkovi dopis, ve kterém prezidenta vyzve, aby jasně prohlásil, že jeho údajně problematické výroky jsou pouze jeho osobním názorem a nikoli postojem ČR.

„Necháváte si platit dovolenou na Rhodosu od šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, Putinova muže. Vyzýváme vás proto, abyste přestal zpochybňovat sankce a společnou pozici EU k Rusku,“ přečetl ve čtvrtek Bursík část zmíněného dopisu.

Šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček v pátek ParlamentnímListům.cz potvrdil, že k předání dopisu skutečně došlo. A co na to Bursíkovi hradní šéfdiplomat řekl?

„V přátelském a zdvořilém rozhovoru jsme si vzájemně vysvětlili, že pozice zastávané představiteli petice, pány Bursíkem a Kocábem, prezident republiky nezastává. Prezidentův názor je naopak shodný s názorem Henryho Kissingera nebo Hanse-Dietricha Genschera. A jak to v demokracii má být, závěr si z toho každý může učinit vlastní,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Hynek Kmoníček.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …