Další špína vyšla najevo. V pravoslavné církvi mají vážný problém

11.06.2013 12:21

Nové události v kauze křivě obviněného vladyky Kryštofa z porušování mnišských slibů, který v důsledku medializace svého případu rezignoval na své funkce, nasvědčují tomu, že za uměle vyvolaným skandálem byla zřejmě snaha odpoutat pozornost od skutečných provinění některých prominentů pravoslavné církve.

Další špína vyšla najevo. V pravoslavné církvi mají vážný problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metropolita Kryštof

Další důkazy vůči bývalé nejvyšší hlavě místního pravoslaví pak mají potvrdit již odvolaná svědectví. To však může být v rozporu s církevním právem. V celé kauze jde navíc o téměř 1,2 miliardy korun z restitucí.

Kryštof - arcibiskup pražský a metropolita českých zemí a Slovenska - byl 2. dubna (v době začátku posvátného předvelikonočního půstu) obviněn v TV Nova, Blesku a dalších médiích z toho, že má mít několik milenek a s nimi děti, jak to tehdy do médií uvedl zaměstnanec pražské eparchie a docent Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Pavel Milko. Poté se Kryštof 12. 4. rozhodl rezignovat na své funkce, jak sám tvrdí, v zájmu zachování jednoty církve.

Anketa

Má vladyka Kryštof znovu stanout v čele církve?

74%
14%
hlasovalo: 7802 lidí

                                                          

„Na základě mého osobního pohovoru s vl. Kryštofem a vyjasnění situace, která vznikla pod tlakem mediálního lynče, který byl vyvolán osobami nepřátelskými svatému pravoslaví a to jak proti vl. Kryštofovi, tak posléze i proti mé osobě, jsme se v křesťanské lásce objali a v Kristově lásce jsem přijal vladykovo arcipastýřské požehnání. V mnohých výpadech byla pouze uváděna polopravda a mnohdy jen věci z doslechu, což zapříčinilo celou situaci. Také co se týká starostů církevních obcí v Teplicích a Bílině, je nutné sdělit, že po projednání  i oni pochopili, že se stali obětí lidí nekale smýšlejících. Jejich stížnost spíše jako prioritní spočívala v tom, aby bylo zahájeno řízení ve věci jejich podaných žalob a to byla a je pro ně prvořadá záležitost a po promluvě s nimi také trvají, aby opravdu byla tato věc ve věci těchto žalob řádně projednána daným církevním soudem. Ostatní již bylo jen zneužito ve prospěch jistých mediálních cílů. Právě z těchto důvodů a po konzultaci s vl. Kryštofem beru zpět své podání, které tímto považuji za bezpředmětné,“ napsal členům synodu  19. 4. duchovní správce v Teplicích a Bílině Dr. Eugen S. Freimann.

Žaloby na Krupicu

Žaloby z církevních obcí v Teplicích a Bílině, o nichž Freimann hovoří, se týkají Marka Krupici, který se po Kryštofově rezignaci stal správcem pražského arcibiskupství. Krupica se měl údajně provinit svým nekanonickým jednáním proti církvi, které má spočívat především v porušování mnišských slibů jako je dobrovolná chudoba, dobrovolné vzdání se rodinného života a zachování čistoty srdce nebo dobrovolná a úplná poslušnost k představeným. „Obžalovaný se dále bez souhlasu představených a v rozporu s učením pravoslavné církve stal členem katolického duchovního řádu a tím přijal unii s Římem,“ píše se v jedné  z více obžalob, které má redakce k dispozici.

Samotný Krupica nechce nic z toho komentovat. První z žalob vůči němu byla podána už v říjnu loňského roku ke Komisi pro zkoumání kanonických přestupků, která spadá pod pražskou eparchii, jíž právě Krupica nyní spravuje a kde je také zaměstnán Krupicův kolega z fakulty doc. Pavel Milko. O žalobách byli informováni také biskupové. Jejich mluvčí však redakci řekl, že v této záležitosti biskupové zatím nezasedali. „Pokud vím, tak v této věci ještě synod nezasedal. Ale budou ještě další nová svědectví na vladyku Kryštofa, takže to bude ještě velmi zajímavé. Konkrétnější být nemůžu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí olomoucko-brněnské eparchie a synodu Roman Juriga.

Další obvinění a rozpor s církevním právem

Jak je tedy patrné ze slov mluvčího Jurigy, existují vůči Kryštofovi další nové důkazy, které mají potvrdit původní, dnes již odvolaná, obvinění. Kanonická pravidla však říkají něco jiného: „…Byl-li však biskup zbaven svého biskupského důstojenství, bez jakéhokoliv provinění, budiž jeho biskupská hodnost neprodleně obnovena,“ uvádí 29. Pravidlo IV. Všeobecného sněmu chalcedonského.

                                                                 

Také 145. pravidlo sv. místního sněmu karthagenského uvádí: „Ustanoveno i toto: Když na příslušníky kléru žalobci podávají mnohá obvinění, a jedno z nich, jež bylo napřed vyšetřeno, nemohlo býti dokázáno, nebuď též potom ostatní obvinění přijímána.“

Biskupové to vidí jinak

Biskupové jsou však přesvědčeni, že jednají v rámci církevního práva. „Pochopitelně je postup Synodu v souladu s kánony a naší Ústavou, to jsem již potvrdil několikrát. A v čem není? Rezignace byla dobrovolná a definitivní, podepsaná, vše je zaznamenáno i na nahrávkách. Nyní dle Ústavy naší církve postupujeme dál ve věci volby nového biskupa. Pokud bychom uvažovali o návratu emeritního metropolity, v pořádku, ale opět to musí být postupem dle Ústavy a církevního práva, ne jinak pod nátlakem lidí, kteří jsou mimo interní oblast naší církve,“ řekl ParlamentnímListům.cz hodonínský biskup a člen synodu Jáchym.

Kromě odstranění Kryštofa z vedení církve trikem s medializací později odvolaného obvinění, kdy se dosáhlo jeho „dobrovolné abdikace“, probíhají v místním pravoslaví údajně další čistky. Ty má mít podle informací redakce na svědomí již zmiňovaný Marek Krupica. Ten jednak odvolal Freimanna z Teplic i celou farní radu z Teplic a Bíliny. To ale není vše. Mluví se také o snaze odvolat dva kněze z Čech. Přitom Marek Krupica není biskup a tudíž nemůže podle pravoslavné ústavy nikoho odvolávat.

Medializace případu

Doc. Pavel Milko naší redakci na dotaz sdělil, že tyto věci byly veřejným tajemstvím a mimo jiné je veřejně potvrzovali Kryštofovi nejbližší spolupracovníci, kteří prý při této příležitosti pro děti vytvořili i ruský novotvar mitropolitčík. Poté, kdy doc. Pavel Milko informoval média, se 2. dubna vše objevilo v televizi Nova a ihned potom v bulvárním tisku. Televizní reportáž na Nově, která byla ten den na prvním místě v hlavních večerních zprávách, byla zveřejněna večer před zasedáním synodu. „Bude zajímavé zjistit, kdo měl tehdy v televizi Nova takový vliv, aby se tím televize začala vůbec zabývat a aby tu reportáž dala na první místo hlavních večerních zpráv,“ řekl ParlamentnímListům.cz nejmenovaný zdroj.

V případu restitucí pravoslavné církve a „dobrovolného“ odstoupení vladyky Kryštofa se objevuje ještě jedna osoba spřízněná se současným správcem pražské eparchie a de facto novým členem posvátného synodu Markem Krupicou. Je to bývalý místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím, se kterým Marek Krupica společně kandidoval v roce 2012 do krajských voleb za Ústecký kraj. Tomáš Jarolím ale podle vlastních slov nové vedení církve nezná.

Že jde o boj kvůli miliardě z restitucí? Je to lež

Pravoslavná církev má získat téměř 1, 2 miliardy korun v rámci restitucí. Mluví se proto i o tom, že za celou kauzou vladyky Kryštofa může být snaha získat kontrolu nad těmito finančními prostředky. Církev to však popírá. „Je lež, že jde o boj o jednu miliardu z restitucí, což lze snadno ukázat. Pravoslavná církev totiž nedostane žádný majetek, pouze finanční vyrovnáni, ovšem v třiceti ročních splátkách. To se ale bude ještě dělit na 2 díly a každá diecéze dostane pouze svoji část. Morava Praze nedá ani korunu. Protože se bude krátit příspěvek státu na platy duchovních, až poměrně brzy zcela zanikne, peníze za restituce budou brzy potřeba na platy duchovenstva. Pražská eparchie nyní potřebuje na platy kolem 30 milionů, ale jako poměrná část z restitucí na i připadne zřejmě ne více než 26 milionu ročně. K defraudaci tam evidentně mnoho peněz nezbývá. Jestli se někdo dlouhodobě pokoušel ovládnout finanční toky, tak to byl metropolita, lide kolem něj a ti, co ho vydírali,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz Milko.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …