Česká pošta prý šikanuje zaměstnance, ti pak končí u psychiatrů. Vedení to odmítá

23.03.2013 4:50

Situace zaměstnanců České pošty se prý stává neudržitelnou. Alespoň tak to popisují na Facebooku lidé, kteří sdílejí dopis adresovaný odborům. Servítky si rozhodně neberou a poštu dokonce obviňují ze šikany. Pošta však vznesená obvinění popírá s tím, že se chová naprosto standardně tak, aby byla schopna tržně obstát. Prezident odborů České pošty FVZ však právě proto zorganizoval petici, kterou chce předložit k prošetření vládě.

Česká pošta prý šikanuje zaměstnance, ti pak končí u psychiatrů. Vedení to odmítá
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

„Situace na České poště se stává neudržitelnou. Forma, jakou se tlačí na zaměstnance ke splnění produktového plánu, začíná hraničit, dle našich názorů, se šikanou, a to jak ze strany vedení, tak mezi samotnými zaměstnanci. Plně si uvědomujeme, že máme nabídku aliančních partnerů a podíl na plnění plánu v popisu práce, ale přestává být v našich možnostech, pracovních a také psychických, tento bod naplnit. Klasická poštovní práce totiž ustupuje do pozadí před získáváním produktů, jež se staly hlavní prioritou České pošty. Pracovníci začínají být neúměrně přetěžováni, jednak zvládnutím samotné poštovní služby (tzn. listovních a peněžních služeb), ale především neustálým nabízením bankovních produktů. Každému klientovi musíme při práci u přepážky v minimálním čase nabídnout maximum informací o nějakém produktu, získat minimálně telefonický tip a nejlépe úspěšné založení nové smlouvy,“ popisují zaměstnanci České pošty ve svém dopise odborům. Mimo jiné proto vznikla také petice, kterou mohou všichni nespokojení podepisovat. Ta by měla sbírat podpisy od zaměstnanců pošt zhruba do poloviny května, ani ne po týdnu, kdy byla uvedena do oběhu, má prý již několik tisíc podpisů.

Zaměstnanci pošt upozorňují v uvedeném dopise, který je prý jen jedním z mnoha, přitom na to, že v této době finanční krize je splnění těch úkolů stále těžší, protože klienti nemají prostředky na další finanční zatížení, dochází tím k neustálému odmítání, a tím k neplnění plánu. „Vedení to řeší tím, že pořádá každý den psychicky vyčerpávající porady, kde nás opakovaně informují: 'jak jsme neschopní a opět jsme se na všechno vykašlali', a poté pod výhrůžkou vytýkacích dopisů, srážkou ze mzdy a přesunem pracovníků na jiné pobočky nakonec donutí některé pracovníky, že si založí produkty na sebe a své příbuzné. V opačném případě jsou přesunuti na jiné pracoviště, kde se potýkají například se začleněním do nového kolektivu. Pracovníci fungovali při plnění plánu nejprve sami za sebe, ale vzhledem k neuspokojujícím výsledkům se přistupuje k tvorbě jakýchsi tandemů, kdy je jedna skupina zodpovědná za úkol a při nesplnění, byť jediného plánovaného produktu skupiny, přichází o peníze i ti ze skupiny, kteří svůj úkol v rámci tandemu splnili. Toto samozřejmě vede k rozkládání vztahů mezi samotnými pracovníky a vzájemné nevraživosti,“ pokračuje dál zmiňovaný dopis.

Lidé prý končí s neschopenkami v ordinacích psychiatrů

I proto údajně velké procento lidí toto jednání přestává snášet a řeší to neschopenkou u lékaře. Dokonce prý ve velké míře využívá, kvůli svému psychickému stavu, služeb psychiatrů a užívání antidepresiv či jiných uklidňujících léků.

„Pro upřesnění, toto se děje v obvodu Prahy 6 a 7, zatím nejsme schopni získat informace z jiných pošt v jiných obvodech. Sami zaměstnanci trpí velikou nedůvěrou a strachem cokoliv udělat a někomu se postavit, neboť případnou ztrátou by jim nastaly velké existenční problémy, nemluvě o hledání nové práce, a to právě vedení zneužívá ke stále větší šikaně. Nutno podotknout, že problémy s plněním plánů se týkají i jiného zboží, například novin, které si musíme při neúspěšném prodeji sami koupit, či nárazové prodejní akce telefonních karet. Ani směny nejsou naplánovány tak, abychom měli mezi prací dostatečný odpočinek a osobní volno. Ranní služby téměř neexistují, většinou se plánují takzvané šejdry: odpolední a celodenní směny. Rozpisy na nový pracovní týden se nepíší dva týdny v předstihu ( jak bylo deklarováno v jednom z věstníku za rok 2012), ale většinou ve čtvrtek často i v pátek před novým týdnem. Chtěli bychom touto cestou požádat o pomoc odbory, zda jsou schopny tuto situaci začít nějak řešit,“ zní dále apel zaměstnanců pošty, který se objevil mimo jiné také jako sdílený dokument na facebooku, v poněkud jiné formě i na serveru Vaševěc.cz.

To, že se v něčem zakládá na pravdě, potvrzují i některé diskusní příspěvky, které se pod ním objevily. “Bohužel je to naprostá pravda, moje matka pracuje na poště a tohle se tam děje několik let. Zaměstnanci nemají právo na přestávku, za splněné produkty nedostávají téměř žádné peníze a musí na sebe uzavírat produkty, aby měli alespoň chvíli pokoj od šikany vedení pošty. Nevím, co s tím, matka odejít z pošty nechce, těžko by hledala novou práci,“ píše například David Vaňáček.

Další diskutující se domnívají, že by se měly k tomuto popisovanému jevu, který přibližují mobingu zaměstnanců, postavit a poskytnout právní pomoc odbory. Upozorňují na to, že se začínají objevovat už i právníci, kteří jsou ochotni občansky v celé záležitosti jednat.

Situaci potvrzuje i prezident odborové organizace České pošty FVZ (není členem ČMKOS) Miroslav Prokop. "Ano, víme o tom, co se děje a nutno dodat, že to je napříč všemi pobočkami v zemi, nejen na nějakých. Jelikož jsme se pokoušeli o tom jednat s vedením České pošty dosud neúspěšně, věříme, že petice bude snad už dostatečnou pákou pro to, aby se tím začala zabývat a naše stížnosti prošetřila také vláda a příslušné úřady," sdělil ParlamentnímListům.cz Prokop. Jak dodal, těch požadavků pro zlepšení poměrů pracovníků pošt je přitom více.

Pošta se musí uživit, hájí ji mluvčí

Mluvčí České pošty Ivo Mravinac však vyhrocený pohled na současnou situaci na poštách zmírňuje. „Rád bych v této souvislosti uvedl, že management je odpovědný našemu zakladateli, a tím je Ministerstvo vnitra ČR. Ten vlastně také reprezentuje stát jako skutečného vlastníka podniku. Důležité je také vědět, že pošta je samofinancovatelná, nedostává tedy žádné státní příspěvky - a nebylo tomu tak nikdy v historii. S tím také souvisí proto i prodej produktů aliančních partnerů, o kterých je zde zmínka. Poštu celá léta živila v minulosti především listovní služba, ale pokles listovních zásilek je díky elektronické komunikaci rok od roku přímo dramatický, představuje meziročně zhruba 10 procent. A tyto ztracené výnosy musí Pošta něčím nahradit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Mravinac.

Jak dodal, tím, že je největším zaměstnavatelem v zemi, má i velkou sociální zodpovědnost. „Pokud se něčemu brání, tak plošnému propouštění. Zjednodušeně-podnik hledá pro lidi práci a zároveň také  nové zdroje výnosů. Pokud by tomu tak nebylo, odešlo by mnoho zaměstnanců a stát by Poštu musel výrazně dotovat. Obojí je ale špatná cesta,“ řekl dále mluvčí České pošty.

Poté se vyjádřil konkrétně i ke kritizovaným nabízeným produktům aliančních partnerů.

„Pokud dnes chce někdo na poště pracovat, ví, že už nebude jen doručovat, ale že na něj budou kladeny i požadavky obchodního charakteru. Konečně to má i v náplni pracovní činnosti, kterou při nástupu podepisuje. Obchodní činnost je zcela běžná i u ostatních poštovních operátorů v Evropě, kteří se rovněž potýkají se stejnými potížemi jako Česká pošta,“ uzavřel svoji reakci na kritiku současných poměrů Ivo Mravinac.

Nutnost obchodního ducha

Mluvčí České pošty však také vysvětlil to, jakým způsobem jsou zaměstnanci pošt odměňováni či „trestáni“ za to, když nabízejí zákazníkům finanční produkty. I za to je totiž Česká pošta v posledních dnech prostřednictvím sdílených textů na internetu pranýřovaná. „Dám příklad, aby bylo jasné, o čem je řeč: Mzda našeho zaměstnance se dělí na tarifní a výkonovou. Tarifní mzdu dostane zaměstnanec vždy, výkonovou část mzdy, která tvoří 20 procent z celkové mzdy, ovlivňuje řada motivačních kriterií – mezi nimi i prodej produktů a zboží. Prodej těch produktů aliančních partnerů (finančních služeb) tak v důsledku představuje jen ale pouhou pětinu z oněch 20 procent. Podstatné je i to, že částka výkonnostní mzdy se nevyplatí jen v případě, kdy zaměstnanec neplní kriteria opakovaně. Na druhou musím uvést také to, že za každý produkt dostává zaměstnanec odměnu, která jde nad rámec jeho platu. A ta se pohybuje od 100 do 1000 korun podle druhu produktu,“ rozebral detailně odměňování Mravinac.

Jak dodal, jednoznačně si v důsledku toho řada zaměstnanců pošty dokáže prodejem produktů  hodně přilepšit k platu. Připustil, že na druhou stranu se ale opravdu najdou mnozí, kteří obchodního ducha příliš nemají. „Pokud někdo pro určitou práci předpoklady nemá, málo platné, pak zřejmě musí dělat něco jiného. Pošta se jistě nechová jinak, než kterýkoli jiný podnik. Problémem je, že byla kdysi pouze provozním podnikem a tehdy ji to stačilo, aby uživila sebe i svoje lidi. Dnes už musí být společností obchodní – tak, jako jiné evropské pošty, které jinou cestu také nemají..,“ zakončil odpověď pro ParlamentníListy.cz Mravinac.

K zmíněným kritizovaným pražským obvodům slíbil něco dále zjistit, aby mohl reagovat na reálný stav. Podle něj je totiž otázkou, zda se domnělý problém  opravdu týká všech pracovníků, anebo jednotlivce. Ojedinělé případy totiž nelze, jak přípomíná mluvčí, vztáhnout k hodnocení celého systému.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …