Činnost Policie ČR na koncertech skupiny Ortel: Promlouvá kapelník a informovaní experti

19.10.2016 12:28

Po internetu koluje informace, že pokud chodíte na koncerty skupiny Ortel, je možné, že už je vaše jméno zanesené na policejním seznamu s názvem Očista. Frontman a zpěvák skupiny Tomáš Ortel přiznal, že o takovém seznamu už slyšel, ale od policie oficiálně nic neví. ParlamentníListy.cz oslovily experty na bezpečnost a extremismus s dotazem, do jaké míry by lustrování návštěvníků takových akcí bylo odůvodnitelné. Odborníci v té souvislosti zmiňují i hrozby násilných střetů mezi příznivci a odpůrci kapely.

Činnost Policie ČR na koncertech skupiny Ortel: Promlouvá kapelník a informovaní experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Ortel

Za čtrnáct let své existence si skupina Ortel vysloužila nejen označování za xenofobní, rasistickou, extremistickou a neonacistickou kvůli textům svých písní, ale podle ministerstva vnitra jde také o nejsledovanější kapelu v Česku. Skupina je monitorována a téměř na všechny její koncerty dojíždí policejní dohled. Koncerty Ortelu zkoumalo ministerstvo vnitra v pravidelné zprávě o extremismu, podle níž je Ortel příkladem trendu, kdy texty písní sice inklinují k pravicovému extremismu, jsou však formulovány tak, aby interpretům nehrozil trestní postih. Podle kritiků kapela využívá strach z islámu a imigrantů. Místopředseda Muslimské obce v Praze Samer Shehadeh vyzval obhájce islámu, aby podali na hudební skupinu Ortel trestní oznámení za její nahrávku Mešita z pozdějšího stejnojmenného alba.

Na některých protiimigračních serverech na internetu se však začaly objevovat těžko uvěřitelné informace, že se pozornosti netěší jen samotná skupina, ale že policie monitoruje dokonce návštěvníky koncertů kapely Ortel a že si vede seznam takových osob. „Rozumím tomu a nepřekvapilo by mě, kdyby policie v takto vyhrocené době, to znamená v době Evropskou unií nezvladatelné migrace, sledovala cokoli, co by mohlo vést k trestné činnosti podněcování k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob. Zároveň ale musím hned doplnit, že v Česku žádná migrační krize neexistuje,“ říká pro ParlamentníListy.cz generál v záloze Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR, odborník na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management, jenž nyní působí jako soukromý poradce v oblasti bezpečnosti.

Pod vlivem silných protimuslimských tendencí se může někdo „zbláznit“

Nad možností vytvářet seznamy návštěvníků koncertů váhá. „Předpokládám, že takovéto vyšetřování dozoruje státní zástupce, který takovou věc policii buď umožní, nebo neumožní. Skutečně nevím, z čeho policie vychází při případném sestavování seznamu, protože to by musela ty lidi legitimovat, zapisovat si je a evidovat. Zda je to z hlediska demokracie v České republice možné, to je otázka na právníka nebo někoho, kdo je tohoto znalý. Já si myslím, že je potřeba se věnovat podrobně a pečlivě tomu, kdo se snaží Čechy strašit, vytvářet v nich pocit ohrožení a nebezpečí a zároveň protiimigračními a protimuslimskými náladami zvyšovat dojem o nebezpečí muslimského útoku na našem území,“ upozorňuje bývalý náčelník vojenské rozvědky na možné riziko.

Anketa

Vadí vám, že při sestavování krajských rad obchází ostatní strany vítězné hnutí ANO?

82%
18%
hlasovalo: 5787 lidí

„Protože byť naše muslimská menšina, dvacetitisícová, není radikální, tak také není úplně bezproblémová. A nedá se zcela vyloučit, že se někdo pod vlivem silných protimuslimských tendencí nebo akcí nemůže ‚zbláznit‘ a nemůže provést něco, čemu se tady chceme vyhnout, tedy nějaký teroristický útok. A všichni ti, kteří tyhle protimuslimské nálady podporovali nebo organizovali, řeknou: ‚Vidíte, my jsme říkali, že jsou takoví.‘ Proto je určitě dobré to sledovat. Do jaké míry to, co policie dělá, je zákonné, to neumím posoudit. Nejsem policista ani státní zástupce, ale předpokládám, že pokud bylo vzneseno nějaké obvinění, tak je případ dozorován státním zastupitelstvím,“ poznamenává Andor Šándor.

Existuje riziko, že by mohlo dojít ke střetům s odpůrci kapely

Podle politologa Miroslava Mareše, který se zaměřuje na terorismus a extremismus, jde o to, jakým způsobem jsou případně návštěvníci koncertů sledováni. „Asi by byla chyba, kdyby to bylo nějaké legitimování, protože k němu to neopravňuje. Na druhou stranu to, že jsou ty koncerty sledovány, nemusí být dáno jen těmi návštěvníky. To může být i tím, že koncerty nebo akce, na nichž skupina vystupuje, byly už několikrát napadeny nebo jim bylo ze strany oponentů skupiny Ortel vyhrožováno. Takže existuje určité riziko, že by mohlo dojít k nějakým střetům, kdyby tam někdo proti té kapele protestoval nebo tam přítomné někdo napadal,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Miroslav Mareš.

Připomíná i další možné důvody, proč je třeba mít se při akcích této kapely na pozoru. „V minulosti byly koncerty skupiny Ortel spojené s tím, že po jejich skončení k nějakým problémům došlo. Nedá se to paušalizovat, ale může to být v daném regionu vyhodnoceno jako riziková akce, protože se může stát, že se na ní objeví i lidé z té militantní scény. Samozřejmě se to nedá vztáhnout na všechny, kteří se koncertu chtějí zúčastnit. Ale to, že v nějakém okrese to může být vyhodnoceno jako místo, kde se setkají lidé, u nichž hrozí, že může dojít k nějakému střetu s oponenty, tak bych předběžnou opatrnost policie nezatracoval ani bych se jí nedivil,“ přiznává odborník na terorismus a extremismus.

Frontman Ortelu slyšel o policejním seznamu návštěvníků „Očista“

Zvěsti o sledování návštěvníků jejich koncertů se donesly i ke sluchu členů kapely. „Už jsem také zaznamenal informaci o policejním seznamu s názvem ‚Očista‘. Oficiálně nevím od policie nic, jen od organizátorů koncertů mám zjištěno, že policejní dohled příslušníků bezpečnostních sborů v civilu je běžným jevem na všech koncertech kapely Ortel. Jsou i lokality, kde příchozí fanoušky kapely lustrují pod zástěrkou běžné silniční kontroly. Jsem už na tuto praktiku zvyklý od začátku vystupování s kapelou Ortel, a tak mě osobně už nic nepřekvapí,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz zpěvák a frontman rockové skupiny Tomáš Ortel.

„Pokud nejsou ti návštěvníci už vyhlídlí, že jsou z něčeho podezřelí, tak dělat paušální seznamy lidí, co chodí na Ortel, by bylo problematické. Samozřejmě nevím, proč byli kontrolováni, třeba mohli být podezřelí z něčeho jiného. Pokud by to bylo jenom proto, že jdou na Ortel, tak je to chyba. Nicméně to bych musel vědět konkrétní případ, proč to auto zastavili,“ konstatuje Miroslav Mareš, jenž by ze svého pohledu doporučení ke sledování návštěvníků akcí Ortelu nedal. „Paušálně bych je v současnosti nelustroval, vždy ale záleží na tom, o jakou skupinu jde. Pokud to bude nějaká skupina, která bude otevřeně vyzývat k násilí – a byly skupiny, které to chtěly dělat – tak si to představit dovedu. Myslím si, že u Ortelu to namístě není,“ domnívá se expert.

Vystoupení v televizi nemůže zabránit ani poslanec Chvojka

V anketě Český slavík Mattoni 2015 se v kategorii skupin umístil Ortel na druhém místě a v kategorii zpěváků Tomáš Ortel na třetím. Skutečnost, že se kapela při vyhlašování výsledků objevila na televizní obrazovce, rozlítila poslance ČSSD Jana Chvojku tak, že podal stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta ji však odmítla jako neopodstatněnou. Poslancova logika by mohla vyústit až v tak absurdní úvahu, že by měli být sledováni televizní diváci stejně jako návštěvníci akcí Ortelu. „Monitorovat kohokoli je normální věc, kterou policie může dělat buď podle zákona o policii, nebo v trestním řízení. V situaci, kdy proti skupině Ortel není vzneseno žádné trestní obvinění ani nejsou požádáni policií o vysvětlení, což je první úkon, když má policie podezření z páchání trestného činu, tak není žádný důvod jí bránit kamkoli ve vstupu,“ podotýká Andor Šándor.

Když diváci poslali skupině Ortel hlasy, tak to bylo podle něj vyjádření nějakých nálad ve společnosti. „Je z toho vidět, jak se s tím lidé ztotožňují. Je skutečně otázka, jak jsou texty té skupiny posuzovány policií a státním zastupitelstvím. Jestli jsou na hraně, nebo jestli jsou za hranou, to už je věc, aby posoudila policie a státní zastupitelství. Pokud nejsou z ničeho obviněni a ani policie nemá jiný důvod s tím cokoli dělat, tak kapele asi těžko může někdo bránit, když byla takhle podpořena diváky, aby vystoupila v televizi. Do jaké míry to je otázka vkusu, nebo nevkusu, nemohu posoudit,“ přiznává poradce pro oblast bezpečnosti.

Všechny účastníky koncertů Ortelu policie určitě nelustruje

ParlamentníListy.cz se obrátily se žádostí o vyjádření na Policii ČR. „K něčemu se policie vyjádřit může. Závisí to na stupni důležitosti. Pokud odpoví, tak stejně nejspíš v tom smyslu, že paušální seznamy návštěvníků koncertů Ortelu nevedou. Alespoň to bych očekával. Zase nemůžeme věřit úplně všemu, když někdo řekne, že ho kontrolovala hlídka, jestli to bylo skutečně jenom kvůli tomu, že jde na Ortel, nebo jestli to bylo třeba ještě kvůli něčemu jinému, co třeba řečeno není. Takže nepředpokládám, že by policie řekla, že lustruje všechny účastníky koncertu skupiny Ortel, protože to navíc ani není pravda,“ tvrdí profesor Miroslav Mareš.

Svůj názor opírá o poznatky, které má ze svého okolí. „Řada lidí jde na Ortel a nikdo je nelustruje. Vím o koncertech Ortelu, kde ti lidé rozhodně kontrolovaní nebyli. Samozřejmě nemohu vědět, jestli v nějakém okrese nedošlo k nějaké lustraci a v jakém rozsahu, takže takhle obecně se k tomu vyjádřit nemohu. Vím ale o koncertech, kde rozhodně nikdo lustrovaný nebyl. Pokud v nějakém okrese nebo městě k tomu došlo, pak bych musel zjišťovat, jestli to bylo zaměřeno na všechny účastníky, nebo jenom na vybranou skupinku, která už je třeba známa i něčím jiným. Třeba může být známa jako fotbaloví chuligáni, kteří jsou zároveň chápáni jako rizikoví,“ uzavírá politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Policie nedisponuje evidencí, která by byla spojena s jakoukoliv kapelou

Po zveřejnění článku přišlo do redakce následující vyjádření. „Obecně lze říci, že Policie ČR monitoruje akce, které jsou, a nebo v minulosti byly spojeny s propagací hnutí směřujících k potlačování lidských práv a svobod a nebo měly či mají extremistický podtext. Nedisponujeme však žádnou evidencí, která by byla spojena s jakoukoliv hudební kapelou,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Jozef Bocán z Oddělení tisku a prevence Policejního prezidia České republiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …