Bývalý poradce ministra Bartáka vypovídal: Tohle jsem slyšel od šéfa Tatry

06.08.2013 15:37

Někdejší šéf kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams se na zbrojařském veletrhu Idet 2009 bavil s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem o "20 milionech". Brněnskému městskému soudu to dnes řekl Bartákův bývalý poradce David Průša s tím, že zaslechl jen část jejich rozhovoru. Zda ale šlo o nabídku úplatku za to, že se Barták postará o navýšení státní zakázky pro Tatru, to Průša neví. Za korupci hrozí Američanu Adamsovi až pět let vězení.

Bývalý poradce ministra Bartáka vypovídal: Tohle jsem slyšel od šéfa Tatry
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Setkání Adamse s Bartákem dnes soudu popsal nejen Průša, ale také někdejší Bartákova asistentka Jana Špaková. Oba totiž byli součástí doprovodu náměstka na veletrhu. Návštěva se konala několik dní před jmenováním Bartáka ministrem obrany. Špaková uvedla, že mezi stánky Bartáka zastavil muž, ona si myslí, že Adams. Oslovil Bartáka již jako ministra. Spolu pak krátce hovořili. Barták ale odcházel z jednání rozladěný.

Průša uvedl, že si fotografoval exponáty a přitom se náhodou dostal do těsné blízkosti Adamse a Bartáka. Zaslechl, jak Adams zmiňuje 20 milionů a slovo fond. Bezprostředně po schůzce o tom mluvil s náměstkem. Barták prý řekl, že mu Adams sdělil, že "má speciální fond 20 milionů pro navýšení státní zakázky pro Tatru". Barták prý odvětil, ať se firma řádně zúčastní řízení.

"To já jsem Bartákovi poradil, aby se s věcí neobrátil na policii, protože ona nabídka byla příliš nekonkrétní. Jako bývalý policista jsem byl přesvědčený, že by kvůli tomu trestní řízení ani nebylo zahájeno. Byla to moje chyba," uvedl Průša, který u policie pracoval 11 let, a to i jako kriminalista.

Šéf Tatry nebyl líčení přítomen

Adams se líčení neúčastní, požádal o projednání ve své nepřítomnosti. Prostřednictvím svého obhájce už na začátku projednávání případu vinu odmítl. Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil. Od zahájení stíhání kvůli této kauze firmu fakticky neřídil, v uplynulých dnech odešel do důchodu.

Proces bude pokračovat 20. srpna, kdy je naplánován výslech Bartáka, a pak 3. září. Kdy padne verdikt, se zatím neví. S Tatrou souvisí i další kauza, v níž ale není Barták svědek, ale obviněný, a to se šéfem zbrojařské firmy MPI Group Michalem Smržem. Podle obžaloby požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů, což je přes 80 milionů korun. Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů. Tento případ bude řešit Městský soud v Praze, kam byl přeložen z Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …