Dlužíte často, půjdete sedět, zaznívají návrhy. Ministerstvo reaguje

21.07.2012 14:20

Dlužníků v Česku raketově přibývá, avšak vymahatelnost dluhů podle exekutorů i inkasních agentur, prý klesá. A tak se začínají objevovat hlasy, aby byli notoričtí dlužníci zavíráni do vězení.

Dlužíte často, půjdete sedět, zaznívají návrhy. Ministerstvo reaguje
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Nutno dodat, že tyto hlasy však zřejmě znějí jen někde v utajených kuloárech a potichu. Oficiální místa se totiž, jak ParlamentníListy.cz zjistily, od tohoto nápadu distancují.

Každý desátý Čech má nebo měl svoji osobní nepříjemnou zkušenost s exekucí. Přibývá i těch, kteří nikdy nebudou schopni své pohledávky uhradit, což přivádí věřitele, ale i ty, pro které je vymáhání pohledávek byznysem, k zoufalosti. A tak čas od času zaznívají návrhy na to, aby třeba člověk, na kterého je uvalena třikrát za sebou exekuce, byl potrestán odnětím svobody. Něco ve stylu třikrát a dost. Nutno dodat, že tento extrémní názor zastávají i někteří renomovaní právníci.

Objevuje se však i nápad, zavírat notorické dlužníky do vězení, bez podmínky třikrát a dost. To by však znamenalo nejen návrat do minulosti, ale i komplexní řešení vězeňství. V současné době již tak přeplněné věznice by totiž musely hledat kapacity možná pro stovky tisíc nových odsouzených. V nejbližší době to však opravdu prý nehrozí.

„Podle Listiny základních práv a svobod nikdo nesmí být stíhán nebo zbaven svobody jinak než z důvodů a způsobem, který stanoví zákon. Nikdo nesmí být zbaven svobody pouze pro neschopnost dostát smluvnímu závazku. V návaznosti na citované ustanovení považuje ministerstvo spravedlnosti jakoukoliv diskusi na téma vězení pro dlužníky za nereálnou a v rozporu s ústavním pořádkem České republiky,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

A doplnila, že trestní právo je v České republice postaveno na zásadě „ultima ratio“. Tedy na tom, že  prostředky trestního práva musí být používány pouze ve společensky nejzávažnějších případech. Jedině úmyslné podvodné jednání dlužníků je již dnes možné postihovat podle platného trestního práva.

Mluvčí rezortu spravedlnosti pak ještě připomněla, že s případným i teoretickým zavedením podobného institutu by ještě vzrostly nároky na české věznice, které nemají dostatečné kapacity ani na současný počet odsouzených.

I proto se zvažuje, zda v budoucnosti zbavovat svobody například neplatiče alimentů. I jejich dluhy vymáhají exekutoři, ovšem ne vždy jsou úspěšní, a tak jich je v současné době za tento čin v českých věznicích dva tisíce.  

„Pokud jde o další možnosti postihu neplatičů výživného, to by měla řešit navrhovaná novela občanského soudního řádu. Na jejím základě by byly neplatičům zabavovány řidičské průkazy,“ uvedla ještě Petra Hrubá.

Dluhy dosahují víc než bilion korun

Češi v současné době dluží přes bilion korun, nedobytných je přitom prý až 60 procent exekucí. A to i přesto, že zákonné pravomoci a možnosti exekutorů týkajících se vyhledávání, sledování dlužníků a vstupu do bytů či domů, jsou u nás ve srovnání s jinými zeměmi značné. I proto odpor k exekutorům i vymahačům narůstá. A boj proti pravidlům exekucí je i oblíbeným tématem mnoha protestních iniciativ, ale i politiků. Jsou si moc dobře vědomi toho, že tak vysoký počet dlužníků znamená, že to mohou být právě oni, kdo zahýbe příštími volbami.

Ačkoli však mají v Česku pověst exekutoři poněkud pošramocenou, to, že by si přáli zavřít dlužníky do vězení, Exekutorská komora odmítá.

„Ne, takový návrh z naší strany není. Naopak, snažíme se najít co nejschůdnější právní cesty i do budoucna, aby dlužníci mohli své závazky splnit. Pokud by byli ve vězení, na splacení dluhu by to žádný pozitivní vliv nemělo,“ sdělila ParlamentnímListům.cz mluvčí exekutorů Pavla Báčová.

Lepší je vidět dlužníky pracovat

To, že tento postoj zastává i Asociace inkasních agentur (AIA - tedy agentur, zabývajících se vymáháním dluhů), potvrdila i její mluvčí Jana Tatýrková. I ona odmítla to, že by se objevovaly jakékoli oficiální tlaky na to, aby byli dlužníci trestáni odnětím svobody.

„Názor naší asociace je ten, že všichni naši členové uvidí raději dlužníky pracovat, aby mohli své závazky splácet. Zavírat je do vězení by bylo kontraproduktivní,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Tatýrková.

Na místě je připomenout to, že v současné době pro všechny vězně není v zařízeních pro výkon trestu dostatek práce. Dluhy by tak umořovat ve velké většině mohli z vězení skutečně těžko.

Problémy na všech stranách – u dlužníků, věřitelů i vymahačů

Nutno dodat, že problém není jen na jedné straně. Svůj podíl na jeho palčivosti mají nejen dlužníci, ale i legislativa a mnohdy exekutoři, kteří jednají protiprávně.

I tak se míra nesplacených úvěrů u nás pohybuje u deseti procent. Půjčky u tzv. soukromých investorů – většinou lépe pojmenovaných jako lichváři, pak tvoří samostatnou a zřejmě nikde nezmapovanou kategorii.

Je však asi správné připomenout, že půjčování peněz a obchod s pohledávkami, který těmto podnikatelům vynáší, je také podnikáním s riziky neúspěchu jako každé jiné. Pokud pak půjčují zadluženým lidem a dokonce jim nabízejí peníze s tím, že ani neověřují jejich schopnost splácet, riziko neúspěchu z vymožení pohledávky, je velmi vysoké. Zvlášť, když soukromé půjčky tohoto typu jsou cíleny záměrně na nejchudší vrstvu obyvatelstva. A nejde rozhodně o menšinu – je to každý desátý Čech, který musí vyžít ze sedmi až devíti tisíc korun za měsíc. Způsob, jakým se pak často z věřitele dlužná částka – navíc raketově a mnohonásobně navýšená – vymáhá – by pak mnohdy možná mohl konkurovat i způsobům odpovídajících divokému „Západu“.

Není dlužník jako dlužník, ani věřitelé nejsou stejní

Rozdílů mezi lidmi, kteří se ocitnou v kategorii dlužníků, ale i věřitelů, si však v poslední době konečně začínají všímat i soudy a zohledňují je při svých rozhodováních – i když nejde zatím o masový jev. Jistý trend tomu udal před několika měsíci svými stanovisky i Ústavní soud.

Jisté totiž je, že mezi věřiteli je opravdu nesporně řada podnikatelů a firem, žádajících po právu peníze za své dodané zboží. Ale jsou mezi nimi také zmiňovaní lichváři a spekulanti s balíky pohledávek, kteří na situaci běžných, často drobných dlužníků, parazitují. Přitom to bývají lidé, kteří si nepůjčují či se nedostávají do potíží se splácením s předem jasným úmyslem závazku nedostát. Není však třeba dodávat, že i na straně dlužníků se najdou lidé, kteří situace dovedou zneužívat. Pokud se jim však prokáže úmysl věřitele poškodit, pak to jsou oni, kdo opravdu většinou končí ve vězení za podvod. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …