EXKLUZIVNĚ Špičky socdem nám popsaly chování Sobotky v uplynulých týdnech. On třeba zalezl do kanceláře a odmítal vycházet…

15.06.2017 10:20

Jsem výrazně nespokojen s nízkými preferencemi ČSSD. Podpora veřejnosti neodpovídá práci, kterou ČSSD ve prospěch občanů jako vládní strana odvedla, zhodnotil dosluhující premiér a dnes už bývalý předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka své působení v čele partaje. Už předtím měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit se špičkami strany. Ukázalo se, že Sobotka se začal chovat víc než nepatřičně ke své roli a k problémům, které ČSSD zasáhly.

EXKLUZIVNĚ Špičky socdem nám popsaly chování Sobotky v uplynulých týdnech. On třeba zalezl do kanceláře a odmítal vycházet…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Osobně se budu nyní soustředit na dokončení práce ve funkci předsedy vlády. Chci zajistit, aby vláda fungovala stabilně, ve prospěch republiky a občanů, až do okamžiku, kdy vzejde nová vláda z parlamentních voleb. Jako volební lídr v Jihomoravském kraji zůstávám součástí týmu, který bude usilovat o co nejlepší výsledek sociální demokracie,“ napsal také Sobotka. Jako obvykle na bližší dotazy nereagoval, jako obvykle neztratil svůj nic neříkající výraz. A v tom je s největší pravděpodobností zakopán pes.

Naše redakce měla v uplynulých týdnech možnost hovořit s drtivou většinou čelných představitelů sociální demokracie. Jejich svědectví jsou podobná jako vejce vejci a Bohuslav Sobotka z nich vychází jako naprostý introvert a muž, který už ztratil tah na branku. Konkrétně? „My jsme třeba seděli a říkali, že preference jdou dolů, že by se něco mělo dělat. Alespoň diskutovat. Sobotka se zvednul a beze slova odešel,“ uvedl jeden z mužů sociální demokracie.

Další dva přiblížili chování premiéra ještě podrobněji. „On se třeba zavřel a směl tam jen poradce Novotný a Špidla. Z kanceláře téměř nevycházel. Všichni okolo chodili, někdo třeba zaklepal, ale byla to ta němá barikáda. Uzavřel se do sebe, nekomunikoval,“ shrnuli. Vrcholem všeho byla před časem oznámená demise. Sobotka prý ještě v ranních hodinách hovořil s kolegy ministry a naznačil jim plán. O pár hodin později udělal něco zcela jiného.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí
„Když se na něj chtěli dostat lidi z krajů, nic se nedělo. Centrála chce právě po krajích peníze na kampaň, jenže nic nevrací. Sobotka to měl řešit, a co udělal, zase se zavřel do kanceláře. Bylo to tady jako v hrobě, atmosféra byla hrozná a Sobotka se pořád tvářil stejně. Za všech okolností. Přestal dávat jakákoli řešení, vše probíral výhradně s Novotným a Špidlou, kteří by si měli už rychle hledat nová místa,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz ministr Sobotkova kabinetu.

„Ani jeden není normální, jsou uzavření do sebe a Sobotka na ně, bohužel, dal, proto jsme dopadli, jak jsme dopadli,“ uzavřel. Co dál?

Pojďme za hranice. O rozhodnutí Sobotky odejít z postu předsedy sociální demokracie informuje v krátkých zprávách například řada německých médií, snad všechna přitom čerpají ze zprávy DPA. Ta mimo jiné krátce představuje trojici hlavních aktérů nynějších změn uvnitř ČSSD – Sobotku, Chovance, který stranu nově povede, a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který se stal jejím volebním lídrem. „Sociální demokraté čtyři měsíce před parlamentními volbami zatáhli za záchrannou brzdu. Sobotkovi, kterého kritici charakterizují jako šedou myš, už nikdo nevěřil, že by dokázal zastavit propad voličských sympatií stále ještě největší parlamentní strany,“ míní německá agentura.

„Nový šéf strany Chovanec je považován za zastánce tvrdé linie v rámci českého odmítání uprchlíků. Fanoušek zbraní stojí také za žalobou Česka proti směrnici EU o zbraních,“ vysvětluje DPA německým čtenářům.

Připomeňme také, že poslanec a místopředseda ČSSD Jan Birke se rozhodl rezignovat na funkci volebního manažera sociální demokracie. Reaguje tak na situaci, k níž došlo včera, kdy rezignoval na post předsedy strany Bohuslav Sobotka. O nástupci Birkeho by se podle České televize mělo rozhodnout dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …