Demonstranti v Brně: Média nás odmítala, až na ParlamentníListy.cz

15.03.2012 23:52

REPORTÁŽ Na náměstí v Brně to ve čtvrteční podvečer vypadalo, jako by se rozdávaly zadarmo párky nebo banány. Ve skutečnosti se ale rozdávaly žluté odznaky s nápisem "Stydím se za vládu". Stydělo se kolem čtyř tisíc lidí, kteří přišli v rámci Holešovské výzvy vyjádřit svůj nesouhlas s kabinetem Petra Nečase.

Demonstranti v Brně: Média nás odmítala, až na ParlamentníListy.cz
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

Náměstím nejprve složitě projížděly tramvaje. “Mohli alespoň odklonit dopravu,“ stěžovala si starší žena. Podle řečníků Holešovské výzvy státní instituce ani média o tuto akci neprojevily zájem. “Když jsme se vás snažili svolat, média odmítla spolupracovat a tuto akci medializovat. Pouze ParlamentníListy.cz se dnes ozvaly a projevily o akci zájem,“ hřmělo z pódia.

Na pódiu vystoupilo několik zástupců skupin, které se cítí znevýhodněné, zdravotně postižení a senioři. Za handicapované vystoupila Marcela Novotná, která je na vozíku: “Je to hnus, co se tady děje. Jsem zdravotně postižená, ale celý život pracuji. My nejsme paraziti, jsme také lidé,“ křičela. Za zdravotně postižené promluvila ještě Andrea Komárková: “Zdravotně postižení od ledna 2012 nemají žádná práva. Všeobecně se to neví, ale Česká republika letos odmítla ratifikovat v úmluvě OSN práva zdravotně postižených.“ Představitelé Svazu důchodců zase provolávali: “Žádáme odstoupení Klause, Nečase a dalších spoluviníků.“

Politici ani nevědí, kolik stojí chleba

Mluvčí Holešovské výzvy Jihomoravského kraje Eva Récová pro ParlamentníListy.cz uvedla: “Vládní činitelé jsou za dvacet let působení ve vrcholové politice, kde si jen mění křesla, naprosto odtrženi od reality. Nechápu, jak může dělat důchodovou a sociální reformu někdo, kdo ani neví, jaké jsou ceny základních potravin. Viz. pan Kalousek v Hydeparku: chléb asi 15 korun, mléko asi 10 až 12 korun, máslo asi dvacet korun atd. To považuji za naprostý výsměch občanům, kteří nemají na jídlo, léky a základní životní potřeby.“ Récová věří, že protestní akce změní postoj vlády.

Vláda se nebojí. Vždyť také nemá proč

Vládu zřejmě nechávají demonstrace klidnou. “Žijeme v demokratické zemi, lidé mají právo svobodně vyjádřit svůj názor,“ řekl ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí vlády Michal Schuster.

Politolog Martin Bastl se jeho klidu nediví: “Dokud nebude demonstrovat více než 50 tisíc lidí, tak se nic nezmění. Ve mně, jako v politologovi, vzbuzují pochyby (organizátoři podobných iniciativ - pozn. redakce), že by byli schopní uvést do chodu fungující organizaci, přijmout společný program, který by oslovil širokou veřejnost,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Lidé mohli během čtvrtečního večera vyjádřit svůj nesouhlas s vládou podpisem petičního archu na Náměstí Svobody. Druhou příležitost k podpisu budou mít opět na stejném místě v pátek od 16 hodin.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …