Dohra soudu se Sobotkou: Takto to prý doopravdy bylo s OKD

05.09.2017 14:02

Investor a slovenský miliardář Pavol Krúpa, který se dlouhodobě angažuje v rozpletení kauzy OKD, ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz komentuje páteční vystoupení Bohuslava Sobotky před soudem právě kvůli privatizaci menšinového státního podílu v této firmě z roku 2004. Podle Krúpy je zjevné, že byla cena výrazně podhodnocena, Sobotka prý klidně mohl být oklamán.

Dohra soudu se Sobotkou: Takto to prý doopravdy bylo s OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka minulý pátek zhruba dvě hodiny z pozice svědka vypovídal před Obvodním soudem pro Prahu 2, který se zabývá trestní kauzou nevýhodné privatizace státního podílu důlní společnosti OKD.

Sobotka před soudem odmítl, že by stát prodal 46procentní podíl za podhodnocenou cenu. Podle něho vše probíhalo standardním způsobem. Hned několikrát premiér Sobotka řekl, že vše probíhalo před 13 letdy a některé věci si nemůže pamatovat.

ParlamentníListy.cz se zeptaly miliardáře Pavola Krúpy, vlastníka investiční skupiny Arca Capital, co o Sobotkově vystoupení soudí. Krúpa se už několik let v kauze OKD silně angažuje a podílí se na rozpletení celého případu. Podnikatel už dříve pro PL řekl, že existuje možnost, že byla privatizační smlouva realizována účelově a pro stát nevýhodně.

Anketa

Kdo by měl být německým kancléřem?

hlasovalo: 7648 lidí

Pokud jde o Sobotkovu páteční výpověď u soudu, Pavol Krúpa k úvaze předkládá variantu, že mohl být Bohuslav Sobotka oklamán. „Domnívám se, že pan premiér a vláda mohli být účelově oklamáni znaleckým posudkem, který zpracoval Vox Consult spolu s Komerční bankou,“ míní slovenský miliardář.

„Soud by se měl zaobírat také osobami, které tento posudek zadaly, a vůbec všemi osobami, které se na jeho realizaci podílely, a účelově tak snížily hodnotu OKD. Každá vláda, premiér a ministr financí měl dostatek kompetencí a možností k tomu, aby zabezpečil plnění závazků stanovených v privatizační smlouvě,“ pokračuje Krúpa pro ParlamentníListy.cz.

Na základě analýz jeho společnost tvrdí a v čase se to prý potvrdilo, že hodnota OKD v době privatizace byla podhodnocená. „Pouze hodnota bytů měla být dle našeho znaleckého posudku stanovena na 14 miliard. Na škodu, která tímto vznikla, jsme upozornili, a podali jsme podnět k EK kvůli nedovolené veřejné podpoře, abychom získali tyto peníze zpět do státního rozpočtu,“ dodal Pavol Krúpa.

Dříve několikrát podnikatel veřejně uvedl, že státní orgány záhadně v celém případu nekonají, přestože k tomu mají možnosti i kompetence.

„Podle mě se v řešení OKD dostatečně neangažuje ani vláda, ani žádná výkonná státní správa, ačkoliv k tomu mají kompetence. Naše analýzy, které jsme realizovali na vlastní náklady, řada podnětů, které jsme v souvislosti s řešením OKD podali, ušetřila státu spoustu času, financí i vynaložené práce. Přesto to nevyužili, ani po našich výzvách se k žádnému z podnětů nepřipojili. Insolvenční správce i sama OKD přitom z našich analýz v rámci jejich činností vychází. Například náš podaný podnět na zablokování majetku Bakaly – zde jsme uvedli přesný soupis majetku a veškeré detailní informace – ale stát nekonal,“ sdělil v rozhovoru pro PL.

Zdeněk Bakala má podle Krúpy politické krytí, jinak by se vyšetřování dávno posunulo. „Řada politických stran plus někteří lidé činní v europarlamentu byli Zdeňkem Bakalou v minulosti významně podporováni. Muselo by dojít k výrazné změně politické scény, pak budou mít politici zájem v této věci reálně konat. My máme pozitivní zkušenost s úřady ve Švýcarsku, kde policie na základě námi podaných podnětů opravdu koná a pracuje na prošetření věci,“ konstoval před časem.

Slovenský miliardář Pavol Krúpa

Kauza OKD – jaká jsou fakta?

Prodej státního podílu 46% ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun odsouhlasila vláda Stanislava Grosse v roce 2004. Sobotka byl tehdy ministrem financí. Podle státního zastupitelství byla ovšem cena tohoto podílu nejméně 9,8 miliardy. Jiné odhady hovoří až o 12 miliardách a posudek Ernst & Young z roku 2005 ohodnotilo OKD dokonce na 52 miliard korun. Přitom znalecký posudek, který si k tomu tehdy nechalo zpracovat ministerstvo financí (s B. Sobotkou coby ministrem) žádal za podnik jen kolem dvou miliard.

Nedlouho po uzavření obchodu se o transakci začala zajímat Evropská komise, která si k tomu od Sobotkova ministerstva financí vyžádala analýzu. Pro resort tento posudek zpracovala advokátní kancelář Radka Pokorného, Sobotkova letitého přítele, který v té době zároveň pracoval pro Zdeňka Bakalu a těžko tak měla zájem konečnou cenu zpochybňovat.

Nový vlastník kromě důlní společnosti získal zároveň 44 tisíc bytů. Vše koupila společnost Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy, kteří ale OKD po pouhých dvou měsících přeprodali firmě RPG Industries Zdeňka Bakaly, který zaplatil o 5 miliad víc, než za firmu inkasoval stát. Po dvou měsících tedy hodnota záhadně narostla ze 4,1 na 10 miliard. Bakala, který se z Česka postupně stáhl a přesídlil do Švýcarska, podle různých odhadů ze společnosti OKD vytuneloval několik desítek miliard korun. Další odhady mluví až o 120 miliardách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …