Elektrárna přešla do útoku: Dlužníkem jsou těžaři

12.06.2012 17:38

Po oznámení z minulého týdne, že severočeská těžební skupina Czech Coal ukončila smlouvu na dodávky uhlí opatovické elektrárně, se karta obrací. Elektrárna se postavila do útoku a tvrdí, že dlužníkem jsou naopak těžaři.

Elektrárna přešla do útoku: Dlužníkem jsou těžaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

 


Elektrárny Opatovice již v minulém týdnu vyzvaly Czech Coal, aby plnila smlouvu o dodávkách uhlí.  Zároveň ale začaly pracovat na zajištění náhradních dodávek uhlí pro případ, že by společnost Czech Coal odmítla v dodávkách pokračovat. „Naším hlavním cílem je zajistit dlouhodobě pro všechny své zákazníky bezpečné dodávky tepla a teplé vody a současně udržet atraktivní ceny dodávek, a to i přes aktuálně vzniklé komplikace,“ ubezpečuje veřejnost mluvčí společnosti Petr Zadák, který odstoupení od smlouvy označil za protiprávní. A nejen to.

Přeplatek či nedoplatek?

 

Podnik dále odmítl nařčení z neplacení jakýchkoliv pohledávek vůči Czech Coal, které by plynuly z platného obchodního vztahu. „Společnosti ze skupiny Czech Coal evidují u společností ze skupiny EPH, kam elektrárna patří, pohledávky po splatnosti ve výši převyšující 500 miliónů korun,“ přesvědčuje Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Czech Coal.

Elektrárny tvrdí, že skutečnost je opačná. „Ve skutečnosti totiž existuje přeplatek vůči Czech Coal ve výši kolem 100 milionů korun,“ informoval aktuálně Petr Zadák. Společnost Czech Coal v uplynulém období podle jeho slov naopak některé částky fakturovala v rozporu s platnou smlouvu. Elektrárny prý i přesto uhradily na základě vystavených faktur částku ve výši přibližně 100 milionů korun, kterou však nárokují zpět, protože ji považují za přeplatek.

Na argument, proč by uhelná korporace tvrdila něco jiného, míní: „Hlavním cílem tohoto kroku Czech Coal bylo donutit nás akceptovat řádově vyšší ceny hnědého uhlí.“

Odběratelé energií se ale podle prohlášení elektrárenské akciovky nemusejí obávat. K dnešnímu dni disponuje celkovými zásobami 226 tisíc tun hnědého uhlí. Tento objem postačí zhruba na tři měsíce provozu. Opatovický podnik je významným výrobcem tepla a teplé vody pro regiony Hradec Králové, Pardubice a Chrudim.

Skupina Czech Coal zahrnuje obchodníka s energetickými komoditami Czech Coal a dále například společnost Litvínovská uhelná, která spravuje největší uhelné ložisko v ČR, nebo Vršanská uhelná s životností zásob v rámci stávajících územních limitů až do období kolem roku 2055. Opatovický akciový podnik se zabývá výrobou, dodávkami a prodejem elektrické energie, tepla a stavebních hmot. Soustavu zásobování teplem tvoří přibližně 305 km tepelných sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lenka Bílá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …