Co se dělo u Nagyové doma. Elitní policisté popisují noční zásah

19.07.2013 10:02

Veřejná obžaloba na adresu českého státu, kterou zaslala senátoru Čunkovi Nikola Nagyová, dcera bývalé šéfky kabinetu expremiéra Nečase Jany Nagyové, nadzvedla mnoho policistů ze židlí. Vše je v pořádku, chovali jsme se k této vysoce postavené dámě stejně jako ke každému jinému, říkají unisono.

Co se dělo u Nagyové doma. Elitní policisté popisují noční zásah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

ParlamentníListy.cz oslovily několik bývalých i současných elitních a vysoce postavených policistů, detektivů protikorupční policie nebo příslušníků Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Nagyová versus Rath - spravedlnost jen pro někoho?

„To, že Nagyová neměla mít podle úředních záznamů žádnou zbraň, ovšem neznamená, že ji nemá ve skutečnosti. Zvláště když se jedná o tak významnou a bohatou osobu, pro kterou sehnat si načerno zbraň by nebyl problém. To musela policie předpokládat, i s ohledem na svou bezpečnost. Nota bene u osoby, o které se všeobecně už dlouho před tím vědělo, že je násilná i ve své podstatě, jak vyplývá z jejích sexuálních praktik,“ ohradil se pro ParlamentníListy.cz proti tvrzení dcery zadržené Nagyové jeden z policistů, sloužících na pražské kriminálce, který se zabývá násilnou trestnou činností. Své jméno si z pochopitelných důvodů nepřál sdělit, odkázal však na informace, které běhají mezi policisty a které před několika dny zveřejnily i Lidové noviny.

Na dotaz, zda považuje vazbu pro Nagyovou za nepřiměřenou, jak na adresu své bývalé šéfky kabinetu veřejně prohlásil i expremiér Nečas, jen poukázal na nesmyslnost takového tvrzení v souvislosti s kauzou Rath. „Je zajímavé, že pan bývalý premiér mluví o mučení už po dvou týdnech vazby a přitom nijak nezasáhl, když se proti vazbě, trvající nyní už přes rok, opakovaně ohradil David Rath z konkurenční politické strany. Proč už tehdy nebubnoval na obranu demokracie, když se jednalo o člověka, který nemohl nikam utéci, protože neměl za co a neměl ani důvod, když měl doma těžce nemocného rodiče a všichni svědci už byli vyslechnuti? V případě Rath - na rozdíl od Nagyové - všechny důvody pro vazbu skutečně pominuly, premiéra to však vůbec nezajímalo, šlo mu jen o pomstu na svém kritikovi, o jeho kriminalizaci. Tehdy se za justici a policii plně postavil, proč tedy nyní nehájí naši samostatnost a nezávislost? Protože jsme tomuto bohabojnému katolíkovi a otci čtyř dětí zavřeli jeho dominu? Žijeme v právním státě, padni komu padni,“ nešetřil ostrými slovy detektiv.

Nikola Nagyová sama nezná zákony

Bývalý ředitel úřadu vyšetřování hlavního města Prahy, příslušník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a policejní rada Jaroslav S., kterého naše redakce oslovila s názorem na tvrzení dcery zadržené expremiérovy spolupracovnice, okamžitě po seznámení s její výzvou senátoru Čunkovi prohlásil, že když už se Nikola Nagyová dovolává zákona, tak by ho také měla sama znát.

„Když už se někdo dovolává ustanovení zákona, měl by být tento zákon také v té době účinný. Pisatelka se však dovolává § 6/1 zákona o Policii České republiky č. 283/1991 Sb., ten však pozbyl své účinnosti už dne 31. 12. 2008!“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz expolicista, podle kterého není ani nasazení policejních sil v kauze nijak nepřiměřené. „Nasazení počtu sil a prostředků policie je vždy věcí taktiky prováděného úkonu. Nasazené síly a prostředky mají být dostačující k tomu, aby bylo dosaženo účelu sledovaného zákonem a úkon mohl být úspěšně proveden a dokončen,“ popsal policejní taktiku Jaroslav S.

„Pokud užívá osoba omezená na svobodě léky, antikoncepci nevyjímaje, je v kompetenci lékaře, který ji prohledává před umístěním do policejní nebo vyšetřovací cely, aby rozhodl o tom, zda mohou být takové osobě léky nadále podávány a za jakých podmínek. Obviněný ve vazbě má právo na osmihodinový nepřetržitý čas ke spánku, což definuje paragraf 18/1 zákona o výkonu vazby. Lze mít za to, že přiměřený čas ke spánku by měl být poskytnut i osobě omezené na svobodě a umístěné v policejní cele, pakliže tato osoba výslovně nesouhlasí s prováděním úkonů v noční době. Vždy však má tato osoba právo účast na úkonu odmítnout z důvodu únavy nebo špatného zdravotního stavu,“ vypořádal se expert s dalšími tvrzeními trestně stíhané Nagyové.

„Eskorta osoby omezené na svobodě se řídí příslušnými předpisy a není rozhodující, zda se tato osoba chová agresivně nebo je možnost, že by mohla někoho ohrozit či nikoliv. Už vůbec nic společného to nemá s tím, zda se jedná o osobu doposud netrestanou nebo trestanou,“ odmítl úvahy dcery vězněné Nagyové ellitní expolicista a vystudovaný právník Jaroslav S.

Expolicista: Nikola Nagyová možná sama spáchala trestný čin

Jiný redakcí oslovený bývalý elitní vyšetřovatel, který po odchodu od policie nyní slouží ve vysoké státní funkci ve východních Čechách (a nepřál si být proto jmenován) na adresu Nikoly Nagyové podotkl, že ji sice lidsky chápe, ale její argumantace je zcela nesmyslná.

„Z hlediska policejní taktiky je velmi nutné, aby naplánované úkony, v tomto případě domovní prohlídky a zadržení podezřelých, proběhly ve stejný okamžik, aby se tak zabránilo útěku nebo zničení důležitých stop. Protože se nikdy neví, zda osoba dobrovolně otevře, musí být na to zakročující tým připraven a mít s sebou beranidlo. A pokud přijde domů, kde v tu dobu probíhá policejní úkon, kdokoliv nezúčastněný, i například rodinný příslušník, je běžné, že je odtud vykázán - i pro svou vlastní bezpečnost, nebo aby se tam nepletl, nemohl zničit nějaký důkaz a nemusel být policií hlídána,“ souhlasí s názory šéfa Úřadu vyšetřování Jaroslava S. tento bývalý elitní detektiv, pracující kdysi shodou okolností u stejného útvaru, který razii u Jany Nagyové provedl.

„Nevěřím, že by někdo úmyslně a bez důvodu šlapal na něčí postel, konečně pro potřeby soudu si policie sama vše natáčí. A to údajně velké množství policistů? Možná potřebovali provést 'domovinu' rychle, možná měli obavu, že tam bude hodně věcí, které bude nutno prohledat a zajistit. Navíc, čím více policistů úkon provádí, tím dříve jsou hotovi a byt opustí, a to je přece v zájmu toho, kde se úkon provádí!“ dodal tvrzeními Nikoly Nagyové velmi pobouřený profesionál.

Co se týče dalšího tvrzení dcery zadržené Nagyové o tom, že si neměla ani čím vyčistit v cele zuby, pak dodal, že od toho měla její matka minimálně advokáta, který k ní má přístup. „Pokud by mu řekla, tak ten by to nepochybně mohl zajistit osobně nebo přes svého koncipienta. Také nemusela vypovídat v noci, pokud se cítila unavená, mohla výslech odmítnout. Mohla také prohlásit, že nechce být u domovní prohlídky, že jí postačí, že tam bude někdo z rodiny či advokát. Z vlastní zkušenosti vím, že ne každý ze zadržených u toho chce být. A špatné hygienické podmínky na cele v Ostravě popřelo už i státní zastupitelství, tak nevím, proč Nikola Nagyová lže a riskuje tak sama své trestní stíhání za šíření poplašné zprávy. Možná to je tím, že si uvědomuje změnu svého společenského postavení z dcery milenky premiéra na dceru vězněné obviněné osoby,“ dodal expolicista ParlamentnímListům.cz.

Umístění do vazby v Ostravě

To, že věc dozoruje a policejní prohlídky a vazbu schvaluje soud na Moravě a ne v Praze, kde mělo ke spáchání trestných činů dojít, považuje tento také vystudovaný právník za správný postup. „Podle trestního řádu musí rozhodovat soud, který je v obvodu působnosti dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, což pražské soudy nejsou. I proto skončila její matka ve vazební věznici v Ostravě a ne v Praze, která navíc kapacitně dlouhodobě nestačí. Tento postup je plně podle zákona a nelze jej označit za protiústavní nebo účelový. Do vazební věznice lze přijmout toliko osobu obviněnou, a to na podkladě písemného příkazu soudu vydaného na základě jeho rozhodnutí o vazbě. Rozhodoval-li proto o vazbě soud v Ostravě, logicky umístil obviněnou do Vazební věznice v Ostravě. Na umístění obviněného do té které vazební věznice nemá vliv bydliště obviněného, jeho rodinných příslušníků ani sídlo advokáta obviněného,“ dodal bývalý elitní policista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …