Co rozbijou, to zaplatí. Úřady sdělily zásadní fakta kolem průjezdu jednotek armády USA naším územím

18.03.2015 13:32

Českou republikou se koncem března prožene početná americká vojenská kolona. Tento fakt ale rozpoutal mezi lidmi bouři. Na internetu třeba někteří poukazují na to, že kolony výrazně zpomalí dopravu v Česku a obrněnci mohou poškodit již tak poničené české silnice a dálnice. "Předpokládáme, že konvoj americké armády při přepravě žádné škody nezpůsobí. V případě jasného prokázání poškození komunikace může správce komunikace po dotyčném dopravci požadovat finanční účast na opravě," odpovědělo na to Ministerstvo dopravy.

Co rozbijou, to zaplatí. Úřady sdělily zásadní fakta kolem průjezdu jednotek armády USA naším územím
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

Českou republikou projede na přelomu března a dubna velký konvoj osmikolových obrněných vozidel Stryker s kulometnou výzbrojí patřící americké armádě. Vojáci se budou vracet ze cvičení v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku na domovskou základnu v Německu. Průjezd amerického 2. mechanizovaného pluku přes Českou republiku odsouhlasila v pondělí česká vláda.

„Bylo to jednoznačné rozhodnutí, vláda k tomu vyjádřila svůj souhlas,“ oznámil po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Konvoj bude rozdělen do třech kolon. První kolona by se měla přesouvat po trase Ostrava – Vyškov, druhá kolona pojede po trase Náchod – Pardubice a třetí kolona překročí hranice v Harrachově, následně bude pokračovat na Prahu ze severu Čech. Všechny tři kolony se setkají v areálu kasáren v Praze-Ruzyni, odkud se následující den přesunou po ose Praha – Plzeň – Rozvadov do Německa, do své domovské posádky Rose Barracks ve Vilsecku.

Celkem se Českem prý prožene až 118 vozidel a 516 amerických vojáků amerického 2. mechanizovaného pluku. Viditelným průjezdem obrněnců chce prý Pentagon přispět k ujištění evropských spojenců, že USA ctí spojenecké závazky. Mluvčí americké armády v Evropě Craig Childs dokonce označil konvoj za "viditelnou demonstraci amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázku schopnosti aliance pružně přesouvat vojenské jednotky přes hranice spojenců v úzké spolupráci s nimi".

Průjezd vojenských vozidel má ovšem své ale. Začínají se totiž ozývat hlasy, že přestože má jít ve valné většině o kolová vozidla, i tak průjezd třech dlouhých kolon zpomalí v Česku výrazně dopravu, a navíc může poškodit již tak poničené a dlouho neopravované české silnice a dálnice. Ostatně přejezd jednotek Dragoon Ride (Dragounská jízda) za neobvyklý označila i americká stanice CNN. Podle CNN se totiž těžká vojenská technika, jako jsou osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker, normálně převáží po železnici.

Armáda: Silnice budou v pořádku

Česká armáda ovšem tento fakt spíše uhlazuje.

„Primárně je k přesunu naplánován pohyb po dálnicích, pokud to bude možné. Samozřejmě, že poškození silnic nehrozí, protože se jedná o kolová vozidla," uvedla k tomu v pondělí mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

O den později pro ParlamentníListy.cz ale Růžičková přiznala, že kromě kolových obrněných vozidel Stryker budou v kolonách i další, a to zejména logistická vozidla. „Půjde o nákladní vozy, vyprošťovací a odsunové prostředky a také vozidla HMMWV. Všechno to ale jsou kolová vozidla, to znamená, že v žádném případě nemůže dojít k poškození povrchu komunikací. Pásová vozidla – tedy ani tanky – nejsou součástí přesunu,“ zmínila Růžičková.

„Přesun vojenské techniky a vozidel americké armády je plně v gesci Ministerstva obrany. Ministerstvo dopravy na základě dostupných informací může konstatovat, že naše silniční síť vyhovuje přejezdu vojenské techniky naším územím. V případě, že by došlo k překročení limitních hodnot stanovených vyhl. č. 341/2014 Sb., je Ministerstvo obrany informováno o nutnosti povolení ke zvláštnímu užívání pozemních komunikací dle zákona o pozemních komunikacích, které je vydáno po předchozím souhlasu vlastníků komunikací a policie a případně Ministerstva vnitra. Přesuny budou zabezpečovány českou Vojenskou policií ve spolupráci s Policií ČR,“ uvedl k možným dopravním problémům za Ministerstvo dopravy jeho tiskový mluvčí Martin Novák.

Američtí vojáci podle něj ale budou muset počítat s tím, že pojedou po zcela běžných komunikacích, a proto budou muset udělat vše, aby nedošlo k výrazným dopravním zácpám.

„V podmínkách lze určit přepravu mimo dopravní špičku, tedy tak, aby nezatěžovala důležité přepravní časy. Zrovna tak může být doprava vedena odklonovými trasami, které nezatěžují hlavní proudy. Vždy však záleží na podmínkách stanovených v rozhodnutí. To však platí pro běžné případy,“ poznamenal k tomu Novák.

Na dotaz, jak jsou na přejezdy vojenských vozidel připraveny naše dálnice a silnice a zda je nemůže zátěž mnoha desítek obrněnců poškodit a pokud nakonec přece jen komunikace poškozeny budou, kdo bude opravy silnic finančně hradit sdělil:

„Silnice jsou obecně koncipovány na určité zatížení. Dálnice a rychlostní komunikace mohou být zatíženy více než například silnice nižších tříd. Opět obecně platí, že v případě jasného prokázání poškození komunikace může správce komunikace po dotyčném dopravci požadovat finanční účast na opravě. To je ale obecný princip, předpokládáme, že konvoj americké armády při přepravě žádné škody nezpůsobí.“

Podle Ministerstva dopravy je ovšem prý nutně zapotřebí, aby vojáci, kteří budou obrněnce řídit, dodržovali zákonné normy platné v ČR. „Zejména pak zákon o silničním provozu a zákon o pozemních komunikacích. Pokud se jedná o přepravu pouze v rámci kraje, řeší povolení – a v něm zadané podmínky – příslušný kraj. Pokud jde o přepravu mimo kraje, povolení vydává Ministerstvo dopravy,“ uvedl nakonec mluvčí Novák k otázce zajištění dopravy na zmíněných komunikacích.

I tanky mají pryžové patky...

„Ani já si nemyslím, že onen přejezd může poškodit naše komunikace. Zmiňovaná kolona totiž má být – jak se prezentuje – na pneumatikách, takže tady je nutné naší vládě a ministerstvům věřit. Podle mne tak není obava, že by stav silnic po přejezdu obrněnců byl horší, nežli po přejezdu kamionů, takže naši infrastrukturu to podle mého soudu neohrozí,“ zmínil v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz expert KSČM na dopravu a místopředseda sněmovního podvýboru pro dopravu Karel Šidlo.

Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Podle něj by byla jiná situace, pokud by šlo o pásová vozidla. „Tam by pak k poškození dojít mohlo, i když dnes i pásová technika má své vybavení, a to pryže na pásech. U moderních tanků totiž pásy mají pryžové patky. Takže ani to by bezprostředně nemuselo ohrozit kvalitu povrchu vozovek. Vycházím ovšem v tomto pouze z informací sdělovacích prostředků, kde bylo řečeno, že se bude jednat o bojové prostředky pěchoty, to znamená, že půjde o průzkumná vozidla a vozidla převážející vojáky. A ta jsou nepásová. Pokud ale dojde k určité koncentraci vojenské techniky, která má omezenou rychlost, na jednom místě, tak to může narušit spíše celkově proudy dopravy, což bude určitou blokací běžného provozu,“ varoval Šidlo.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již v pondělí oznámil, že přesun bojových vozidel bude v určitých úsecích vyžadovat trpělivost a shovívavost občanů. Po celou cestu mu prý bude asistovat Vojenská policie, Policie ČR i Celní správa.

Mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková k tomu pro ParlamentníListy.cz popsala způsob spolupráce armádního odboru vojenské dopravy nejen s Ministerstvem dopravy, ale i s jinými útvary:

„Odbor vojenské dopravy v tomto spolupracuje s odborem pozemních komunikací Ministerstva dopravy. Pravidla pro jízdu těchto vozidel jsou nám důvěrně známa a veškeré normy budou dodrženy tak, jako u všech přesunů vojenské techniky, které standardně probíhají...Veškeré řízení dopravy a doprovod kolon bude zajišťovat Vojenská policie, v důležitých uzlech ve spolupráci s Policií ČR. Krajské úřady budou vyrozuměny prostřednictvím Krajských vojenských velitelství.“

Loni proběhlo 131 armádních přesunů spojenců

Tiskové oddělení vlády v pondělí zveřejnilo, že loni proběhlo na území ČR 131 armádních přesunů spojenců, kterých se účastnilo 1631 zahraničních vojáků se 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se jedenáct silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky. Aktuální přesun patří prý k těm větším.

O průjezdu či přeletu ozbrojených sil jiných států přes území ČR rozhoduje podle ústavy vláda. Musí informovat Parlament, ten může rozhodnutí vlády zrušit nadpoloviční většinou všech členů alespoň jedné z komor. Zapotřebí je i autorizace odboru vojenské dopravy. Projíždějící vojáci musí dodržovat české zákony. Pro účely kontroly musí mít rozkaz k přesunu, doklady totožnosti, oprávnění k řízení patřičné techniky a celní prohlášení.


 


 


 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …