Další člen zelených kasíroval stovky tisíc ze státního. Vyserte se už na to, vzkázal nám anonym

20.09.2016 13:45

ParlamentníListy.cz již v minulosti ukázaly na člena SZ Martina Čáslavku. Ten, aniž by byl voleným zastupitelem, ale dříve působil zejména jako asistent Matěje Stropnického na pražském magistrátu, pobírá statisíce ročně za práci pro pražské firmy. O tom, co přesně dělá, se neví prakticky nic. Nyní jsme byli upozorněni na další podobný příklad. Tím je jistý Michal Uhl, člen zelených a zároveň zastupitel za tuto partaj na Praze 2. Jeho angažmá v IPRu (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy) bylo odměněno několika stovkami tisíc. Za co? Proč? Podívejte se.

Další člen zelených kasíroval stovky tisíc ze státního. Vyserte se už na to, vzkázal nám anonym
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Uhl

Michal Uhl je už třetím volebním obdobím zastupitelem Prahy 2 voleným za Stranu zelených. Je předsedou Kontrolního výboru. V letech 2010–2014 předsedal Redakční radě Novin Prahy 2, pracoval v Komisi pro tvorbu rozpočtu, ve Finanční komisi a v Majetkovém výboru. „Aktuálně má po bez mála deseti letech přerušené členství v SZ, protože v roce 2012 byl Senátem zvolen do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů,“ uvádí webové stránky partaje. Ty jsou pro novináře naoko sdílné, ale zejména navenek. K tomu se dostaneme.

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

Do redakce ParlamentníchListů.cz byla doručena smlouva, respektive Dohoda o pracovní činnosti, která popisuje vzájemnou „náklonnost“ pražského IPRu a Michala Uhla v roce 2015. Zaměstnanec, tedy Uhl, podle ní bude osobně vykonávat svou práci, bude ji odvádět svědomitě, řádně a hospodárně podle dojednaných podmínek a rovněž v souladu s předpisy vztahujícími se na její výkon. Toliko právní rovina. Nyní ta ekonomická. Uhl, evidentně časově ohebný stejně jako Čáslavka, měl pracovat maximálně dvacet hodin týdně, a to do 31. prosince 2015. Za to mu náleží odměna 600 korun na hodinu.

V srpnu, během prázdnin, pracoval Uhl naplno. Prací na podkladech vydělal 46 200 korun

  • kompletní přehled práce ZDE

Na tom by jistě nebylo nic zvláštního, pakliže by se nejednalo o pozoruhodnou souhru okolností. Politik zelených v době, kdy byla tato partaj u moci v Praze, sedí a pobírá desítky tisíc měsíčně z rozpočtu. Naší redakci se podařilo získat i přesný a hodinový záznam toho, co Uhl vlastně vykonával. Takže například září 2015. Osm hodin trvaly „podklady na radu“, které dotyčný zpracoval 2. 9. Dalších šest hodin zabraly (zřejmě nové) podklady, rovněž na radu. Uhl na nich pracoval 4. 9. O pět dní později se příběh opakuje. Osm hodin práce a opět materiály na radu. Při pohledu na září vlastně Uhl nic jiného nedělal. Za třiasedmdesát odpracovaných hodin těchto „materiálů na radu“ si odnesl 43 800 korun. Svou práci během smluvních měsíců vykonával zřejmě pečlivě, neboť celková částka přesáhla 284 000 korun. To, že Uhl smlouvu skutečně měl a nejde o výmysl, potvrdil ParlamentnímListům.cz Adam Švejda z IPRu.

A nyní už klasický příběh, jaký jsme zažili i v případě „milionáře“ zelených Martina Čáslavky. Celá partaj si vzala bobříka mlčení. Naše redakce kontaktovala radní Petru Kolínskou, která jako obvykle nebyla schopná odpovědět ani po urgencích. Totožně se k věci postavil i její partajní kolega Ondřej Mirovský (který své vyjádření nakonec poslal a je uvedeno níže). Jeho vytížení je ovšem pochopitelné při pohledu na množství funkcí. Posuďte sami: Mirovský je zastupitelem hlavního města Prahy, předseda výboru pro legislativu, veřejnou správu, protikorupční opatření a informatiku ZHMP, člen kontrolního výboru, člen výboru pro dopravu, místopředseda výboru pro Smart Cities ZHMP, člen komise Rady hl.m. Prahy pro rozvoj konceptu Smart Cities v hl.m. Praze, člen komise Rady hl. m. Prahy pro oblast regulace loterií a jiných podobných her na území hl.m. Prahy, člen komise Rady HMP pro řešení celkové koncepce Císařského ostrova a jeho širšího okolí a taktéž člen komise Rady hl.m. Prahy pro výběr ředitele/ředitelky příspěvkové organizace Technická správa komunikací hl.m. Prahy. K tomu přidejme fakt, že je zástupcem starosty na Praze 7 a jeho gesce? Doprava, životní prostředí a bezpečnost a prevence kriminality. Jak jsme řekli, ani Ondřej Mirovský si nenašel čas. Oslovili jsme samozřejmě i tiskového mluvčího Strany zelených, který taktéž nevysvětlil, jak se Uhl na svou štědře placenou funkci dostal. Zeptali jsme se rovněž Michala Uhla. Ani on neodpověděl, kdo mu práci za stovky tisíc domluvil.

  • Ondřej Mirovský 24. 9. 2015 k účasti Radmily Kleslové ve dvou statutárních orgánech společností s minoritním podílem hlavního města: „Jestli je tohle podle ANO nová politická kultura, tak já říkám NE..."
  • Ondřej Mirovský k účastem Martina Čáslavky ve statutárních orgánech tří městských firem se stoprocentním podílem hlavního města Prahy, respektive městské části: Neodpověděl
  • Ondřej Mirovský k účasti Michala Uhla v IPRu za stovky tisíc korun: "Co se týká práce pana Uhla, tak přesný rozpis jeho práce je uveden v uvedených dokumentech a považuji jeho výkaz za standartní a odpovídá odvedené práci."

Mateřská Praha 2 to zcela jistě nebyla. To nám ostatně potvrdila starostka Jana Černochová. „Ani omylem. Praha 2 s angažmá pana Uhla v IPRu nemá vůbec nic společného,“ konstatovala. Jen o pár hodin později dorazil anonym. „Vyserte se už na Čáslavku, Uhla a další, copak nevidíte, co se děje v ANO a u socanů?“ uvedl neznámý pisatel bez bližších podrobností.

Martin Čáslavka, toho času volební manažer senátního kandidáta Bělohradského na Praze 6, působí v městských firmách v Praze i nadále. I nadále vydělává stovky tisíc. Michal Uhl nikoli. Pro rok 2016, což opět potvrdily naše zdroje i zástupce IPRu, již smlouvu s „plánovacím institutem“ nemá.

Červnové zamyšlení Michala Uhla na webu Praha2.zeleni.cz

Že jsou parky pro Prahu 2 důležité téma, lze vyčíst prostým pohledem z mapy, ale i z rozpočtu za poslední roky. Naši městskou část lemují parky a zabírají z jejího území velkou plochu. Tento dar je zároveň i prokletím, protože péče o parky je nákladná. Jak jsme se přesvědčili v případě rekonstrukce Grébovky, do parku lze nalít stovky milionů, park je plnými doušky polyká, a stále nemá dost. I zelení chtějí citelnou podporu parků, ale ne obřadné vyhazování peněz oknem. Netýká se to jen investic, ale i průběžné péče. Kolik debat jsme na radnici vedli, aby místo drahých okrasných květin byly v parcích a na náměstích po vzoru jiných velkých metropolí třeba i trvalky.

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …