Euro vše zdraží. Neděste občany! Velká bitva Zahradila a Roučka u Jílkové

20.06.2014 4:41

Vstupem České republiky do Evropské unie jsme se zavázali k přijetí eura, stále však platíme korunou. Na jedné straně existují odpůrci eura, kteří tvrdí, že zboží v Česku skokově podraží. Na straně druhé jsou ale podporovatelé, často velké firmy, které euro vítají. Ke střetu došlo i v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Euro vše zdraží. Neděste občany! Velká bitva Zahradila a Roučka u Jílkové
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Anketa

Má Česko přijmout euro?

19%
81%
hlasovalo: 9163 lidí

Během voleb do Evropského parlamentu se stalo euro jedním z hlavních témat. Například ODS se proti němu výrazně vymezila a dokonce uspořádala petiční akci proti euru. Jedním z důvodů, proč jsou občanští demokraté proti, je zdražení po přijetí nové měny. „U některých výrobků to může být v řádu deseti procent,“ popisoval v pořadu Máte slovo v ČT Jan Zahradil. „V průměru k růstu cen po přijetí eura dojde. Došlo k tomu v Estonsku i na Slovensku,“ dodal 1. místopředseda ODS.

Příznivci eura s ním však nesouhlasili, podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka žádné dopady po přijetí eura nebudou. Ani na Slovensku prý nebyly – tedy ty negativní. „Slováci nastartovali. Podívejte se, jaké udělali reformy. Co jste udělali vy? Vůbec nic,“ kritizoval bývalou vládní stranu Hanák.

Stejné to podle něj bylo i v dalších zemích, které euro přijaly – mimo jiné přijaly efektní reformy. „My jsme nebyli proevropští a podívejte se, jak jsme dopadli,“ kritizoval Hanák. Podle něj se o euru navíc nediskutuje nijak racionálně, ale spíše se okolo něj politikaří. Například když jeden z oponentů vytáhl graf, Hanák to nazval školní tabulkou, která nekouká na praktický život.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Euro je silnější než kdykoliv předtím

„Když jde o kupní sílu, Bratislava je před Prahou a Slovensko nás dohání,“ projevil se další zastánce evropské měny, europoslanec za ČSSD Libor Rouček. A usmál se nad Zahradilovými slovy – ten podle něj před pár roky tvrdil, že Evropská unie se rozpadne. „Euro je silnější než kdykoliv předtím,“ namítl Rouček.

Jenže odpůrci se nenechali přesvědčit. Zahradil argumentoval tím, že slovenská ekonomika zažila největší růst právě před vstupem do eurozóny, ne po něm. „Euro bylo zavedeno ne kvůli ekonomickým důvodům, ale především proto, aby pomohlo větší integraci Evropy do velkého státu nebo superstátu,“ vysvětloval.

„Kdybychom tady neměli euro v Evropě, tak by ta ekonomika šla do háje,“ oponoval europoslanec Rouček. Americká nebo čínská ekonomika by podle něj převálcovaly ty evropské – i proto je euro potřeba. „Já myslím, že to srovnávání Evropské unie s USA kulhá na obě nohy. To je jiný historický vývoj… To se nedá dávat vedle sebe na dvě paralelní cesty,“ odmítl taková slova Zahradil.

V korunách se platí leda sekretářky

Určité skupině by se však euro v České republice rozhodně vyplatilo, a to velkým firmám. Jejich postoj vysvětloval u Michaely Jílkové šéf Svazu průmyslu a dopravy. Podle něj ekonomiku ČR živí hlavně průmysl a export – a všechno se musí platit v eurech. V korunách se platí leda tak sekretářky. Euro je tak prý zcela nezbytné, aby se Česko uživilo.

Zástupce menších živnostníků se tak obrátil na Hanáka, že ale ne každá firma euro chce – opravdu se vyplatí jen těm největším. „Naše firmy zaměstnávají milion lidí. Nevím, kolik vy,“ odvětil mu Hanák. „Já věřím, že velké firmy, třeba Škodovka, by euro uvítaly. Ale republika není jen z velkých firem,“ pokáral ho Zahradil.

Existuje však několik problémů, které Česku hrozí, pokud euro nepřijme. Jedním z nich je fakt, že ČR může působit osamoceně. Na to upozornil důchodce a filmový režisér Vlastimil Venclík. „Přece nečekáte, že to půjde tak hladce,“ reagoval na argument, že by bylo možné usmlouvat novou dohodu v Bruselu, kde by se pravidla přijetí eura upravila. „Vytváříte kouřovou clonu, kterou děsíte občany,“ udeřil pak na kritiky evropské měny.

Pokud by se naopak euro přijalo, i zde existují nové problémy. Jedním z nich může být zvýšená nezaměstnanost. Tuto možnost ale koordinátor přijetí eura Oldřich Dědek odmítl. Na nezaměstnanost totiž působí množství jiných faktorů. „Euro v každém případě zvýší konkurenční prostředí,“ dodal. „Euro je příležitost. Jestli někdo nedovede využít příležitost, tak to není tím eurem.“

Podle Hanáka je nyní nejdůležitější odpovědět si na dvě otázky, a to kdy by se euro přijalo a jaký by byl kurz. Běžný občan totiž podle něj bude chtít „na párek za hranicemi“ kurz eura za 22, 23 korun, jenže firma by uvítala naopak euro za 28 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …