Den před možným pádem vlády jsme získali klíčový výzkum: Prstem ukazuje na Babiše, ale především na šéfa socdem Hamáčka. Jde o jeho roli v celé kauze

22.11.2018 9:00

Exkluzivní průzkum pro ParlamentníListy.cz na téma vládní krize a jejího vnímání občany vypracovala agentura Phoenix research. V průzkumu byly položeny respondentům celkem tři dotazy. Agentura se ptala na názory ohledně pádu vlády, důvěry občanů vůči premiéru Andreji Babišovi, ale také padla otázka, jak podle obyvatel České republiky současnou situaci zvládají předsedové jednotlivých politických stran.

Den před možným pádem vlády jsme získali klíčový výzkum: Prstem ukazuje na Babiše, ale především na šéfa socdem Hamáčka. Jde o jeho roli v celé kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu byly mimo jiného i dotační programy zemědělství pro rok 2019

Třicet devět procent respondentů si myslí, že by za současné situace vláda měla padnout. Babišův odchod by uvítalo čtyřicet dva procent dotázaných a nejlépe zvládá průběh krize předseda sociální demokracie Jan Hamáček. To jsou výsledky, které agentura získala na vzorku necelé tisícovky respondentů ve dnech 14. až 20. listopadu 2018.

Na dotaz, zdali je aktuální politická situace důvodem k pádu vlády, odpovědělo kladně 39 procent dotázaných, na opačnou stranu, tedy proti pádu vlády, se staví rovných 40 procent dotázaných. Jde o zajímavý vývoj, který může korespondovat s tím, že premiér Babiš v úterý prohlásil, že nikdy nedostal tolik podpůrných zpráv a vzkazů jako právě v těchto dnech. Zbylých 21 procent neumí říci, na jakou stranu by se v této nastalé krizi postavilo.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Dalším dotazem byl konkrétní postoj respondentů k odstoupení Andreje Babiše z postu premiéra. Za současného šéfa kabinetu se postavilo 34 procent odpovídajících, 42 procent je pro jeho odchod. Tento názor ostatně řekl i předseda ČSSD Hamáček. Podle ministra vnitra a předsedy socdem by bylo lepší, kdyby vláda pokračovala bez premiéra Andreje Babiše. Hnutí ANO s tím ovšem ústy Jaroslava Faltýnka nepočítá.

Možná i tato Hamáčkova slova znamenala, že se ocitl na čele žebříčku v „popularitě“ předsedů politických subjektů během krize. Agentura svým respondentům položila otázku: „Který z níže vypsaných předsedů politických stran a hnutí podle Vás zvládá průběh aktuální vládní krize nejlépe?“

S dvanácti procenty, nejvyšším hodnocením, získal prvenství Jan Hamáček. Druhé místo obsadili shodně s jedenácti procenty sympatií Petr Fiala z ODS a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Nejmenší podpoře se v tomto ohledu těší trojice Petr Gazdík, Tomio Okamura a Andrej Babiš. Zmíněné trio má pouze šest procentních bodů, které vyjadřují jejich podporu.

Z exkluzivního výzkumu k vládní krizi (zdroj: agentura Phoenix research)

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …