Exprimátor Liberce promluvil: Jedni tunelují, druzí se uskromňují. Nesmysl

17.04.2012 16:25

Přesně před rokem odvolali zastupitelé i přes velké protesty Liberečanů primátora Jana Korytáře. Jeho hnutí Změna pro Liberec vyhrálo podzimní komunální volby v roce 2010. Jeho odvolání podle mnohých zapříčinily lobbistické tlaky podnikatelských skupin. I na tuto událost vzpomenuly dvě stovky lidí, kteří se sešli na demonstraci před libereckou radnicí. Hlavními organizátory mítinku byla politická platforma Stop vládě a občanské sdružení Změna pro Liberec.

Exprimátor Liberce promluvil: Jedni tunelují, druzí se uskromňují. Nesmysl
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„Reprezentuji platformu Stop vládě, což je společenství sdružující více než padesát organizací, odborových svazů a iniciativ. Dali jsme se dohromady, abychom řekli jasné ne této vládě, která už dva roky dusí občany České republiky nesmyslnými škrty, tím, že se jim snaží naordinovat léčbu, která pacienta neuzdravuje, ale naopak posílá do hrobu“ vysvětlil Jan Májíček, mluvčí ProAltu a pokračoval. „Je to tady krásné místo před libereckou radnicí, kde se odehrál zajímavý a velmi známý příběh, který je inspirací i pro nás v Praze.

Skupina občanů Liberce se dala dohromady a řekla, že nebude trpět korupční praktiky, které na radnici vládnou,“ uvedl. Narážel právě na Změnu pro Liberec, která vznikla spojením několika místních občanských sdružení a vyhrála volby před ODS, která byla do té doby v Liberci dominantní politickou silou. „Skvělá práce. Tak skvělá, že se korupčníci vyděsili a uspořádali puč. Aby lidi, kteří bojují proti korupci, z vedení radnice dostali,“ uvedl Májíček a sklidil potlesk.

Na shromáždění vystoupil i sesazený primátor Jan Korytář.  „Myslím, že ve vládě i na této radnici jde stále o jeden a ten samý problém. Jde o to, že města, kraje i tento stát drží kasta politiků, kterým jde zejména o jejich osobní prospěch, lukrativní místa a peníze z veřejných zakázek. A je jedno, jestli se jedná o ODS a ČSSD,“ zmínil. Odvolán byl podle svých slov z vedení města spolu se svými kolegy proto, že se snažili odstavit od moci ty, kteří Liberec zadlužili. Město se totiž potýká s obřím dvoumiliardovým dluhem. 

„Naším protivníkem je skrytá koalice ODS a ČSSD, která dále ovládá Liberec. Tváří se sice, že spolu nic nemají, což není pravda. V jejich společném zájmu jsou veřejné zakázky či změny územního plánu. Politici těchto dvou stran si díky našemu odvolání rozdělili lukrativní posty v městských společnostech a krajské nemocnici,“ konstatoval. V nemocnici například jako ekonomický náměstek našel uplatnění bývalý občanskodemokratický primátor Jiří Kittner, který městu šéfoval 11 let.

V Liberci je tak podle Korytáře kopie někdejší vládní opoziční smlouvy, která je jednou z příčin krize celé společnosti. „Je to stav, kdy peníze a posty jsou důležitější, než předvolební sliby voličům,“ objasnil. Reformy jsou podle něj potřeba, ale jiné nežnpředkládá vláda. „Nemají je dělat ti, kteří tuto zemi zadlužili a jsou takříkajíc za vodou a ostatním budou kázat, že si mají utahovat opasky. Už jednou to chtěl po občanech jistý Václav Klaus. Zatímco se jedni skutečně uskromnili, jiní za jeho blahosklonného přihlížení privatizovali a tunelovali,“ řekl s tím, že vznikla určitá kasta, která si drží moc a zbavuje se každého kdo je pro ni nebezpečný.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …