Další strýček Vik? Starostka Prahy 3 odmítá zveřejnit věřitele miliónové půjčky na byt

25.09.2014 4:41

EXKLUZIVNĚ Jedna pohroma za druhou se valí krátce před komunálními volbami na pražskou TOP 09. Řadě problémů čelí především primátor Tomáš Hudeček, ale také starostka Prahy 3 a místopředsedkyně pražské topky Vladislava Hujová. V posledním případu Hujové už ale začíná jít do tuhého. Odmítá prozradit, kdo jí poskytnul půjčku na nákup, respektive umoření hypotéky na její žižkovský byt.

Další strýček Vik? Starostka Prahy 3 odmítá zveřejnit věřitele miliónové půjčky na byt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová

Hujová si v roce 2006 koupila dvoupokojový byt v Křížkovského ulici od společnosti Erasmus známého herce a dabéra Petra Svobody. Z katastru nemovitostí vyplynulo, že částku zhruba 480 tisíc zaplatila v hotovosti. Otázky ale vzbuzuje, z čeho Hujová doplácela zbytek, zhruba 1 milion a  800 tisíc korun. Podle svých slov měla na byt hypotéku u banky GE Money. V katastru ovšem žádná informace o zástavě, takzvané plombě banky, zanesena není.

Starostka Žižkova ale na zmiňované realitní transakci nevidí nic tajemného či špatného. „Byt je již zaplacen. Zbytek kupní ceny jsem z části zaplatila hypotečním úvěrem, který byl do konce roku 2010 splacen GE Money Bank a část ze soukromé půjčky, jejíž splácení z mého účtu jsem schopna dokladovat,“ tvrdí Hujová.

Případ starostky Hujové kopíruje příběh expremiéra Stanislava Grosse z roku 2005. Gross tehdy nedokázal vysvětlit, kde vzal 4,2 milionu na svůj luxusní byt na pražském Barrandově a musel rezignovat, a z politiky odešel. Tehdy tvrdil, že mu 1,2 milionu půjčil jeho strýček, chudý invalidní důchodce František Vik z Jihlavy. Případ s bytem i Grossovo záhadné zbohatnutí nebylo nikdy uspokojivě vysvětleno a podezření z možné korupce přetrvává i nadále.

Také Hujová má problém prokázat, kde na byt získala peníze. Jako absolventka Vysoké školy ekonomické pracovala v letech 1986-1990 na Bytovém podniku Praha 3 ve funkci systémového inženýra. Od roku 1992 podniká v oboru ekonomického a organizačního poradenství. V roce 2002 byla ředitelkou hospodářsko-správního odboru Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tedy žádné posty, kde by pobírala nadprůměrnou mzdu.

„Nevidím nic skandálního na tom, že za téměř devět let jsem splatila jeden a půl milionu korun a zbývá mi doplatit tři sta tisíc,“ hájí se Hujová.

Zbývající částka 1,8 milionu byla uhrazena z části soukromou půjčkou ve výši 1,1 milionu korun, tu Hujová podle svých slov začala vracet po splacení hypotéky, a zbývá jí tedy doplatit zmiňovaných 300 tisíc korun. „Veškeré platby byly, a jsou, realizovány bezhotovostně bankovním převodem, a proto jsou kdykoliv dokladovatelné,“ uvedla Hujová.

Za normálních okolností by podobná argumentace obstála. Ale Hujová je vlivnou komunální političkou a tajit, kdo jí půjčil částku ne nepodobnou té od strýčka Vika, by kvůli své vlastní transparentnosti neměla. Když ParlamentníListy.cz otázku, kdo je tajemným věřitelem, zopakovaly, Hujová se nabídla, že vše osobně osvětlí a doloží.

Jenže na schůzce s reportérem nebyla ochotná za žádných okolností sdělit, kdo jí soukromou půjčku ve výši 1,1 milionu poskytl. Když byla otázka po několikáté zopakována, odpověděla, že jeden její přítel. Asociace se strýčkem Vikem jsou prý problém ParlamentníchListů.cz, ne její. Zdůvodnila to tím, že si půjčila v době, kdy nebyla ve veřejné funkci, a tudíž nemá důvod do toho zatahovat své přátele.

Reportérovi ParlamentníchListů.cz zároveň ukázala výpis ze soukromého účtu, kde byly všechny položky začerněny, kromě příchozího platu starostky (46 tisíc korun) a údajných splátek soukromé půjčky po 100 tisících korun v intervalu několika měsíců.

Dům v Křížkovského ulici rekonstruovala společnost Valbe, jejíž jednatelkou byla od roku 2000 do roku 2005 jistá Alena Hujová. Starostka Prahy 3 při osobní konfrontaci konstatovala, že ani prodejce - Erasmus, ani stavební společnost Valbe - žádnou zakázku pro Prahu 3 „jak je patrné z dostupné evidence" nedělala. Na otázku, zda je někdejší spolumajitelka a jednatelka Valbe Alena Hujová její švagrová, odvětila, že nemá žádnou švagrovou, protože má prý jen sestru.

Protože vysvětlení starostky Hujové bylo stále nedostačující, obrátily se ParlamentníListy.cz na obě společnosti. Firma Erasmus, respektive Petr Svoboda, neodpověděla. „S firmou Erasmus od roku 2008 ani Petrem Svobodou nejsme v žádném obchodním vztahu.  Spolupráce započala stavebními pracemi v domě, kde Petr Svoboda bydlel. Pro Erasmus jsme zajišťovali stavební práce na základě smlouvy o dílo. Z obou stran vždy došlo k řádnému naplnění,“ vysvětluje jeden ze spolumajitelů společnosti Valbe Petr Bezpalec.

„S paní Hujovou jsme se potkali při předání bytů a řešili jsme spolu pouze faktické předání jednotky. Finančně bylo vše řešeno s firmou Erasmus, nejsem proto schopen  odpovědět na dotazy týkající se oblasti financování tohoto bytu. Pro Prahu 3 jsme žádnou zakázku nerealizovali. Se starostkou nejsme v žádném vztahu a vzhledem k tomu, že neměla žádnou reklamaci, tak doufám, že je naší spokojenou zákaznicí. V naší firmě žádný podíl nemá,“ dodal Bezpalec.

Ani reakce stavební firmy, která na pražském Žižkově provádí kompletní rekonstrukce domů, tedy do případu příliš světla nevznesla. Vladislava Hujová by se jako lídr kandidátky TOP 09 na Praze 3 a aspirant na starostovskou židli měla nad svým pokulhávajícím vysvětlením zamyslet a do příchodu k volebním urnám ještě veškeré informace otevřeně doložit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný, Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …