David Rath ví, že jeho vězeňské fotky viděl celý národ

13.06.2012 7:19

David Rath žádný úplatek nevzal. Pro ParlamentníListy.cz to na tom trval obhájce exhejtmana Roman Jelínek. Rath měl ve vyšetřovací vazbě zatím jen jedinou návštěvu svých blízkých. O druhou požádal, ale zatím bez výsledku. Přístup k médiím, která o něm informují denně má David Rath omezený.

David Rath ví, že jeho vězeňské fotky viděl celý národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

David Rath je ve vyšetřovací vazbě už více jak měsíc. Podle jednoho z jeho obhájců Romana Jelínka až při předání vyšetřování místně příslušnému státnímu zastupitelství se dočkal věcného a standardního přípravného řízení.

Mediální masakr odtartovali vyšetřovatelé

Zájmu médií se Jelínek se sice nediví, ale... „Především zájem médií o tuto kauzu byl vyvolán vystoupením některých státních zástupců při a následně po zadržení pana poslance Ratha.,“ míní Jelínek.

Teprve v reakci na tato vystoupení se mediálně začala prezentovat i obhajoba. „Teprve poté, kdy bylo zřejmé, že veřejnost je informována jednostranně, je vědomě udržována v omylu - viz 30 mil. pod podlahou a podobně - a v různých spekulacích, obhajoba předstoupila před veřejnost, aby reagovala na polopravdy a dezinformace kolem celé kauzy,“ řekl advokát ParlamentnímListům.cz.

Anketa

Myslíte si, že je případ Davida Ratha zmanipulovaný?

84%
16%
hlasovalo: 6905 lidí

Informace médií? Mediální dadismus

Ten podotkl, že situace se znormalizovala od chvíle, kdy byla kauza předána místně příslušnému státnímu zastupitelství: „Od té doby dochází k věcnému a standardnímu průběhu přípravného řízení,“ dodal.

Jelínek nepochybuje, že do médií pronikají informace v uvozovkách od dobře informovaných zdrojů. „Ale pochybuji o tom, že informují pravdivě o těchto zdrojích. V současné době se spíše jedná o mediální dadaismus, který možná jednou osloví světové umělce, nikoliv však soud,“ konstatoval.

Rtah úplatek nevzal

Trvá obhajoba na nevině Davida Ratha? „Posouzení otázky viny či neviny přísluší soudu. Úkolem obhajoby je dbát na to, aby orgány činné v trestním řízení postupovaly v souladu se zákonem a aby klient měl možnost uplatnit veškerá svá práva v rámci spravedlivého procesu,“ vysvětlil Jelínek.

Potvrdil nicméně že Rath úplatek nevzal. „Na tuto otázku jsem již několikrát odpovídal a odpověděl na ní i můj klient před Poslaneckou sněmovnou. David Rath žádný úplatek nevzal,“ konstatoval Roman Jelínek.

V usnesení slovo úplatek nenajdete

Ten na dotaz ParlamentníchListů.cz zopakoval, že Rath s obhájci nekonzultoval okamžik projevu, kdy před Poslaneckou sněmovnou dával objevené peníze nepřímo do souvislosti s volbami. „Tuto část svého projevu s námi klient nekonzultoval a my nemáme žádné zmocnění se k ní vyjadřovat,“ uvedl advokát.

Podle něj by na tuto otázku správně mělo dát odpověď usnesení o zahájení trestního stíhání Davida Ratha. „Ale jak jsem uvedl již dříve, v tomto rozhodnutí se vůbec nevyskytuje slovo „úplatek“ a to ani jeho právní vymezení. Není vůbec uvedeno, kdo tašku s penězi dal, za jakým účelem, ve prospěch koho a podobně?“ dodal na vysvětlenou Jelínek.

Důkazy proti Rathovi jsme neviděli

Ten tvrdí, že obhajoba v současné době nemáme k dispozici žádné důkazy k trestné činnosti, z níže je Rath viněn. „Nebyly nám zpřístupněny ani prostorové ani telefonní odposlechy, máme k dispozici pouze části operativních výpisů z odposlechů. Zdali se týkají této věci, zda se týkají našeho klienta dosud nevíme. V každém případě tyto fragmenty jsou před soudem v této podobě zcela nepoužitelné,“ konstatoval Roman Jelínek.

K tomu, co se v ten večer, kdy byl David Rath zadržen, stalo advokát poznamenal jen málo: „Máme informace od klienta a protokoly o způsobu zadržení klienta,“ řekl advokát na dotaz ParlamentníchListů.cz a neodpustil si ironickou poznámku: „A samozřejmě máme spoustu informací z médií.“

Proti vazbě jsme se odvolali

Jelínek potvrdil, že snaha o zproštění Davida Ratha vazby trvá. „Opravný prostředek proti rozhodnutí o vzetí klienta do vazby jsme podali hned při vyhlášení rozhodnutí. Namítáme v něm, že rozhodoval vyloučení soudce a rozhodnutí je odůvodněno důkazy, které v průběhu vazebního jednání vůbec nebyly provedeny. Jakým způsobem se s těmito důkazy soudce seznámil a z jakého důvodu je neprovedl při vazebním jednání bude muset posoudit odvolací soud,“ řekl redakci obhájce.

Má vůbec David Rath ve vazbě přístup k médiím? „Ve vazební věznici je omezený přístup k médiím a v případě takzvané koluzní vazby (ovlivňování svědků či jiné maření trestního řízení) je znemožněn přístup k televizi, internetu a novinám,“ informoval Jelínek.

O fotkáv ví, starosti má ale jiné

O tom že do médií unikly jeho fotografie z vazby David Rath nicméně ví. „O úniku fotografií ví, ale v současné době se zabývá jinými problémy,“ dodal obhájce.

Přestože se David Rath značnou část svého projevu před Poslaneckou sněmovnou věnoval „nelidským“ podmínkám ve vazbě, lidskoprávní organizace prý oslovovat nebude. „Při svém vystoupení ve Sněmovně klient poukázal  na stav ve vazebních věznicích  a nad užívání institutu vazby. Vazba je v mnohých případech užívána k jiným účelům než stanoví zákon. Je nyní na organizacích zabývajících se ochranou lidských práv, zda se tímto ožehavým tématem budou zabývat,“ míní Jelínek.

Blízké viděl Rath jen jednou

Od svého zadržení viděl David Rath své blízké jen jednou. „Klient měl zatím pouze jednu návštěvu svých dvou synů, manželky a přítelkyně. O povolení druhé návštěvy již požádal, ale státní zastupitelství se dosud nevyjádřilo,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz obhájce Davida Ratha.

Ten závěrem potvrdil, že exhejtman a v současnosti nezařazený poslanec se chce i nadále zúčastňovat jednání Poslanecké sněmovny. „Doktor Rath požádal státní zastupitelství o umožnění výkonu svého mandátu jako poslance Parlamentu již 16.května 2012,“ řeklo Roman Jelínek a dodal: „K této žádosti se státní zastupitelství dosud nevyjádřilo.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …