Expert na internet: Špehovat české e-maily je velmi snadné

11.06.2013 20:31

Americký prezident Barack Obama bude muset svým občanům vysvětlit, proč tajným službám dovoluje nahlížet do jejich internetové komunikace. Internetový odborník Patrick Zandl v rozhovoru pro server iHNed.cz prozrazuje, že sledování cizích e-mailů není zvlášť složité. Pro české tajné služby je však jednodušší najít k získání informací z e-mailů jinou cestu.

Expert na internet: Špehovat české e-maily je velmi snadné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

"Odposlouchávat poštu znamená mít v nějakém vhodném uzlovém bodě nainstalovaný program, který umí odposlouchávat. Kdyby šlo o vás nebo o mě, tak by se to dalo pořídit za pár set dolarů," soudí zakladatel portálu Mobil.cz Patrick Zandl. Pro české tajné služby by to však podle jeho názoru bylo příliš složité. Tytéž informace by mohly snáze získat jinou cestou.

Jsme ochotni si zkomplikovat situaci?

České tajné služby možná nejsou tak prozíravé, aby informace získávaly sledováním serverů. Může se to ale dít v Číně nebo Rusku, tedy v zemích, které by tím něco výhodného mohly získat. V naší zemi by tento případný monitoring měla na starosti civilní tajná služba a zřejmě by tak mohla činit pouze s povolením soudu. Zandl si není jistý, zda v zákoně existuje nějaká výjimka v této věci, týkající se právě tajných služeb.

Proti nechtěnému sledování existuje obrana, ale tato sebou nese další komplikace. „V tomto případě pomáhá pouze důsledné šifrování e-mailové komunikace, protože pokud není, tak kdokoliv by ji po cestě zachytil, tak by ji mohl číst. Šifrování by pozici útočníka ztížilo. České služby nemají výpočetní kapacitu, aby běžné šifry použila. Používání silnějšího šifrování znepříjemňuje použití e-mailů, takže se domnívám, že k tomu lidi nepřesvědčíme,“ míní odborník.

Co je víc: Bezpečnost, nebo soukromí?

Sledování serverů je jednou z cest, jak získat informace k ochraně tak velkého území, jakým jsou Spojené státy. Moderní technika již umí vytipovat potencionální e-maily teroristů či vrahů. Otázkou je, zda se pak nedostaneme do situace, před kterou varoval George Orwell ve svých románech.

„Už se to podařilo Německu v roce 1933, u Ameriky doufám, že ne, že lidé budou mít rozum, ale samozřejmě se taková fašistická diktatura může vrátit,“ varuje Zandl.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …