Děsivá reportáž z ukrajinského města duchů. V otřesných podmínkách zde přežívá 34 z původních 1000 obyvatel

17.04.2015 14:40

Reportéři ukrajinského deníku Kyiv Post včera navštívili městečko Širokyne, které se nachází jen deset kilometrů od přístavního města Mariupol a je považováno z hlediska ovládnutí Azovského moře za klíčový bod. Městečko je zcela zničeno a v hrozivých podmínkách zde přežívají asi jen tři procenta původních obyvatel.

Děsivá reportáž z ukrajinského města duchů. V otřesných podmínkách zde přežívá 34 z původních 1000 obyvatel
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Širokyne připomíná město duchů a drtivá většina domů je zde v důsledku ostřelování za poslední dva měsíce prakticky neobyvatelná. Před válkou zde žilo asi 1000 obyvatel, nyní jich zde přebývá 34. Většinou se jedná o starší lidi, kteří neměli kam odejít. V době přítomnosti kyjevských novinářů není slyšet ostřelování, ale zato intenzivní nářek hladového domácího zvířectva, jež zde zanechali jejich ve spěchu odcházející majitelé. Většina stávajících obyvatel města žije v polorozbořených domech bez stropů i stěn. Jiní zůstávají raději ve sklepě, protože se obávají dalšího ostřelování.

„Kam bych měla jít? Nemůžu přece opustit svůj domov. Na zdejším hřbitově odpočívají moji rodiče. Nemohu je tady nechat,“ svěřuje se starší žena jménem Darja. Další ze zdejších postarších obyvatel Ivan Kudryjavskij říká, že zbraně utichají jedině ve chvíli, kdy jsou zde přítomni mezinárodní pozorovatelé z OBSE. Náměstek šéfa OBSE Alexandr Hub ostatně přiznává, že v rámci monitoringu podnikají pozorovatelé v noci i ve dne pravidelné návštěvy okolí, aby jejich přítomnost odradila obě strany od ostřelování.

Poslední ostřelování podle Huga začala jen necelou hodinu po jejich odchodu. Z porušování příměří dohodnutého 15. února v Minsku však vinní obě strany. „Naposledy to byla ukrajinská strana, kdo si začal,“ tvrdí Hug. Jeho názoru však oponují přítomní členové proukrajinského Donbaského praporu, kteří naopak tvrdí, že oni příměří dodržují, ale separatisté je pravidelně ostřelují. „Cílem Kyjeva je vyřešit konflikt mírovou cestou, ale my tady máme co do činění s ilegálními ozbrojenými skupinami, které na něco podobného neslyší,“ říká jeden ze členů praporu.

Velitel Donbaského praporu Sergej Tretij tvrdí, že jeho muže separatisté ostřelovali nepřetržitě po dvacet hodin. „Po celou tu dobu jsme žádali o povolení palbu opětovat. Když jsme jej konečně po tak dlouhé době dostali, tak separatisté přestali střílet.“ Obavy z návratu k válce sílí zejména po včerejším zveřejněném rozhovoru velitele povstalců Alexandra Zacharčenka pro Bloomberg. Ten přiznal, že uvažuje o útoku na Mariupol a hodlá tuto oblast připojit k Rusku. „Na 90 % vypukne znovu válka. Nikdo z nás nechce, abychom znovu patřili pod Ukrajinu. Hodláme osvobodit všechny naše krajany žijící v Mariupolu. Nezapomeňte, že tam žijí naše matky a sestry, takže z nás nemusíte dělat krvelačné bestie,“ řekl Zacharčenko, který má dle svých slov i s rezervami přes 50 000 mužů.

Pozorovatelům OBSE se předevčírem podařilo zprostředkovat jednání mezi ukrajinskými a ruskými generály o dalším plánu, které obyvatelé Širokyne sledovali se zatajeným dechem. Většina z nich ovšem nevěří, že by mohl být v dohledné době klid. „Může to pokračovat dalších deset let,“ tvrdí zdejší obyvatel Viktor. Podobného názoru jsou i vojáci. „Nečekám, že bude brzy konec. Nejspíš to tady dopadne jako v Podněstří, protože zamrzlé konflikty Moskvě vyhovují ze všeho nejvíce,“ říká Tretij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …