Česká podnikatelka: Nepomohl mi Schwarzenberg ani Evropský soud. Je to šaškárna

25.05.2014 17:01

Podnikatelka Jana Václavíková ze Vsetína, která byla dle svých slov před několika lety v Rakousku okradena o firmu a penzion pod ledovcem Dachstein, v eurovolbách vhodila hlas Straně svobodných občanů. Jen oni prý možná zvládnou změnit chaos a nefunkčnost unijní byrokracie, která není schopna chránit investice svých občanů. Žena s osobní neblahou zkušeností s mezistátní justicí se chce v týdnu po volbách sejít s Hanou Marvanovou, kterou by ráda viděla jako ministryni.

Česká podnikatelka: Nepomohl mi Schwarzenberg ani Evropský soud. Je to šaškárna
Foto: Archiv JV
Popisek: Jana Václavíková před vyvlastněným penzionem

Jako podnikatelka přišla před několika lety o turistický penzion v Rakousku. O podpoře podnikatelů a o českých politicích si myslí své. V době volebního víkendu uvažuje nad tím, že by politické strany zrušila. „Volila jsem Svobodné. Jsem jejich příznivce. Osobně nikdy nebudu členem žádné politické strany, neboť jde jen o přechodný jev,“ říká pro ParlamentníListy.cz. Politické strany podle ní nebudou potřeba při lepší informovanosti a kontrole. „Internet a prostředky na to máme. Tedy si myslím, že je nutné změnit zásadně organizaci Evropské unie,“ míní a doporučuje článek ekonomky Ilony Švihlíkové, který před pár dny na téma mezinárodní situace a nefunkčnosti společenství publikovala na Britských listech.

Na vlastní kůži: Evropský soud nefunguje

„Mohu potvrdit, že Evropský soud nefunguje - je to velmi drahý soud, šaškárna. Považovala jsem Karla Schwarzenberga za velmi špatného ministra zahraničních věcí. Vůbec nekontroloval, nechal se obelhávat, nestíhal. Nefungují ani naše velvyslanectví, na kterých je jen jeden právník a pak nikdo kompetentní z 25 lidí ve Vídni. To říkám z osobní zkušenosti. Jen teplá místa. Myslím, že Svobodní mohou pomoct,“ říká směrem k politické straně, která do europarlamentu vyslala na prvním místě svého šéfa Petra Macha, za ním jaderného fyzika Jiřího Payne a programátora Tomáše Pajonka.

Vedle kritických slov na úředníky, politiky a ministry má pár pozitiv například na advokátku Hanu Marvanovou, dnes náměstkyni ministryně spravedlnosti. „Velmi si vážím této disidentky, výborné odbornice, slušného člověka. Myslím, že bude ministryní spravedlnosti,“ říká ParlamentnímListům.cz o ženě, se kterou se chce koncem května setkat, aby právě ona rozuzlila její několik let staru kauzu, s kterou jí podle jejích slov nepomohla ani ministerstva zahraničních věcí a financí.

Česká podnikatelka Jana Václavíková ze Zlínského kraje byla dle svých slov nezákonným omezením užívání jediné příjezdové cesty ke svému penzionu v Rakousku tamními úřady de facto „vyvlastněna“ a přišla o svou investici, potažmo o celé své podnikání. Už před několika lety klepala na kdejaké dveře, vydala peníze na právníky, až nakonec její apartmánový objekt pod rakouským ledovcem skončil v dražbě. Příběh se táhne už několik let a v roce 2012 o něm informovala i Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Michaela Nálepková, tehdejší právnička velvyslanectví a posléze pracovnice Ministerstva zahraničních věcí ČR, jej označila za „nejtěžší případ okradení a kriminalizace českého podnikatele rakouskými úřady, co pamatuje české velvyslanectví ve Vídni“. Přesto ženě, která se neoblomně snaží získat pomoc u několika ministerstev, ale i Evropského soudu, dosud dle jejích slov nikdo pořádně neporadil ani nepostrčil věc k vyřešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…