Den podpisu smlouvy KDU-ČSL a STAN. Cyril Svoboda důrazně varuje: Nedělejte to, Gazdík nás využívá. A hrozí, že se stane něco, o čem se nepíše

12.04.2017 9:01

ROZHOVOR I když lídři KDU-ČSL a Starostů a nezávislých dnes podepíší dohodu o koalici, ozývají se z lidové strany hlasy proti dvojkoalici se Starosty nejen ze silných moravských regionů, ale i z dalších míst. „Nejsem příznivec spojení strany, která je konzervativní, křesťanskodemokratická, se stranou, která se chce spojit s jinou stranou jenom proto, že sama nemá šanci se dostat do Poslanecké sněmovny. A je podle mne naprosto očividné, že přichází proto, že je v ohrožení, že se sama do Sněmovny nedostane. To je málo na to, abych věřil tomu, že to je na prosazení křesťansko-demokratické politiky,“ prohlásil bývalý předseda KDU-ČSL a exministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Den podpisu smlouvy KDU-ČSL a STAN. Cyril Svoboda důrazně varuje: Nedělejte to, Gazdík nás využívá. A hrozí, že se stane něco, o čem se nepíše
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

Vaše strana se rozhodla jít do dvojkoalice se Starosty a nezávislými. Vy už jste podobnou zkušeností prošel, když KDU-ČSL kandidovala ve sněmovních volbách s Unií svobody, ale v té době vám průzkumy veřejného mínění dávaly mnohem větší šanci na úspěch než dnes. Jak vnímáte spojení se Starosty a nezávislými?

Já se na to nedívám otázkou toho, kolik z toho je mandátů nebo kolik je procent voličských preferencí. Kdybychom se na to dívali takhle, tak bychom mohli jít do koalice s kýmkoli. Ale jde o otázku zásadní, aby v Poslanecké sněmovně byla přítomna křesťanskodemokratická politika a tu podle mne reprezentuje jenom KDU-ČSL. To znamená, že jakákoli dohoda dál je dohoda, která jde za hranici přítomnosti křesťanské demokracie v Poslanecké sněmovně. Jde o to, jak se bude hlasovat, co se bude podporovat – o to mi jde na prvním místě.

Na tom se dá přece s koaličním partnerem předem dohodnout, ne?

Já to říkám proto, že jsme měli s Unií svobody dohodu, ale hned po volbách se vytvořily dva poslanecké kluby – klub Unie svobody a klub KDU-ČSL. Vzápětí po volbách jsme zase byly dvě strany. Jde o to, aby ve Sněmovně byla zastoupena křesťanská demokracie, to je úkol číslo jedna. A to hraje roli i pro koalice do budoucna, protože samozřejmě je lépe se dohodnout na vládní koalici s jednou stranou, která je monolitní, pokud jde o její program, než s koalicí dvou stran. Když čtu články a komentáře, že tato koalice může zabránit Andreji Babišovi získat převahu, to možné je, nicméně politika se nedělá jen proto, aby se něčemu bránilo, ale především aby se něčeho dosáhlo.

Anketa

Hitler nikdy nepoužil chemické zbraně způsobem, jako Bašár Asad. To řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer, vzápětí se omluvil. Co vy na to?

hlasovalo: 5504 lidí

Takže kdybyste se dostali společně se STAN do parlamentu, chtěl byste, abyste dělali společnou politiku i v rámci jednoho poslaneckého klubu?

Jde o to, že nejsem zkrátka příznivec spojení strany, která je konzervativní, křesťanskodemokratická, se stranou, která se chce spojit s jinou stranou jenom proto, že sama nemá šanci se dostat do Poslanecké sněmovny. V minulosti byla s TOP 09, teď odešla od TOP 09 k lidové straně. A je podle mne naprosto očividné, že přichází proto, že je v ohrožení, že se sama do Sněmovny nedostane. To je málo na to, abych věřil tomu, že to je na prosazení křesťanskodemokratické politiky. Jsem zastáncem toho, že pokud strany mají ideologii, je to dobře, a KDU-ČSL ji má, tak se jí má držet.

Vy tedy nejste příznivcem předvolebního spojení se Starosty a nezávislými, protože jste přesvědčen, že snaha o spolupráci s lidovci je ze strany STAN pouze účelová, a je navíc výhodná jen pro ně, nikoli pro KDU-ČSL?

Nejen příznivcem jen této koalice, ale obecně. Kdybychom vytvořili koalici s kýmkoli jiným, pochopil bych to, kdyby tady byla skutečně naprosto jednoznačná reálná hrozba, proti které by se shoufovaly všechny síly. Takhle tomu rozumím tak, že je to účelové jen proto, aby v konkrétních volbách se dosáhlo výsledku a někdo nevyhrál. Kdybychom se třeba všichni spojili proti ANO. Pokud by na to přistoupili všichni, tak dobře, politologicky to možné je, samozřejmě že ano, ale já to tady nevidím.

Sám jste zažil situaci, že byla KDU-ČSL mimo parlament, protože ve volbách nepřekročila pětiprocentní hranici. Jak tedy vnímáte, že se situace může zopakovat? Protože dvojkoalice potřebuje získat dokonce deset procent, ale zatím součet preferencí lidové strany a STAN je nižší. Není to pro lidovce zbytečný risk, když podle vás Starostům jde jen o to vytáhnout se s někým do Sněmovny, ale vy byste se tam i sami s velkou pravděpodobností dostali?

Riziko to je. Potom bych se bál toho, že když tato koalice propadne, protože kdyby dostala třeba jen devět a půl procenta, propadne šest set padesát tisíc hlasů; podle D´Hondtovy metody se budou přepočítávat mandáty v jednotlivých krajích ve prospěch vítěze. Předpokládám, že když ve většině krajů vyhraje ANO, tak samozřejmě mandáty přirostou ANO. Takže tomu spojení se STAN nerozumím. Staví-li se koalice proti jedné síle s rizikem, že když vypadnu, zrovna tato síla výrazně posílí na úkor mých hlasů, je to také na zváženou.

Vy jste byl v minulosti předsedou lidové strany, jak byste se v takové situaci, jako je spolupráce se STAN, rozhodl?

Já za sebe nejsem příznivcem této koalice. Ale nebudu spekulovat, co by bylo, kdybych byl předsedou strany. Já jím nejsem a ani neusiluju být předsedou strany.

Zdá se, že když se nestane něco zásadního, má vzhledem k průzkumům veřejného mínění největší šanci k volebnímu vítězství ve sněmovních volbách hnutí ANO. Byl byste vy osobně pro, aby – pokud lidová strana ve volbách uspěje – šla opět do vládní koalice s Andrejem Babišem, tentokrát jako premiérem? Zdá se, že stejně jako na dvojkoalici se STAN jsou v KDU-ČSL rozdílné názory i na budoucí spolupráci s hnutím ANO.

Tuto otázku je potřeba klást předsedovi strany nebo vedení strany, jestli půjdou do koalice a za jakých podmínek. Já nedávám žádná doporučení, protože nejsem ve vedení. To ať rozhodne vedení strany po volbách.

Ale vy jste členem KDU-ČSL, takže i váš názor je důležitý.

Já nedoporučuji straně, co má a nemá dělat. To je věc lidí, kteří mají mandát. Já se dlouhodobě neangažuji v komentování jednotlivých kroků lidové strany, mě zajímá její celkové směřování. Jednotlivé kroky jako řadový člen nechávám na vedení strany, ať rozhodne. Samozřejmě nějaká koalice po volbách bude. Mohu říci to, co říká i předseda strany, protože s tím souhlasím, že lidová strana nemůže jít v žádném případě do koalice s extremisty, ani s pravicovými, ani levicovými, nemůže se samozřejmě dohodnout koalice s KSČM. Ostatní varianty jsou volné, otázka je, za jakých podmínek.

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek prohlásil, že by šel do vlády raději s ANO než se sociální demokracií. Sdílíte tento názor?

Otázka je, na jakém programu a za jakých podmínek bychom se na vládní spolupráci dohodli. Já se k tomu nevyjadřuji a vyjadřovat nebudu. To je věc vedení. Stejně jako jsem nebral, když jsem byl já předsedou, žádné knížecí rady, co máme dělat, které mi dával někdo mimo KDU-ČSL, to musí vědět členové vedení strany. Ti rozhodují.

Ale nemělo by vedení strany přihlížet také k názorům a postojům členů strany?

Já doufám, že to vedení strany dělá. Ale nevím, jak probíhá debata v lidové straně, k čemu se kloní většina členské základny. Já se teď po lidové straně moc nepohybuji, znám svoji místní organizaci na Praze 4, ti jsou velcí zastánci dohody se STAN, tam jsem se svým názorem ojedinělý. Ale nevím, jak to vypadá jinde, protože se neúčastním žádných schůzí a velkých shromáždění, takže se k tomu nemohu vyjádřit.

Ale jistě víte, protože se to objevilo i v médiích, že větší odpor vůči dvojkoalici se STAN je na Moravě, kde jsou silné lidovecké regiony. Proti se postavil například Zlínský kraj. A spíš kraje v Čechách, kde KDU-ČSL nemá tak silnou podporu, jsou pro spolupráci se Starosty a nezávislými. Například ve volbách do pražského magistrátu se přece vyplatilo, že šla lidová strana do trojkoalice…

Do města ano, to je ale něco jiného. Volba do krajů a hlavního města Prahy není volba do Poslanecké sněmovny. To je jeden z omylů. Lidé volí jinak, když volí zastupitele do obce nebo kraje, a jinak, když volí do Poslanecké sněmovny. Lidová strana je v pozici, že i sama v Praze mandát získá. Jsem přesvědčen, že má šanci.

Vy jste byli úspěšní i v senátních volbách, kde se volí většinovým systémem.

Musím poctivě říci, že to bylo při velmi nízké volební účasti. Musíme totiž vzít také do úvahy volební účast. S vyšší volební účastí se zvyšuje možnost konkurence. Naopak nám vždycky prospívá nízká volební účast.

Takže vám pomohl především fakt, že máte disciplinované a věrné voliče?

Ano.

I v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny bude pro KDU-ČSL a STAN důležitá volební účast?

Ano, bude-li veliká, bude to samozřejmě náročnější.

Myslíte si, že by KDU-ČSL nebo celá dvojkoalice měla postavit svého kandidáta do prezidentské volby, jako tomu bylo v té první, kdy byla vaší kandidátkou exministryně zdravotnictví a bývalá europoslankyně Zuzana Roithová? Nebo že by ještě před sněmovními volbami měla říci, jestli bude někoho z prezidentských kandidátů podporovat nebo doporučovat?

Nejsem příznivcem toho, že lidová strana má teď za každou cenu nominovat někoho na prezidenta České republiky. Má nominovat toho, kdo má reálnou šanci vyhrát, nikoli nominovat někoho jen proto, aby se účastnil. Nevidím šanci, že by lidová strana nominovala kandidáta, který by měl reálně šanci porazit Miloše Zemana. Já takového člověka nevidím. Pokud by tu byl, tak prosím.

Považujete tedy Miloše Zemana za favorita příští prezidentské volby?

Do volby je ještě daleko. Ale dneska se mi zdá, že je Miloš Zeman těžká váha a že bude těžké ho porazit. To ale říkám nyní, na počátku dubna, do přímé volby se může cokoli stát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …