Detaily klíčového projevu prezidenta. Fiala vyletí z trenek. A za ním další. Co Zeman řekne, nečekal nikdo. Těšit se může i BIS

25.04.2021 9:40

EXKLUZIVNĚ Prezident Miloš Zeman bývá některými osočován z toho, že výrazně podporuje Rusko. Ostatně totéž se v jeho souvislosti zmiňuje i s Čínou. ParlamentníListy.cz proto několik dnů usilovně zjišťovaly, jak bude vypadat projev hlavy státu týkající se Vrbětic. Ten dnes odvysílá televize Prima a trvat by měl zhruba deset minut.

Detaily klíčového projevu prezidenta. Fiala vyletí z trenek. A za ním další. Co Zeman řekne, nečekal nikdo. Těšit se může i BIS
Foto: Hana Brožková
Popisek: Český prezident Miloš Zeman

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Náš vysoce postavený zdroj nejprve uvedl, že nezná přesné detaily projevu, ale ví, jakým směrem bude Zeman hovořit. Obdobně se vyjádřily i naše další dva zdroje, s nimiž jsme celou záležitost probírali. Pokud se na něčem shodly, pak je to míra překvapení.

„On vždycky uvažoval jinak, vždycky se zachoval jinak, než se očekávalo," uvedl jeden z nich. „Pokud někdo například očekává, že by se prezident Zeman zastal Ruska a implicitně předjímal vyšetřování Vrbětic, je totálně mimo," sdělil.

Naši redakci nejprve zajímalo, proč prezident otálel s projevem. K Vrběticím se v uplynulém týdnu vyjádřil bezpočet politiků, komentátorů i bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Odpověď je prý nasnadě. Prezident republiky nechce podléhat hysterii, chce mít připraveny veškeré podklady tak, aby mohl vystoupit jako zástupce svrchovaného státu.

„Bylo nutné zpracování odborných analýz, podkladů, stejně jako absolvovat schůzky. Jednou z nich byla schůzka prezidenta Zemana a policejního prezidenta Švejdara," sdělil zdroj.

Zásadní sdělení by se mělo dle našich zjištění týkat BIS. Je pochopitelné, že prezident nebude hovořit o neveřejné části výročních zpráv naší zpravodajské služby. Podle dvou našich zdrojů ovšem jasně naznačí, jak v minulosti o Vrběticích BIS informovala.

„Jsou jen dvě možnosti, přičemž obě jsou logické a mají konotace. Pokud od roku 2014 BIS ve výročních zprávách neveřejného charakteru o Vrběticích psala a zmiňovala Rusko, není co dodat. Ovšem v opačném případě bude hodně zarážející, jestliže se BIS Vrběticím v neveřejné části zpráv nevěnovala. Vyvolá to řadu otazníků," poznamenal náš další zdroj.

Řeč by měla být rovněž o podezřelém obchodníkovi se zbraněmi z Bulharska, stejně jako o firmě IMEX Group.

Prezident, jak se nám také podařilo vypátrat, ve svém projevu zcela jednoznačně sdělí, že Česká republika je suverénní země, která si nemůže dovolit, aby se na jejím území pohybovali agenti jiného státu, neřkuli s úkolem způsobit teroristický útok. Doplňme, že při něm zemřeli dva lidé.

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
Prezident podle všeho bude usilovat z pozice vrchního velitele ozbrojených sil, aby byla celá událost vyšetřena. „Prozatím jsou na stole dvě verze, o kterých je pan prezident informován. Jedna se týká neodborného postupu při manipulaci s výbušným materiálem, druhá se ubírá směrem zpravodajské služby cizího státu."

Miloš Zeman by v projevu měl taky jednoznačně konstatovat, že pokud bylo do Vrbětic Rusko jakkoli zapojeno, musí za tento skutek zaplatit. Nabízí se otázka, zdali půjde o vyloučení z dukovanského tendru, zeštíhlování zaměstnanců velvyslanectví či něco jiného.

„Prezident rozhodně nepřehlédne ani tu možnost, že jde o zpravodajskou hru. Pokud se o ni někdo postaral, je nutné zjistit podstatu a smysl, jelikož došlo k destabilizaci dění v České republice," uvedl náš vysoce postavený zdroj.

Ani jednou prý v očekávaném projevu nezazní narážka na Spojené státy americké nebo na jakéhokoli konkrétního politika. „Tohle není žabomyší válka o ODS, dětských Pirátech a podobně. Zemanovo sdělení bude mít široký dopad a podle toho k němu přistupuje,“ sdělil jeden z našich dobře informovaných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …