Exkomunista nebude držet hladovku se šišlavým zdravotníkem. ODSák: Stále je rudý

14.08.2013 23:30

Pomyslný řetěz třinácti hladovkářů jako symbolickou vzpouru proti účasti komunistů ve vedení krajů tvoří v těchto dnech několik osobností z Ústeckého kraje, kde je od loňska hejtmanem komunista Oldřich Bubeníček. Na nevhodnou hlavu kraje i deset měsíců od voleb poukazuje mimo jiné někdejší člen KSČM Vlastimil Balín. Sám však hladovku držet nebude, což ústeckého propagátora protikomunistických aktivit Radima F. Holečka (ODS) nepřekvapilo, protože u rudých politiků prý žádné ex neexistuje.

Exkomunista nebude držet hladovku se šišlavým zdravotníkem. ODSák: Stále je rudý
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Celodenní abstinenci jídla si v srpnu servíruje několik lidí z Ústecka a Lounska, k tomu pár z Chomutovska. Se štafetovou hladovkou proti účasti komunistů ve vedení krajů začali studenti v jižních Čechách, aby poukázali na svůj odpor ke komunistické krajské radní Vítězslavě Baborové.

Proti komunistům budou hladovět i básník a kněz

Pro srpnovou 'část řetězu' bylo na severu vybráno pouze 13 lidí, zájemců je však mnohonásobně více. „Ti budou nasazeni v podzimní části, kdy se patronace ujme opět ústecká iniciativa 'Neotevírejme komunistům dveře',“ uvedl šéf ústecké ODS Radim F. Holeček. Spektrum mužů a žen, kterých se akce týká v srpnu, je politicky, věkově, teritoriálně i genderově pestré. „Hereckou tváří tohoto článku řetězové hladovky je bývalý herec ústeckého Činoherního studia Leoš Noha – poslední červencový den zahajovali Čadíci v Ústí ve svém kinematografu promítání filmem Okresní přebor, ve kterém právě on krásně ztvárnil šišlavého zdravotníka týmu,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Radim F. Holeček, který si osobně velmi váží účasti duchovního Církve bratrské Jana Hábla, stejně tak i básníka Ivo Haráka či ředitele lounského divadla Vladimíra Drápala. „Silný příběh je u Tomáše Smetany, který drží hladovku za svého otce. Poklonu zaslouží všichni, protože v rudém kraji je těžké ukázat demokratický názor,“ podotkl ještě.

Exkomunista: Volby jsou holt volby

Aktivity, které se týkají severočeských komunistů, pečlivě registruje někdejší člen rudé strany, exsenátor a dnes jednatel mosteckého politického hnutí OMMO Vlastimil Balín. „Nepovažuji je za smysluplné ve vztahu k demokratickým pořádkům. Některé věci se mi nemusejí líbit, ale volby jsou volby,“ reagoval zprvu překvapivě na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda se jako kritik současné komunistické strany k hladovce někdy rovněž přidá. Přesto s lidmi, které prý KSČM "vystavuje" na důležité pozice nejen na úrovni krajů, ale i na dalších místech samosprávy, má rovněž problém. „Nejsou moc odborníky a jejich minulost je diskutabilní. Škoda, že lidé z vedení KSČM nemají ani za mák sebereflexe ve vazbě na veřejné mínění. Ukazuje se, že strana je personálně vyprahlá. Koneckonců, jaká je odborná dispozice pana Bubeníčka k výkonu funkce hejtmana, se ukazuje a některé dosud médii a i veřejností registrované excesy v kultuře jeho výkonu funkce to jen dokládají,“ míní o nejvyšším představiteli Ústeckého kraje, kterého osobně zná.

Relikvičnost rudých

Hladovku Vlastimil Balín držet nebude, i když by to podle svých slov asi vzhledem ke své váze potřeboval, a to nejen jednorázově. „Jsou jiné účinnější prostředky, jak upozornit na 'relikvičnost' KSČM a její permanentní rozcházení slov se skutky,“ míní. Radimovi F. Holečkovi to nevadí. Jednatele hnutí OMMO stále prý považuje za komunistu.

Nebavím, nebavím, tady žádné ex neexistuje

Vlastimil Balín odhaduje reakci hejtmana Bubeníčka na hladovkářskou akci protikomunistů: „Myslím si, že na to neřekne nic. Maximálně bude tento krok bagatelizovat, případně připojující se lidi skandalizovat. Je na pozici, o níž ani nedoufal a hodlá si ji podržet alespoň ony čtyři roky a hladovět při tom asi nechce, stejně jako jeho kolegové na nejen uvolněných pozicích.“

Radima F. Holečka reakce hejtmana nezajímá. S představiteli rudé strany se totiž vůbec nebaví. „Držím se toho, co řekl David Koller před tím, než jsme dělali první demonstraci v Ústí nad Labem: Už malé děti máme učit, že dveře se neotevírají zlým zvířatům a cizím lidem a že s komunisty se nemluví a neotevírají se jim dveře,“ říká rezolutně.

„I u nás v Ústí zazněla například od soudruha Vodseďálka slova, že tato komunistická strana je něco jiného než tamta dřívější komunistická strana. Bylo by určitě fajn vidět, že se zapojuje nějaký osvícený komunista. Je to ale nereálné vzhledem k podtitulu hladovky, tedy že je proti účasti komunistů na vládě v krajích,“ říká k tomu a vyjadřuje se konkrétně i k Vlastimilu Balínovi: „Pro mě komunistou zůstane navždy bez ohledu na to, že stranický průkaz odevzdal. Všichni přeci víme, že KSČM neopustil kvůli tomu, že by ho osvítilo a uvědomil si zrůdnost komunistické ideologie, ale kvůli sporům o kandidaturu do Senátu.“

Co na to hejtman?

Radim F. Holeček odhaduje, že štafetu protirudé hladovky by si mohli antikomunisté předávat ještě asi tak rok. „Ale myslím, že ochotných lidí se najde i na více let,“ dodává.

Hejtman Oldřich Bubeníček se pro ParlamentníListy.cz k aktivitě vyjádřil v tom smyslu, že každý člověk má právo projevit svobodně svůj názor. „Především by tak měl ale činit při demokratických volbách. Výsledek voleb v Ústeckém kraji nikdo nezpochybnil, proto bychom je měli všichni respektovat,“ vzkazuje pořadatelům. S věčnými útoky proti svému členství v komunistické straně je prý smířen. „Vždycky se najde někdo, komu nebudu na pozici hejtmana, byť třeba z osobních důvodů, vyhovovat. Od toho máme volby, kde si může každý občan svobodně vybrat, komu dá svůj hlas,“ opakuje.

Proč ODSák opěvuje topkaře

Navzdory kritice politického protivníka Vlastimila Balína se Radim. F. Holeček pozitivně vyjadřuje k jednomu představiteli TOP 09. „Nezapojení se do hladovky ze strany ústeckých členů TOP 09, kteří v 'koalici' s komunisty ovládli ústecký magistrát, je zajímavé. Jediný nezaváhal ústecký TOPák Martin Fišer, který koalici s komunisty odmítá. Má za to můj veliký obdiv,“ dodává a na závěr vzkazuje: „Ústecký kraj má smutné prvenství v tom, že je vůbec prvním, kde vládne komunistický hejtman. A my chceme udělat vše pro to, aby byl také poslední.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…