Členové statutárních orgánů berou tisícové odměny. Bez odbornosti

16.08.2012 21:21

Podle nedávného usnesení vlády by měl být do konce září projednán nový zákona o pravidlech pro výběr odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků i členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu a územních samosprávných celků.

Členové statutárních orgánů berou tisícové odměny. Bez odbornosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Přes avizované změny nyní došlo v Karlových Varech k razantním změnám ve vedení společností města a do funkcí se vrátili politici, spojovaní se skandálními kauzami, zatímco ti zastupitelé, kteří upozorňovali na porušení zákonů a tunelování společností, byli odvoláni.

Podle připravovaného zákona se přitom na ředitelské místo nebo do dozorčí rady může dostat pouze důvěryhodný a bezúhonný člověk, který splňuje předem dané kvalifikační a osobnostní předpoklady. Podmínky pro výběr lidí do funkcí budou muset ministerstva a územní samosprávní celky zveřejnit co nejrychleji po přijetí zákona, dále budou muset zveřejnit jakoukoliv změnu kvalifikačních podmínek. Veřejné musí být i odměňování ředitelů a dozorčí rady.

Ve Varech odbornost neprokazují

Jak dalece je zohledňována odbornost členů dozorčích a správních rad městských společností ParlamentnímListům.cz prozradil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. “Co se týče kvalifikace jmenovaných nebo i stávajících členů, o té nemám žádné podklady, členové statutárních orgánů kvalifikaci neprokazují, ani v ní nesoutěží. Předpokládám, že budou mít kvalifikaci obdobnou, jako mají členové statutárních orgánů jiných obchodních společností.“

Trafiky pro věrné, padáky pro nepohodlné

Připravovaný zákon připraví těžké chvíle partajním sekretariátům, které z městských společností vyráběly trafiky pro své věrné a spolehlivou možnost, jak bezpracně přijít k zajímavým odměnám, dosahujícím v některých případech více než sto tisíc ročně. Například předseda představenstva a.s. Karlovarská teplárenská, jejíž hospodaření stále prošetřuje policie, si měsíčně přišel na více než třináct tisíc korun. Připomeňme, že bývalý předseda představenstva Josef Malý (TOP 09) spáchal poté, co se o něj začala zajímat policie, sebevraždu. Jeho funkce dosud nebyla znovu obsazena, ale v dozorčí radě došlo k řadě změn. Za nejdůležitější lze považovat fakt, že byl z funkce člena představenstva odvolán opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který podal na hospodaření Karlovarské teplárenské trestní oznámení. Na otázku, jak to dopadlo, Kotek ParlamentnímListům.cz odpověděl: „Jediným dosavadním výsledkem je, že jsem byl potrestán já.“

A Kotek není jediný nepohodlný. Z funkce členů dozorčích rad byli odvoláni i zástupci hnutí O co jim jde?!, kteří byli členy původní koalice K20, společně s Alternativou. Nyní je v koalici  vystřídala ODS. Tuto souvislost redakci potvrdil i lídr OCJJ?! Otmar Homolka. „Změny ve společnostech města jsou jedním z konkrétních důsledků návratu ODS na karlovarskou radnici. Nová koalice tak plní své mezikoaliční ujednání a na místa statutárních orgánů společností se vracejí lidé, kteří tam působili v tolik kritizované době koalice ODS-ČSSD, kdy se rozprodal majetek města a vybrané stavební firmy profitovaly na městských zakázkách. Co návratem ODS do koalice sledoval primátor Kulhánek, je pro mne osobně záhadou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Koaliční ústupky

ParlamentníListy.cz požádaly o názor i další zastupitele, na naši otázku však neodpověděli. Podařilo se získat pouze názor člena TOP 09 Radka Novotného, který byl shodou okolností jako člen vládnoucí koalice odvolán z funkce člena dozorčí rady s.r.o. KV aréna. „Byl jsem odvolán na vlastní žádost, politika mi již zabrala moc času a musel jsem začít selektovat. Návrat členů ODS do správních a dozorčích rad je součást koaličních dohod, musíte zkrátka dělat ústupky," sdělil ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …