Exministr u soudu detailně vykládal, jak jel s Parkanovou na akci a tam ho chtěli uplatit

20.08.2013 13:46

Jsem hrdý na to, že jsem nikdy jako český občan nepřistoupil na žádnou, třeba i pochybnou, nabídku - zejména od Američanů. Tak zahájil svou dnešní svědeckou výpověď před brněnským městským soudem v korupční kauze Tatra exministr Martin Barták. Z odpolední části jeho výpovědi v případu, ve kterém je obžalovaný Američan Ronald Adams, byla s ohledem na utajované skutečnosti předsedkyní senátu vyloučena veřejnost. Další líčení je nařízeno na 3. září.

Exministr u soudu detailně vykládal, jak jel s Parkanovou na akci a tam ho chtěli uplatit
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Barták vystoupil v kauze jako svědek obžaloby a ve své obsáhlé, několikahodinové výpovědi detailně, doslova metr po metru, popsal své setkání s obžalovaným Adamsem na zbrojařském veletrhu IDET dne 5. května 2009 krátce po poledni.

Korupce krytá tatrovkou

„Na akci IDET jsem odjel ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové. O čtyři dny později jsem byl jmenován ministrem obrany,“ začal Barták popisovat klíčové setkání s obžalovaným Adamsem. K tomu došlo podle něj během jeho návštěvy pavilónu, kde měla svou expozici i Tatra. „Při procházení koridorem stánků mě i s mým doprovodem žoviálně zastavil pan Adams a požádal mě o krátkou zastávku a rozhovor. Ačkoliv se jednalo o neplánovanou zastávku, souhlasil jsem, protože Tatra patřila mezi významné dodavatele české armádě a také šlo o jednoho z největších zaměstnavatelů českých pracovníků v regionu,“ popsal Barták první okamžiky setkání s obžalovaným Američanem.

Rozhovor mezi ním a Adamsem, uskutečněný částečně ve skrytu za vystavovaným nákladním autem Tatra 815, trval podle Bartáka asi 10 minut, samotná korupční nabídka, při které padla informace o speciálním fondu Tatry, který může být použit k navýšení zakázky Tatry pro armádu o dalších 500 vozů a jeho reakce na ní zazněla v prostoru u přepážky vozu a trvala asi 20-60 vteřin. „ Adams mi sdělil nestandardním způsobem během rozhovoru svou nabídku na navýšení zakázky vozidel Tatra, že má k dispozici fond ve výši 20 milionů, počítám že dolarů,“ uvedl Barták před soudkyní Šárkou Dufkovou, která ho v reakci na to nechala nakreslit i plánek okolí expozice Tatry na IDETu i pohyby všech zúčastněných osob.

„Předtím mi ještě se vzrůstající naléhavostí popsal finanční problémy firmy Tatra, kterou může zachránit jen výroba pro českou armádu a blahopřál mi k mému zvolení ministrem obrany, ke kterému došlo o čtyři dny později. Jeho nabídka i způsob, kterým byla podána, mě překvapila, ihned jsem ji považoval za zvláštní a nestandardní. Proto jsem pana Adamse na úrovni přední části kabiny Tatry hned upozornil na to, že jako stále první náměstek ministryně obrany nemám nákupy techniky ve své gesci a odkázal ho na běžný postup vůči Ministerstvu obrany. Načež jsme se rozloučili, protože ve vzdálenosti asi dva metry před námi na mně čekal už můj spolupracovník Aleš Klepek, můj poradce David Průša byl v té chvíli asi 1,5 až 3 metry za mnou,“ řekl Barták, který podle svých slov s oběma ihned celou situaci i nabídku, která při ní zazněla, prodiskutoval.

„Shodli jsme se, že ona nabídka byla nevhodná a nestandardní, ale také tak neurčitá, že v té době jsme ji nepovažovali za korupční. To jsem ještě nemohl tušit, co všechno může být v České republice považováno za korupci. Pak jsem usoudil, že se opravdu jednalo o korupci,“ podotkl exministr obrany a vicepremiér vlády. Ve své výpovědi se tak shodoval s výpovědí dalšího klíčového svědka setkání, Bartákova poradce Davida Průši. Ten před brněnským soudem vypovídal 6. srpna.

Obětním beránkem za chyby vedení Tatry?

Situace se podle Bartáka změnila asi o rok později, když se objevily informace o značných ztrátách Tatry, do roku 2007 prosperujícího podniku, které vyvrcholily jejím bankrotem. „Také se objevila nahrávka, na které Adams nabízí panu Smržovi něco podobného, což pro mě bylo důkazem, že toto Adamsovo jednání nebylo první. V tisku se také objevily informace o korupčních praktikách Tatry v Indii a některá média přinesla svědectví Čechoameričana Jana Maška, který zažil v jednání se zástupci Tatry ve Střední Americe podobné praktiky. (Jeho svědectví přinesli jako vůbec první exkluzivně právě Parlamentní listy.)Takže jsem si to celé poskládal, jednalo se o řetěz do sebe navzájem zapadajících informací a faktů,“ vysvětlil soudu Barták, proč se nejdříve obrátil s výpovědí na policii a státní zastupitelství a teprve pak - když ani jedna z těchto státních složek nereagovala - podal na Adamse trestní oznámení.

V reakci na to však podle něj řada médií, hlavně Mladá fronta Dnes, spustila ve spolupráci se zástupci Tatry Adamsem, Cabanisem a Sellersem masivní kampaň, která ho měla očernit v očích veřejnosti. „Uvědomil jsem si, že mám být tou obětí krachu Tatry, a to za situace, kdyby Tatra byla v konkurzu a její vedení mělo snahu od sebe odvrátit nežádoucí pozornost a vyvinit se z toho, kam tuto úspěšnou českou firmu přivedlo,“ řekl exkluzivně o přestávce mezi jednáním naší redakci Martin Barták. Zvláště deník Mladá fronta Dnes, tehdy v rukách německých majitelů, podle něj disponoval nestandardním přístupem k tajným materiálům. „Byl jsem upozorněn bývalým šéfem Vojenského zpravodajství generálem Krejčíkem, že je na mě připraven komplot redaktory Mladé fronty Jana Kroupy a lidí z Tatry.

Obhájci svědka grilovali

Poté přišly na řadu otázky soudkyně Dufkové, státního zástupce a zejména obhájců obžalovaného Adamse. Ti se snažili „grilováním“ Bartáka zpochybnit důvěryhodnost ostatních svědků a předstírali soudu jejich možnou propojenost s Bartákem. Zpochybnili také jeho jazykovou vybavenost, čímž chtěli u soudu vzbudit dojem, že Barták špatně pochopil význam některých Adamsových slov.

Vyžádali si také na soudkyni, aby při pokračování výslechu vyloučila ze síně veřejnost a novináře, údajně s ohledem na utajený charakter otázek. Když však zjistili, že s Bartákem se v soudní síni nachází i jeho právní zástupce, okamžitě svůj požadavek na pokračování výslechu stáhli. „Nechápu to. Ptám se, proč měla být veřejnost vykázána. Zda proto, aby tam o panu Adamsovi nezazněly věci, které nemá slyšet veřejnost,“ komentoval právní kličky Adamsových obhájců Barták poté, co vyšel z jednací síně.

Sestava Adamsových obhájců přitom vyloučila na dotazy přítomných novinářů ze strany svého mandanta jakoukoliv vinu. Sám Adams se ovšem otázkám novinářů opět vyhnul. K soudu znovu raději nepřišel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …