Čím větší suverenitu Češi měli, tím hůř dopadli, řekl Erik Tabery v přítomnosti Petra Robejška. A ten musel reagovat

07.06.2016 10:51

REPORTÁŽ Debaty nazvané „Bez politické korektnosti“ vede expert na mezinárodní otázky a zakladatel Institutu 2080 Petr Robejšek již několik měsíců. Většinou ovšem diskutoval s víceméně stejně názorově ukotvenými osobnostmi. Nyní si jako soupeře pozval šéfredaktora Respektu Erika Taberyho. V čem se neshodli? A konala se slovní bitva? Více v reportáži ParlamentníchListů.cz, které byly na místě.

Čím větší suverenitu Češi měli, tím hůř dopadli, řekl Erik Tabery v přítomnosti Petra Robejška. A ten musel reagovat
Foto: Institut 2080
Popisek: docent Petr Robejšek při debatě s Erikem Taberym

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

11%
89%
hlasovalo: 3473 lidí

Přednáškový sál v jedné z pasáží na pražském Václavském náměstí v pondělí večer hostil diskusi dvou výrazných tváří. Pořádající Institut 2080 v rozmluvě reprezentoval politolog a expert na mezinárodní otázky docent Petr Robejšek. Jeho výrazným názorovým oponentem byl novinář Erik Tabery z Respektu.

„Někteří z vás, kteří šli v pěkném počasí raději sem než do parku, možná čekali, že během debaty do sebe narazí dva světy, které jsou nesmiřitelné, a budou létat třísky. Ti, kdo to očekávají, budou asi zklamaní,“ nastínil docent Robejšek hned v úvodu, že ostré verbální střety se konat nebudou. Přestože prý oba mají rozdílné názory, umí diskutovat tvrdě, ale férově.

Diskuse tohoto typu vždy zahajuje Petr Robejšek svojí definicí, co je politická korektnost. Erik Tabery ale hned zkraje uvedl, že nezná, co to politická korektnost je. V českém prostředí prý žádná neexistuje, každý si tu může říkat, co chce. „A co okřikování, když prezident Zeman řekne, že tato země je naše?“ ptal se ho Robejšek. Tabery na to opáčil, že nešlo o žádné okřikování, ale o kritiku, která je navíc velmi mírná a je v menšině.

„Nevidím ani náznak snahy v české společnosti o něčem nedebatovat. Snaha u nás by měla být opačná, to znamená přemýšlet, jak debatu kultivovat, a ne někoho urážet ještě dřív, než něco vysloví. Drtivá většina českých médií je protiuprchlická, protimuslimská. Pořád nevím, kde je problém, co se tady nesmí říct. Nic takového nevidím,“ opakoval Tabery.

Podle Robejška se jenom v Česku a v Německu mluví o uprchlících, a ne o migrantech, jak je tomu v ostatních zemích. Tím se vlastně dle jeho slov už z podstaty zakazuje zkoumání motivace, proč ti lidé přicházejí. „České intelektuální prostředí se velmi rychle učí od toho, co je dovolené na Západě, a přejímá určité způsoby myšlení. Neočekával jsem, že u vás narazím na výrazný odpor. Lišíme se asi jen v tom, že já vidím příznaky tlaku na politickou korektnost, a vám nejsou tak zřejmé,“ mírnil ostřící se hrany sporu docent Robejšek.

„Tady můžete říct, že byste někoho poslal do koncentračního tábora a za dvacet minut se ocitnete na jednom pódiu s prezidentem republiky. Tady můžete říkat cokoli. Díky tomu, že společnost je tu navyklá k používání ostrých slov, nedostáváme se ale k jádru věci a řešení. Neumožňuje nám to dostat se dál,“ tvrdil Erik Tabery s narážkou na Martina Konvičku.

Robejšek rozváděl svoji teorii odcizení evropských elit od normálních občanů. Podle něho je s podivem, že si politické a intelektuální elity rozumí s elitami v jiných zemích, ale naprosto si nerozumí s vlastními občany. „Přijde vám to normální? Vidíte tu jakousi internacionálu ducha?“ ptal se Robejšek.

Tuto skutečnost Tabery vysvětloval tím, že elity jsou tu od toho, aby byly informovány a aby věděly. A prý díky tomu, že běžní lidé takové informace nemají, nemohou si s elitami rozumět.

S tím však Robejšek nesouhlasil. „Mě zaráží shoda mezi elitami. Třeba v tom, že evropská integrace je jediná správná cesta. Odpověď na jakékoli problémy EU je ‚více Evropy‘ a dochází v tom ke stále zřetelnějšímu rozdílu mezi elitami myslícími v tomto kontextu a mezi jednotlivými národy, které se jim odcizují. Stále méně se chodí k evropským volbám a v Evropském parlamentu jsou dokonce antievropské strany; jasněji to už nejde vyjádřit. A elity přesto tvrdošíjně zůstávají u svého přesvědčení, že neexistuje skutečná alternativa,“ podotkl Robejšek.

Jenže podle Taberyho k EU žádná alternativa skutečně neexistuje. „Když se Evropská unie rozpadne, zažijeme děs,“ tvrdil šéfredaktor Respektu. Když podle něho nepředáme některé pravomoci Bruselu, nebudeme moci řešit různé problémy. Například se volá po řešení migrační krize, ale národní státy nechtějí dávat vedení EU pravomoci k tomu, aby mohla věc řešit.

Podle něho navíc fakt, že žijeme v nejlepší době, máme nejlepší ekonomické a sociální zázemí, které jsme kdy v historii měli, je právě díky existenci Evropské unie. Nemluvě o tom, že žijeme v míru. Tabery neuznává ani volání po státní suverenitě. „Čím větší suverenitu jsme v historii měli, tím hůř jsme dopadli,“ konstatoval s tím, že nejvíc se vyplácí tzv. sdílená suverenita. Tezi, že vysokou životní úroveň, sociální zabezpečení a mír máme jen díky EU, dle očekávání Robejšek zpochybnil s tím, že to není prokazatelné. „Co když bychom se měli ještě lépe, kdybychom nežili v integrované Evropě, kde by se věci nediktovaly tak, jak to známe?“ kladl řečnickou otázku.

„Tím, jak jsou evropští vůdci ohledně ‚stále více Evropy‘ nepoučitelní, jen více a více rozkmotřují národy mezi sebou. Vzpomeňte, jak byla Angela Merkel před lety vykreslována v řeckých novinách,“ uvedl jako příklad politolog.

Během následné debaty s posluchači v sále se Erik Tabery zamýšlel nad tím, že dnes žurnalistika není jen o tom, jak informovat, co politici dělají, ale musí se kontrolovat, zda mluví pravdu. „Nejen u nás, ale i ve světě se řeší, jak pracovat v čase, kdy čím dál víc lidí včetně kandidátů na prezidenta nemá vůbec problém lhát. Tím narážím na Donalda Trumpa, který je schopen během čtyř vět říct deset lží,“ sděloval Tabery. K tomu Robejšek dle svých slov v rámci vyváženosti zmínil citát šéfa Evropské komise Junckera. „Nebyl jsem u toho, takže nevím, zda to skutečně řekl, ale Jean-Claude Juncker měl říci: když je nejhůř, tak musím začít lhát,“ řekl expert na mezinárodní otázky.

V rámci tématu migrační krize se dostalo také na možnost použití násilí a západní hodnoty. Vzhledem k tomu, že demokracie se zdráhá použít násilí ke své obraně, bude podle Robejška vždy v nevýhodné situaci oproti silám, které nemají s použitím násilí vůbec žádný problém. „To je fatální. Někdy budeme muset asi říci stop s tolerancí, stop s nenásilností, protože pak zničíme předpoklad pro to, aby tu tolerance a nenásilnost byla vůbec praktikována,“ vysvětlil Robejšek.

Tabery opáčil, že víc než nějakých vnějších sil nebo islámských teroristů se bojí projevů nenávisti. „Svoboda slova je vysoká hodnota, přestože víme, že slovo může svobodu a demokracii zničit mnohem snáz než nějací uprchlíci. Tolerance není slabost, je to síla. Je to něco, co dělá Západ Západem. Proto Rusko nikdy nebude alternativou pro svobodně smýšlející lidi. Zatímco v Americe dostanete za kritiku své země Oskara, v Rusku doživotí nebo vás rovnou zastřelí,“ konstatoval šéf Respektu.

Evropa navíc podle Taberyho příval uprchlíků zvládá, obrovské množství lidí žádné výrazné problémy nezpůsobilo a Německo se de facto obětovalo za celou Evropu a přijalo to velké množství lidí. Česká republiky by prý měla pomoct a přijmout nějaké uprchlíky.

Řešením migrační krize podle Robejška určitě nejsou kvóty. Proudu migrantů a jejich přerozdělování se dle jeho slov začíná bránit čím dál víc států včetně třeba Rakouska. Přitom před časem byl paradoxně nejvíc kritizován maďarský premiér Orbán za to, že výstavbou plotu a nevpouštěním migrantů do země dodržoval evropské dohody a proti tomu byla pěna chvála na německou kancléřku, která pozváním Syřanů evropské dohody porušila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …