Expert se diví: Pohlaví přece není, kromě třeba prostitutek, určující pro výkon profese

18.11.2012 18:15

TÝDEN V MÉDIÍCH Evropskou komisí schválené kvóty pro ženy ve vedoucích funkcích se ve sdělovacích prostředcích hojně probíraly, ale podle mediálního odborníka Petra Žantovského už nikdo neupozornil, že se jedná o průlom do práv jednotlivce. Za komentář stojí i mumraj kolem podpisů prezidentských kandidátů a přetahovaná Petra Nečase s Karolínou Peake.

Expert se diví: Pohlaví přece není, kromě třeba prostitutek, určující pro výkon profese
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Za zásadní průlom do svobody práv jednotlivců i skupin lidí považuje mediální odborník Petr Žantovský návrh komisařky pro spravedlnost Evropské unie Redingové na stanovení kvót pro ženy v řídících funkcích, který prošel Evropskou komisí. „Tady zcela jednoznačně Evropská unie pošlapává základní práva, která u nás plynou mimo jiné z Ústavy a z Listiny základních práv a svobod. Podobné dokumenty mají pochopitelně i ostatní členské země. To je právní pohled,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Právě skutečnost, že se jedná o průlom do práv jednotlivce, sdělovací prostředky zcela opomíjejí. „Na to si asi nikdo nevzpomněl. Ti rozumnější politici a komentátoři připomínají, že to je nesmysl, protože stanovovat kvóty něčí schopnosti nebo určovat, kdo bude vykonávat nějakou funkci jenom podle toho, co máte v kalhotách, je naprosto absurdní. Nemá to žádný význam. Pohlaví není – s výjimkou třeba profese prostitutky – určující pro výkon té které profese,“ konstatuje mediální odborník.

Jedna z největších bláznivin, které z Bruselu vzešly

Opomíjí se skutečnost, jak urážlivé budou kvóty pro ženy, které dosáhly ve své profesi významného postu, a to dlouhodobým studiem, kariérním růstem, dlouhou a tvrdou prací. I té dá Evropská komise najevo, že je tam, kde je, jenom proto, že je žena, a nikoli schopný člověk a pracant. „Najednou se touto směrnicí dostanou všechny ženy na vedoucích funkcích do kategorie osob, které se tam objevily jen proto, že si to nějací úředníci v Evropské komisi přejí. To je jedna z největších bláznivin, hloupostí a nesmyslností, které z Bruselu vzešly,“ domnívá se Petr Žantovský.

Něco podobného vzešlo v případě přímé volby prezidenta i z tuzemské dílny. „Z otazníků kolem podpisových archů k přímé volbě prezidenta se ukazuje, že přímá volba byla špatný zákonodárný krok schválený ve špatném čase a špatným způsobem. Je doprovázený řadou nedomyšlených záležitostí jak legislativně, tak úředně. Byla to účelová politická aktivita některých politických stran, nejprve sociálních demokratů, pak ODS a dalších, kteří chtěli naskočit na líbivou mediální vlnu přímé volby, ačkoli si to vlastně nikdo z nich moc nepřál,“ podotýká mediální odborník.

Peníze za přímou volbu jsou vyhozené z okna

Podle něj to také nedává žádný smysl, protože si politické strany částečně vypustily rybník. „Zbavily se možnosti parlamentní volby hlavy státu tak, jak jsme ji měli v této zemi od roku 1918. Všichni naši dosavadní prezidenti byli zatím vždy voleni parlamentem. Je otázkou, jestli bude prezident v přímé volbě vůbec zvolen, protože v nastalém mumraji ohledně těch podpisů stačí, když první člověk – a Klára Samková to řekla naprosto jasně – zpochybní relevanci této aktivity a podá ústavní stížnost,“ upozorňuje Petr Žantovský.  

Přitom je přesvědčen, že pokud bude prezident zvolen, tak se teprve ukáže, jak nedomyšlené jsou věci v otázce jeho kompetencí a jak to celé bylo šité horkou jehlou jenom na politickou objednávku. „Tahle vláda se stejně jako ty předchozí chová populisticky podle toho, jak jim diktuje takzvané veřejné mínění. To je ale modelováno nějakými agenturami, které jsou někým placeny. Je to celé falešné a je to Potěmkinova vesnice. Celé nás to bude stát kolem miliardy a jsou to peníze vyhozené z okna, když bychom je v naší potápějící se ekonomice potřebovali někde jinde,“ tvrdí Petr Žantovský.

Nejde o Dobeše, ale o přetahovanou Nečase s vicepremiérkou

Podle mediálního experta se o nejkurióznější výrok týdne postarala vicepremiérka v souvislosti s odvoláním ministra dopravy Pavla Dobeše. „Vůbec nejde o Dobeše a nějaký registr vozidel. Jde o politickou přetahovanou mezi panem Nečasem a paní Peakovou. Ta se vyjádřila velmi zajímavě, když se jí zeptali, jestli bude s premiérem ještě jednat o odmítnutém adeptovi. ´Nebudu s ním jednat´, řekla zcela jasně. To mi přišlo opravdu zábavné od místopředsedkyně vlády, když prohlásí na veřejnoprávní kameru, že se nebude bavit se svým nadřízeným předsedou vlády,“ říká Petr Žantovský.

To samo o sobě považuje za hodně vypovídající o politické kultuře. Stejně jako to, že se bude měnit jednací řád sněmovny, aby strana LIDEM mohla mít svůj poslanecký klub. „Účelově se ohýbají zákony jenom proto, že zrovna je u moci někdo, kdo pomáhá někomu jinému, a ten zas jemu, aby se u moci udržel. To pomáhání je samozřejmě dvojlomné, protože paní Peakeová si to pomáhání vychutnává a náležitě šponuje jeho cenu. To přetlačování o Dobeše vnímám jako předehru před koaličním jednáním, z něhož  vzniklá dohoda by teprve měla validizovat vládu,“ myslí si mediální odborník.

Fungování resortu dopravy je pro politiky druhotné

A to proto, že podle názoru některých právníků je dnešní vláda protiprávní, protože nevznikla koaliční dohodou a vlastně by neměla existovat. „Je to zvláštní, v čem žijeme. Předsedové takzvaně koaličních stran se dohadují o nějaké své rybníčky, a přitom jde o ministerstvo dopravy, které je u nás dost zásadní. Vždyť infrastruktura vůbec nefunguje, ne jak by měla, ale nefunguje elementárně. Přesto je tenhle věcný problém pro ně druhotný. Podstatné pro ně je, kdo nad kým zvítězí v koaličním dohadování. A to je špatně,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …