Drsná obžaloba praktik na Olomoucku i uvnitř ČSSD. Vyhozený člen a bývalý poslanec promluvil

16.10.2015 13:33

Hejtman Jiří Rozbořil jen zapadl do připraveného programu na Olomoucku, kde velký vliv na řadu věcí měl a nadále i má jeho předchůdce ve funkci a nynější senátor Martin Tesařík. Myslí si to bývalý poslanec ČSSD Pavel Němec, jemuž strana zrušila členství poté, co po hejtmanovi požadoval spolu s dalšími členy z Mohelnice prověření systému přidělování dotací. Aktuální kauzu dává do souvislosti s praktikami krajských bossů při obsazování kandidátek, které v důsledku povedou k marginalizaci ČSSD.

Drsná obžaloba praktik na Olomoucku i uvnitř ČSSD. Vyhozený člen a bývalý poslanec promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 38. sjezdu se nesl ve znamení hlasování o změnách Stanov ČSSD

Výsledkem úterního zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v korupční kauze týkající se údajného dotačního podvodu při stavbě jezdeckého areálu v olomoucké čtvrti Lazce jsou čtyři obvinění. Zatímco náměstka krajského policejního ředitele v Olomouckém kraji Karla Kadlece, šéfa kriminálky Radka Petrůje a podnikatele s kontakty na exministra Ivana Langera Ivana Kyselého poslal soud do vazby, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil bude vyšetřován na svobodě. Politik ČSSD chce proti obvinění podat stížnost a z funkce nemíní odstoupit minimálně do té doby, dokud si nepromluví s krajskými špičkami strany a premiérem Bohuslavem Sobotkou, jimž hodlá vše vysvětlit.

Propuklá kauza není překvapením pro znalce místních poměrů, mezi něž patří bývalý poslanec Pavel Němec. Ten se soudí s ČSSD za to, že mu zrušila členství, navíc zastupoval jako advokát sociální demokraty z Mohelnice na Olomoucku, kteří se obrátili na soud kvůli nesouhlasu s postupem ČSSD při tvorbě kandidátek pro předčasné volby. „Samozřejmě mám o tomto konkrétním případu informace pouze z veřejných zdrojů, podle mne se ale dal takový vývoj v Olomouckém kraji očekávat. To, že se dnes případ týká osobně zejména hejtmana ČSSD Jiřího Rozbořila, je podle mne spíše náhoda,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz advokát a bývalý poslanec ČSSD Pavel Němec.

Těsné spojení olomouckých politiků s byznysem je tradicí už desítky let

Poukazuje totiž na to, že evropské dotace se hojně rozdělovaly už za doby, kdy v hejtmanském křesle seděl exposlanec a nynější senátor za ČSSD Martin Tesařík. „Firma jeho bratra – Josefa Tesaříka – a sice Tesco SW je aktuálně také v hledáčku orgánů činných v trestním řízení, a také jde o zakázky financované z dotačních peněz. Tím nechci nic naznačovat, ale je pravdou, že těsné spojení olomouckých politiků s byznysem je v tomto krajském městě tradicí už desítky let,“ konstatuje advokát.

Aktuální kauza ho nepřekvapuje především proto, že souvisí zejména s politikou sociální demokracie na Olomoucku. „V tomto regionu se právě v době, kdy na křesle hejtmana seděl ještě Martin Tesařík, vylučovali členové z Mohelnice, kteří žádali, aby hejtman prověřil systém přidělování dotací. ČSSD se jim ale pomstila. Kromě vyloučení řady z nich zrušila i celou tehdy nejpočetnější organizaci v okrese Šumperk. Systém výběru kandidátů do krajského zastupitelstva v roce 2012 byl zmanipulován,“ myslí si Pavel Němec.

Hejtman zapadl do připraveného programu, ale vliv si podržel jeho předchůdce

Sám byl tehdy lídrem okresu Šumperk, ale na přání tehdejšího hejtmana Martina Tesaříka nebyl na kandidátní listinu strany vůbec zařazen. „Byla totiž snaha nemít v krajském zastupitelstvu někoho, kdo by mohl někomu vidět do karet a možná i narušit letité pořádky. Proti mému vyloučení se ostatně bráním žalobou u soudu – stejně jako proti zrušení celé organizace ČSSD v Mohelnici … Obvodní soud pro Prahu 1 ostatně řeší asi patnáct případů vyloučení členů, rušení organizací, porušování demokratických principů ze strany ČSSD. Naprostou většinu těchto lidí jako advokát zastupuji,“ vysvětluje bývalý poslanec.

Nynější hejtman Jiří Rozbořil, který měl údajně zprostředkovat nabídku úplatku náměstkovi krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi za odložení trestní věci v souvislosti s realizací projektů jezdecký areál Penzion Lazce a Jízdárna Lazce, se přitom jevil jako příslib ve vedení kraje. „Jiřího Rozbořila jsem vnímal jako určitý svěží vítr, který by měl přinést do stojatých vod v Olomouci něco nového. Bohužel se zdá, že jen ´zapadl´ do připraveného programu. Podle mne velký vliv na řadu věcí měl – a nadále má – právě exhejtman Tesařík,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Pavel Němec.

Přátelské vazby Langra a bratří Tesaříků odstavily od moci vítězné ANO

A dokládá to na příkladu, jak se po posledních krajských volbách dělila na Olomoucku moc. „O přátelských vazbách mezi Ivanem Langrem a bratry Martinem a Josefem Tesaříkovými se koneckonců ví – o tom svědčí i výsledek koaličního jednání na olomouckém magistrátě po minulých komunálních volbách, kdy vítězné ANO odstavila od moci právě letitá a zjevně předem domluvená koalice ODS a ČSSD. Jiřího Rozbořila je mi vlastně skoro líto. Ale současně nevěřím tomu, že byl jen v nesprávný čas na nesprávném místě. Ono zasahovat jako hejtman do policejních kauz, to asi standardně do náplně práce nejvyššího krajského politika nepatří,“ podotýká advokát.

Jiří Rozbořil není prvním hejtmanem za sociální demokracii, pro něhož se veřejné zakázky mohou stát osudné. Bývalý středočeský hejtman David Rath byl za přijetí úplatku v pěti případech korupce a manipulace s veřejnými zakázkami nepravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši osm a půl roku. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák se v pozornosti médií ocitl kvůli intenzivním vazbám na podnikatele Martina Dědice, který byl obviněn z ovlivňování veřejných zakázek.

Hned jak se ČSSD chopila v krajích moci, začalo sporné přidělování dotací

Podle bývalého poslance Pavla Němce problémy ČSSD, související s vylučováním nepohodlných členů a kritiků, s rušením celých místních organizací a zneužíváním moci na úrovni krajských sekretariátů ČSSD začaly v době, kdy se strana chopila moci v krajích. „V situaci, kdy partaj získala vliv na přidělování dotací z regionálních operačních programů, začaly se objevovat první případy sporných přidělování evropských peněz, v Olomouckém kraji zejména v oblasti cestovního ruchu,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz advokát Pavel Němec.

Poukazuje přitom na známý případ obce Loučná nad Desnou, malé obce s obrovským přísunem evropských peněz. „V čele této obce roky stál dnešní krajský radní Pavel Martínek, kterého ostatně před několika měsíci zastupitelé v obci odvolali kvůli problematickým případům souvisejícím s dotacemi. Spojitost zde je, a to v systému tvorby kandidátních listin. Neexistují kritéria, podle kterých se vybírají kandidáti. Krajští bossové strany dosazují na volitelná místa kandidátek svoje oddané lidi zřejmě právě proto, aby se neobjevil někdo, kdo by mohl na řadu nesrovnalostí upozornit,“ domnívá se exposlanec.

Rath odstartoval příběh, který povede k marginalizaci ČSSD

Očekává, že počínání sociálních demokratů ve vedení krajů bude mít pro stranu neblahé následky. „Případ Davida Ratha jen celý příběh, který povede ve svém důsledku k marginalizaci významu ČSSD na české politické scéně, odstartoval. Případ hejtmana Moravskoslezského kraje Ńováka je v lecčems podobný – tisíce kontaktů s vyšetřovaným lobbistou Martinem Dědicem není rozhodně běžná záležitost. Jiří Rozbořil je tedy třetí v řadě – a zatím druhý obviněný,“ uzavírá advokát Pavel Němec svůj pohled na kauzu olomouckého hejtmana a prostředí v sociální demokracii, které podobné případy umožňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …