EXKLUZIVNĚ „S dokonalou znalostí všech skutečností.“ Máme žádost o vydání Babiše. Přečtěte si ji celou

04.09.2017 14:59

Policejní žádost o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání – dokument, o kterém mluví celé Česko, ale téměř nikdo ho zatím neviděl. ParlamentníListy.cz žádost policie získaly a vy si ji nyní můžete celou přečíst. Policie v textu mluví o tom, že Babiš vše řídil a koordinoval. Hodlá ho stíhat za dotační podvod a poškozování finančních zájmů EU.

EXKLUZIVNĚ „S dokonalou znalostí všech skutečností.“ Máme žádost o vydání Babiše. Přečtěte si ji celou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem

Policie ČR hodlá šéfa hnutí ANO Andreje Babiše trestně stíhat za „zvlášť závažný zločin dotační podvod“ a „zvlášť závažný zločin poškozování finančních zájmů Evropské unie“. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se měl dopustit „zvlášť závažného zločinu dotační podvod“. Uvádí se to v žádosti, kterou před několika týdny obdržel mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny.

Trestné činnosti se Babiš měl podle policie dopustit tím, že v druhé polovině roku 2007 „v úmyslu podvodně získat dotaci“ dal jako ovládající osoba pokyn představenstvu společnosti ZZN Pelhřimov k účelovému vyvedení společnosti ZZN Agro Pelhřimov z holdingové struktury Agrofertu.

Andrej Babiš prý věděl, že firma nemůže dosáhnout na dotaci v případě, že bude součástí jeho holdingu, neboť šlo o fondy určené pro malé a střední podniky. Proto měl „účelově zakrýt svou identitu jako skutečného vlastníka“ firmy, která si později změnila název na Farma Čapí hnízdo a. s.

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

Členové představenstva ZZN Pelhřimov, mezi nimiž byl i Jaroslav Faltýnek, „vědomě za účelem budoucího skrytí vlastnické struktury nejprve v říjnu 2007 rozhodli o změně právní formy ZZN Agro Pelhřimov s. r. o. na akciovou společnost, přestože k tomuto kroku nebyl žádný ekonomický ani podnikatelský důvod“.

Následně prý dal Babiš jako ovládající osoba pokyn představenstvu ZZN Pelhřimov (ve kterém seděl i Faltýnek) k „fiktivnímu a ryze účelovému prodeji 20 kmenových akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov a. s. předem určeným nabyvatelům“. Policie dále v žádosti uvádí, že prodej těchto akcií byl schválen bez předchozí veřejné nabídky a snahy o dosažení co nejvyšší ceny s „vědomím, že se jedná o účelový a fiktivní převod akcií za účelem zakrytí skutečné identity fakticky ovládající osoby“, tedy Andreje Babiše.

Zmínění členové představenstva prý předem věděli, že novými, ale pouze formálními nabyvateli předmětných akcií budou Babišovi rodinní příslušníci. Konkrétně pak děti Andrea a Andrej a dlouholetá přítelkyně Monika. Akcie prý byly prodány na základě fiktivní smlouvy. Vyslovením souhlasu a podpisem fiktivní „Smlouvy o úplatném převodu cenných papírů“ podle policistů Babišovy dvě děti a přítelkyně vědomě napomohly realizovat Babišův záměr „účelově a fiktivně vytvořit zdání skutečnosti, že se v případě ZZN Agro Pelhřimov a. s. jedná o samostatný a malý podnik“, který není spojen s Agrofertem ani jinou velkou společností.

Poté prý dle policie opět „na základě pokynu Ing. Andreje Babiše“ došlo na valné hromadě ke změně stanov a společnost ZZN Agro Pelhřimov a. s. byla přejmenována na Farma Čapí hnízdo a. s. Později prý akcie od Babišových dětí účelově koupil Martin Herodes, bratr dnešní manželky šéfa hnutí ANO. Stejně prý „koupil“ akcie od své sestry Moniky, nyní Babišové.

Policejní žádost, kterou sněmovní mandátový a imunitní výbor obdržel 10. srpna, v další části podrobně zmiňuje průběh celého dotačního řízení, podpisu smluv i převody peněz až do částky 50 milionů korun. Lze se dočíst i skutečnost, že smlouvu o poskytnutí dotace v konečné fázi podepsal tehdejší středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), a to zhruba měsíc předtím, než v hejtmanské funkci skončil.

Žádost o poskytnutí dotace podle policistů obsahovala nepravdivé, hrubě zkreslené údaje a došlo i k zamlčení „podstatných údajů“. Dle tvrzení Policie ČR to tehdejší členové představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo a. s. učinili z popudu Andreje Babiše, který „zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností jednání a jednotlivé kroky ostatních zúčastněných osob, směřující k naoprávněnému získání dotace, organizoval, řídil a koordinoval“.

Svým jednáním prý poslanci Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek způsobili „poškozené organizaci Regionální radě regionu soudržnosti Střední Čechy škodu ve výši 49 997 443,36 Kč. Policie dodává, že uvedené skutky byly spáchány v době, kdy Faltýnek s Babišem nebyli poslanci, a tedy to nijak obsahově ani časově nesouvisí s výkonem jejich mandátu poslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …