Důvěrné informace: Pražské ANO jednalo o budoucnosti magistrátu. Skončilo to fiaskem

22.03.2016 10:57

EXKLUZIVNĚ Za přítomnosti místopředsedů regionální organizace Prahy Karla Grabeina Procházky a Jana Říčaře nedošlo na pondělním jednání hnutí ANO k žádnému posunu, který ještě minulý týden avizovala primátorka Adriana Krnáčová.

Důvěrné informace: Pražské ANO jednalo o budoucnosti magistrátu. Skončilo to fiaskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitelé ANO 2011 Eva Kislingerová , Karel Grabein Procházka a Eliška Kaplický Fuchsová

Vyplývá to z informací, které mají ParlamentníListy.cz ověřené hned z několika zdrojů. Přitom možný vznik původní koalice potvrdila primátorka Adriana Krnáčová (ANO) před několika dny. „Jsme na dobré cestě, aby vznikla koalice na původním půdorysu, což jsme si dnes potvrdili,“ uvedla. V tomto případě by se tedy jednalo o soukolí ANO, ČSSD a Trojkoalice. A právě pondělní jednání nejvyšších představitelů hnutí mělo rozhodovat o tom, jaké programové priority a jaká personální opatření by v případě obnovené spolupráce připadaly v úvahu. Jenomže se to nakonec nepovedlo. Neschválil se ani program.

Podle našich informací neměla valná většina zastupitelského klubu ANO informace o tom, že by se personálie měly vůbec řešit. Na zastupitelský klub navíc dorazil Jaroslav Faltýnek, místopředseda a šéf poslanců hnutí, a podle všeho měl přítomné přesvědčovat o správnosti návratu k jednacímu stolu. Přímý účastník jednání ovšem připustil, že se to Faltýnkovi nepovedlo. „Pan Faltýnek měl snahu osvětlit, že Trojkoalice a vlastně všechno, co bylo v minulosti, je správné. Nakonec z toho sešlo. Sám pan předseda připustil, že nyní je tlak na hnutí enormní a že to bude ještě složitá cesta,“ podotkl náš zdroj z magistrátu. Další dva jeho slova prakticky zopakovali.

Problém číslo dvě nastal na krajském předsednictvu, kde ani nebyl přítomný jeho předseda, poslanec a ministr obrany v jedné osobě Martin Stropnický. Vedení schůze se tak ujali místopředsedové Procházka a Říčař. Zejména druhý jmenovaný, mimochodem člen rozpadající se koalice na Praze 11, byl prý nepříčetný z toho, že se nic nevyjednalo. „Došlo na takovou školní metriku,“ řekl naší redakci účastník jednání. „Všichni se měli vyslovovat k tomu, zdali chtějí, nebo nechtějí jednat s Trojkoalicí. Kolem deseti lidí bylo proti,“ přiblížil závěry. Toto číslo představuje problém pro veškeré další kroky, neboť deset zastupitelů nemá ani magistrátní ODS. A v případě, že by primátorka nadále usilovala o obnovu koalice, neměla by potřebné hlasy.

Další jednání se, jak byly ParlamentníListy.cz informovány, uskuteční v úterý v 11 hodin. Na místo by měli dorazit zástupci sociální demokracie, Trojkoalice a ANO. To by měl reprezentovat i Jaroslav Faltýnek. Podle našich zjištění měl právě Faltýnek domlouvat postup s bývalou oranžovou superstar Petrem Hulinským. Několik našich zdrojů potvrdilo, že právě tito dva se opakovaně dohadovali, jak si rozdělí Prahu.

Z patové situace tak podle všeho zbývá jediné východisko. Aby se Trojkoalice vzdala návrhu dosadit zpět do rady Matěje Stropnického. Za těchto okolností by někteří zastupitelé ANO byli ochotní jednat o dalším postupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …