Dost bylo Moravce. Čtěte více o překvapivém omezení prostoru hvězdy ČT

18.09.2013 12:43

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Moderátorskou ikonu České televize Václava Moravce neuvidíme při předvolebních diskusích ze čtrnácti krajů, které začne veřejnoprávní televize vysílat už příští středu. Oslovení mediální experti jsou přesvědčeni, že to je ku prospěchu diváků i politických debat. Václav Moravec už je až příliš předvídatelný, navíc si vyřizuje osobní mindráky a poškozuje tím ČT.

Dost bylo Moravce. Čtěte více o překvapivém omezení prostoru hvězdy ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

K poměrně překvapivému rozhodnutí dospělo vedení České televize. Předvolební diskuse ze 14 krajů s lídry osmi nejsilnějších stran, které se uskuteční od středy 25. září do čtvrtka 17. října, nebude moderovat Václav Moravec, ale Jakub Železný a Daniela Písařovicová. Veřejnoprávní televize to zdůvodnila tím, že by moderování volebních debat od pondělí do čtvrtka a k tomu ještě v neděli v poledne tradičních Otázek bylo pro Václava Moravce neúnosnou zátěží.

Ať už byly důvody vedení České televize pro změnu moderátora volebních diskusí jakékoli, oslovení mediální odborníci ji schvalují. „Já to zvolené řešení určitě vítám, minimálně v té půlce, že to nebude pan Moravec, protože dosti bylo Moravce. Už byl mnoho let ve všech debatách tohoto typu. Všichni vědí, jak se to může odehrávat, jaký to bude mít vývoj a je to velmi – řekl bych – už hodně použité zboží,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Upozadění Moravce je ku prospěchu ČT

Moravcovo spojení s politickou scénou za dlouhá minulá léta bylo tak úzké, že už byl nový pohled i nové tváře určitě zapotřebí. „Jestli se osvědčí nová dvojice, těžko odhadnout, protože ani jeden z nich, pokud je mi známo, nemá s takhle rozsáhlým projektem zkušenosti. Bude to určitě zajímavé, minimálně u pana Železného, který má publicistické zkušenosti z rozsáhlejších interview, ale ne z tohoto formátu. Takže budeme zvědavi, jestli to byla správná volba. Ale rozhodně bylo správné to rozhodnutí, kdo moderovat nemá,“ poznamenává Petr Žantovský.

I když Václav Moravec své odstavení údajně těžce nese, Českou televizí jdou hlasy, že to je de facto rozhodnutí v jeho prospěch. Vidět ho pětkrát týdně dvě hodiny na obrazovce a k tomu ještě ve spoustě upoutávek by už diváky mohlo přestat bavit a časem by třeba i vedení ČT mohlo začít přemýšlet o nasazení neokoukané tváře do Otázek. „Nevím, jestli rozhodnutí o upozadění Václava Moravce v předvolebních debatách bude ku prospěchu samotnému Moravcovi, každopádně je ku prospěchu diváků České televize,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Štěpánek.

Nekritické primadoně by prospěla přestávka

Václava Moravce zná dlouhá léta, pamatuje jeho rozhlasové i televizní začátky v královéhradecké televizi Galaxie. „Hodněkrát jsme spolu hovořili, jak oficiálně, tak soukromě. V poslední době jsem však z něho čím dál víc na rozpacích. Stává se karikaturou sebe samého. Kupříkladu jeho antiklausovská mánie se už dostala za hranici akceptovatelného. Vyřizuje si osobní mindráky a poškozuje tím Českou televizi,“ myslí si Petr Štěpánek.

Se svou kritikou na moderátorovu adresu se už dlouho netají a samotný Václav Moravec se s ní srovnává jen těžko. „Naposledy jsme spolu mluvili, když mi telefonoval v reakci na mou kritiku jeho neobjektivity v otázce prezidentské amnestie. Dost jsme se tehdy poštěkali. Z Moravce se stala nekritická sebestředná primadona. Myslím, že by mu velmi prospěla nějaká moderátoská přestávka, aby se srovnal především sám se sebou,“ konstatuje bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Moderátor se okoukal a Otázky se přežily

Podle jeho bývalého kolegy z RRTV Petra Žantovského se Václav Moravec dávno okoukal. „To už se stalo v okamžiku, kdy panu Moravcovi dali všechny debaty včetně moderování sjezdů jednotlivých stran. Já si vzpomínám, že moderoval na střídačku s paní Drtinovou i kongresy ODS a všechny předvolební debaty. Byl v televizi denně a to přesycení přišlo už dávno. Že na to přišlo vedení České televize až dnes, možná souvisí s tím, že se mezitím samo vedení změnilo, já nevím. Každopádně to je dobře,“ míní Petr Žantovský.

Je přesvědčen i o tom, že už včera bylo pozdě i na změnu moderátora nedělních Otázek. „Už měli dávno ten pořad zrušit, nebo ho přeformátovat. Měli by se v něm spíše zabývat okolnostmi politiky než dávat prostor hlásným troubám jednotlivých politických stran. To je pořad, který už dnes nepřináší žádné nové informace, žádná nová zjištění nebo nové úhly pohledu na události. V tomto formátu je pořad dávno vyžilý a měli ho změnit už dávno,“ kritizuje Petr Žantovský pořad, který Česká televize vysílá v poledne neděli co neděli.

Železný může předvolební debaty ironií zpestřit

Pro mediálního experta a lektora komerčních komunikací na vysoké škole ekonomické Jiřího Mikeše představuje rozhodnutí České televize zajímavou změnu. „My jsme si zvykli na pana Moravce, který je absolutní profesionál, ale Jakub Železný a Daniela Písařovicová mohou být oživením. Navíc když tam jsou dva, tak to může být zajímavější. Jakub Železný dokáže být ironický, může to být zpestření. Navíc, jak ho z televize znám, tak otázky bude určitě klást dost natvrdo,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Vidět stejného moderátora každý den od pondělí do čtvrtka ve dvouhodinových diskusích a pak ještě po stejnou dobu v neděli by mu také připadalo trochu fádní. „Já si myslím, že Česká televize udělala celkem rozumné řešení. A dva jsou vždycky víc než jeden. Pro Moravce osobně to bude důvodem k zamyšlení, aby vymyslel třeba ještě něco jiného do nedělních Otázek. A určitě mu dá Česká televize ještě další příležitost,“ nepovažuje Jiří Mikeš za tragédii pro Moravce to, že tentokrát nebude hlavní tváří veřejnoprávní televize v předvolebních debatách.

Závěrečnou diskusi bude uvádět znovu Moravec

To dokládá i skutečnost, že týden po poslední odvysílané krajské debatě a k tomu vpředvečer voleb uvede veřejnoprávní televize ve čtvrtek 24. října zároveň na programech ČT1 i ČT24 závěrečnou dvouhodinovou diskusi s „lídry relevantních politických stran, ze kterých pravděpodobně vzejde předseda příští vlády“. A moderovat ji bude… Ano, Václav Moravec. Mluvčí České televize Alžběta Plívová pro ParlamentníListy.cz uvedla, že není rozhodnuto o tom, které strany a kolik jich v této diskusi bude, podle zdroje z Rady ČT by však mělo jít o lídry ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …