Čím že se živí Jana Nagyová-Nečasová? Víme více. Podporuje ji i známá umělkyně

13.04.2015 13:38

Jana Nečasová může být, dokáže-li být pokorná, za čas úspěšnou koučkou. To je totiž dráha, na kterou se v posledních měsících dala. Jak sama říká, věnuje se životnímu koučinku, protože koučink vnímá jako své poslání. ParlamentníListy.cz zjistily, že se podobné profesi v Česku věnuje na různých úrovních kolem čtyř tisíc lidí. Nečasová, dříve Nagyová, má prý ale tu výhodu, že je její jméno známé.

Čím že se živí Jana Nagyová-Nečasová? Víme více. Podporuje ji i známá umělkyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

„Najdete ve mně člověka se silným příběhem…“ uvádí bývalá šéfka kabinetu vlády Petra Nečase na webových stránkách, na kterých koučování nabízí.  Jak dodává,  je nyní držitelkou certifikátu Akreditovaný externí profesionální kouč, protože absolvovala modul u zakladatele koučinku Tima Gallweye, autora metodiky Inner Game. Znamená to tedy, že jako koučka může být svým klientům přínosem?

„U nás akreditovaná rozhodně není, to mohu říci s jistotou. Pokud ale absolvovala vzdělávací kurz, který uvádí, pak je to opravdu ten nejlepší, který si mohla vybrat. V každém případě jí ale v tuto chvíli bude chybět praxe – počet hodin, při kterých koučink povede. Podaří-li se jí však s pokorou ty lidi vést s tím, že se oprostí od toho, že vše bude jen podle ní a jejích zkušeností (které profesionální kouč příliš do své práce nepromítá), může po nějakých 150 hodinách odkoučovaných hodin, být dobrou koučkou. To, že její jméno každý zná, pro ni bude i z marketingového hlediska plusem a může jí pomoci při hledání klientů. Budou mít zájem a budou zvědaví, i kdyby přišli jen na jedno sezení,“ řekl pro ParlamentníListy.cz  prezident České asociace koučů Vladimír J. Dvořák.

Marketingově bude známé jméno pomáhat určitě 

I podle Markéty Jindrové, která je lektorkou a koučkou, bude známé jméno ženy, kvůli které padla vláda, pro klienty spíš kladem a vábničkou. „Na lidi to bude fungovat. Známé jméno je pro ně reklama a nevadí zda negativní či pozitivní. Má to pro ně punc zajímavosti, navíc to na ně působí tak, že i odlesk známého jména může být pro ně do budoucna benefitem. Budou moci říci: ‚Byl jsem na sezení u té Jany Nečasové‘…“ řekla na dotaz redakce Jindrová.  Podle Evy Prokešové, která se věnuje ale spíše astrokoučinku, Janě Nečasové a jejím klientům vedle známého jména opravdu mohou pomáhat silné životní prožitky a osudy. „Víte, i z ezoterické roviny nám praxe ukazuje, že lidé, kteří si něco prožijí, dokáží dalším potom v podobné problematice lépe pomáhat, umějí se do jejich pocitů lépe vžít, pracovat s nimi,“  uvedla Prokešová.

V České republice je podle prezidenta České asiociace koučů v současné době zhruba 4000 lidí, kteří se koučingem živí. Problémem je jejich diametrálně odlišná úroveň. „Z toho počtu několika tisíců koučů, kteří se za kouče začnou mnohdy prohlašovat ze dne na den bez jakéhokoli vzdělání,  jsou na profesionální úrovni vzděláním, odborností i zkušenostmi maximálně dvě stovky z nich. Ti jsou téměř všichni členy asociace koučů. Ty působí v naší zemi tři – přesto těch dvě stě je opravdu souhrn členů všech tří asociací (ještě je zde evropská a světová),“ vysvětlil dále Vladimír J. Dvořák.

Jsem energická a akční – charakterizuje se Jana Nečasová

„Věnuji se životnímu koučinku. Koučink vnímám jako své poslání. I díky jemu jsem se já sama zdokonalila a lépe sebepoznala. Jsem energická a akční, ale současně umím naslouchat a být pozorným posluchačem a rádcem. Sama jsem sílu musela v sobě najít a umím ji pomoci nalézt i Vám,“ uvádí Nečasová (dříve Nagyová) dále na svých stránkách. Prezident koučské asociace k tomu dodává, že naděje na to, že bude umět vše, co slibuje, je prý poměrně vysoká. Ale bude to chtít čas a zkušenosti. A ty musí teprve získávat. I proto je u koučů, za kterými dochází špičkoví manažeři známých firem, rozlišováno, na jakém odborném stupni si stojí. O postupu do dalšího stupně  a úrovně rozhoduje u každého kouče grémium jeho zkušených kolegů.

„Víte, on koučink láká mnohé lidi, asi největší boom se dal pozorovat kolem roku 2008. Do tohoto roku platily firmy řadu školitelů, lektorů, mentorů a podobně. Jenomže přišla krize, muselo se začít šetřit, a tak s těmito lidmi byly většinou smlouvy ukončeny. Tehdy bylo pozorovatelné asi nejvíce ze dne na den, že se z lektora stal přes noc kouč. Děje se to tak, i když ne v takovém rozsahu, stále. Lidé se rozhodnou, že se stanou koučem, požádají o živnostenský list, ke kterému v tomto případě nemusejí dokládat žádné další vzdělání, a provozují služby tohoto charakteru. Je ovšem pravdou, že brzy hodně těchto lidí zjistí, že je to neuživí, a automaticky vypadávají. Nahrazují je ale stále další. Možná mají nižší ceny, ale je třeba si uvědomit, že mohou klienty poškodit – nejsou členy profesní organizace, za nic nenesou odpovědnost, nemusejí plnit etický kodex, nejsou vázáni mlčenlivostí – a tak mohou o svých klientech vyzrazovat mnohé komukoli. A to je pro lidi, kteří by třeba jen rádi pronikli mezi topmanažery, určitě nežádoucí. Koneckonců nežádoucí to může být ale prakticky pro každého klienta, který přišel s tím, že si potřebuje vyřešit v životě nějaký problém, který ho trápí,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz prezident České asociace koučů.  

Nečasová slibuje diskrétnost

Jak se zdá, Jana Nečasová je diskrétnost připravena dodržovat v maximální míře. I proto prozrazuje případným zájemcům o služby to, že v ní najdou klienti člověka se silným životním příběhem a vnímavého partnera, který s nimi může najít nový náhled na problém, starost. „Vzhledem k tomu, že dodržuji mezinárodní etický kodex koučů ICF, zachovávám absolutní diskrétnost. Mé motto je: Vnímavým a trpělivým nasloucháním Vám pomůžu k sebeuvědomění a nalezení vlastní cesty,“ uvádí mimo jiné bývalá šéfka kanceláře Petra Nečase, jejíž osudy zejména v posledních letech sleduje prostřednictvím médií téměř celá země. Za jedno úvodní osobní posezení u ní zaplatí zájemce podle ceníku – 2100 korun, levnější varianta je prostřednictvím skypu.

Jelikož i koučka ale potřebuje podporu, vyjádřila ji na webu s nabídkou služeb Jany Nečasové herečka Hana Gregorová.

Tahle společnost nemá ráda silné ženy, napsala Nečasové herečka Gregorová. A popřála jí hodně sil a štěstí

„Jsem moc ráda, že jsi se nenechala ničím zlomit, že se pouštíš do nového projektu, na který je třeba hodně energie, hodně lidského pochopení, optimismu a schopnosti umět pracovat s lidmi a hledat jejich silné stránky. A to ty, s lehkostí tobě vlastní, zvládneš. Je pravda, že tahle společnost nemá ráda silné ženy, taky jsem se s tím setkala, ale naše síla je hlavně v tom, že nedáváme na odiv svoje trápení a jizvy na duši všem kolem nás, ale radši to všechno schováme za úsměv a celoživotní optimismus. Tak ať se ti všechno povede, ať vzlétneš jako Fénix z popela a ať máš kolem sebe jen fajn lidi,“ popřála Janě Nečasové-Nagyové do nové práce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …