Exředitel ČT: Vliv sluníčkářů ve veřejnoprávní televizi je velký. Ejhle, dochází na slova Petra Robejška

07.01.2016 9:04

ROK 2015 – A CO DÁL? Podle bývalého generálního ředitele České televize (ČT) a někdejšího ministra kultury Jiřího Balvína vládne ve veřejnoprávní televizi několik vlivových skupin, které se vzájemně drží v šachu, a tak si tam prý v podstatě každý dělá, co chce. „Vliv tzv. sluníčkářů je zde poměrně velký a jakmile někdo zastává konzistentní názory, jako třeba Miloš Zeman či Václav Klaus, stává se jejich nepřítelem,“ tvrdí na konto zpravodajství ČT také Balvín. Kromě toho se exministr v bilančním rozhovoru ParlamentníchListů.cz zabývá i migrační krizí, či třeba stabilitou Evropské unie.

Exředitel ČT: Vliv sluníčkářů ve veřejnoprávní televizi je velký. Ejhle, dochází na slova Petra Robejška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Balvín v době, kdy byl ministrem kultury v demisi

Rok 2015 se uzavřel a tak se sluší bilancovat. Podle některých skeptiků byl rok 2015 nejsložitějším obdobím od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Co je podle vás z tohoto výčtu nejzávažnější?

Všechny body, které jste uvedla, jsou velmi, velmi závažné, ale pro Evropu, pro její staleté tradice, ale i pro budoucnost je nejzávažnější nelegální migrace a z toho pramenící teroristické útoky.

Již uváděná migrační krize se bezesporu stala na dlouhou dobu mediálním tématem číslo jedna. Do Evropy se totiž nepřetržitě dostávají stovky tisíc lidí, o kterých údajně nic nevíme. Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje Evropy v roce 2016 s ohledem na uprchlickou krizi?

Vždy jsem se považoval, za reálného optimistu, ale v tomto případě se ze mě stává, ač nerad, reálný pesimista. Tzv. elity Evropské unie naprosto selhaly, takže jediné řešení by byl velmi urychlený rozpad celé nesmyslné organizace nazvané Evropská unie, ale k tomu asi nedojde, takže se v tom budeme plácat dál. Když se na jaře vyjádřil v ČT Petr Robejšek, že si jednotlivé státy budou muset poradit samy, byl málem označen za nepřítele národa… A ejhle, dochází na jeho slova! A po tom, co se stalo v Německu o silvestrovské noci – hromadný útok přistěhovalců na ženy – tak se obávám, že vše skončí velikým ozbrojeným konfliktem.

V závěru minulého a začátkem nového roku se dostalo ve sdělovacích prostředcích hodně prostoru bývalému prezidentovi Václavu Klausovi. V neděli v Partii televize Prima kritizoval, že bruselské elity chtějí migrační krizi zneužít k proměně Evropy, která by se jim jinak nezdařila. „Naše paní Marksové, Šabatové a páni Dienstbierové chtějí vytvořit opravdového Evropana. Spolu s nimi i Gauckové a Merkelové. Evropana chápou jako jakousi tvárnou hmotu, která se stane tímto Evropanem. To chtěli všichni ti diktátoři jako Hitlerové a Stalinové a podobně,“ udeřila v pořadu komerční televize někdejší hlava státu s tím, že jde o pokus změnit shora etnické složení Evropy. Souhlasil byste s Klausem?

Pana prezidenta Klause si velmi vážím pro jeho konzistentní postoje a naprosto s ním souhlasím! A to mohl v Partii ještě použít snadno dohledatelné argumenty, že toto vše on už dávno předvídal, dávno varoval, že vytvořením schengenského prostoru se musí tento prostor bránit. A to se mu tenkrát řada „politiků“ smála…

Když už jsme u médií, tak si nelze odpustit dotaz na veřejnoprávní Českou televizi. Ta je totiž v souvislosti s uprchlickou krizí poměrně často kritizována za údajné neobjektivní zpravodajství. To samé se děje i v případě Miloše Zemana, kdy kritici hovoří o tom, že ČT dává větší prostor tzv. sluníčkářům. Jsou tyto kritiky podle Vás oprávněné? Jak se díváte na útoky ostatních médií vůči prezidentovi Miloši Zemanovi?

Česká televize je opravdu velmi složitá instituce, která se zcela zásadním způsobem změnila po televizní krizi na přelomu roků 2000/2001, kdy ji tzv. revolucionáři ovládli, nikdo proti nim nezasáhl a televize se stala „jejich“ nástrojem, kde vládne několik vlivových skupin, které se vzájemně drží v šachu a tak si tam v podstatě každý dělá, co chce. Vliv tzv. sluníčkářů je zde poměrně velký a jakmile někdo zastává konzistentní názory, jako třeba Miloš Zeman či Václav Klaus, stává se jejich nepřítelem.

Poslední série teroristických útoků v Paříži vedla k těsnějšímu propojení vojenských sil Velké Británie a Francie proti Islámskému státu – letecké údery na IS odsouhlasil loni britský parlament a 1200 vojáků vyšle na Blízký východ rovněž Berlín. Nezávisle na koalici bombarduje v Sýrii IS také Rusko, které stojí za Asadovým režimem. Kam toto podle vás povede?

To je opravdu velmi složitá otázka. Na to musí odpovídat vojenští odborníci, pokud dostanou prostor. Z laického pohledu by se zdálo, že taková vojenská síla by měla IS, čítající cca 40 tisíc bojovníků, zlikvidovat během pár dnů... Proč se v prvé řadě nezlikviduje přístup IS k ropě, za kterou získávají finanční prostředky, potřebné k nákupu zbraní? Asi tedy není zájem, asi s nimi někdo obchoduje, někdo od nich ropu kupuje…

Selhala podle vás v něčem ve vztahu k uprchlické krizi Evropská unie? A jak se díváte na chování německé kancléřky Angely Merkelové vůči uprchlíkům? Jen pro připomínku – Merkelová se podle amerického časopisu Time stala nejvýraznější osobností letošního roku, přestože za vstřícný přístup vůči migrantům byla kritizována řadou politiků evropských zemí a ztratila i část popularity německých voličů...

Evropská unie zklamala na celé čáře. Je to nefunkční – nebo spíše, jak se vyjádřil prof. Robejšek – dysfunkční instituce. Paní kancléřka Merkelová svoje postoje několikrát změnila, tak bude asi někým řízena, jinak si to neumím vysvětlit. A možná ten, kdo ji řídí, má vliv i na časopis Time…

Stabilitou Evropské unie zatřásla také dluhová krize v Řecku, kdy se rozhodovalo o jejím dalším působení v eurozóně. Výsledkem je, že Řecko obdrželo překlenovací úvěr, zůstává v eurozóně, zavádí reformy. Jak to na vás působí?

Považuji to za naprosto nepřípustné, aby členské státy Evropské unie financovaly Řecko, které bylo přijato do EU na základě zfalšovaných ekonomických ukazatelů.

Čas od času padne termín „válka“. Ať už světová, nebo lokální. Slýchali jsme, že Rusko může napadnout Pobaltí. Amerika Rusko. Čína Ameriku. Amerika Čínu. Írán Izrael. Izrael Írán… Přiblíží se na základě dějů letos něco z toho?

Bože nás ochraňuj, ať se nic z toho nestane!!!

Kdo se stal z vašeho pohledu nejvýraznější figurou české politické scény a proč? Je jím prezident Miloš Zeman, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, či Miroslav Kalousek? A do jaké míry každý z nich splnili očekávání, anebo nás naopak zklamali?

Nejvýraznějšími figurami české politické scény zůstávají stále Václav Klaus a Miloš Zeman! Když si přečteme včera uniklou komunikaci mezi „premiérem“ Sobotkou a jeho neomarxistickým politickým poradcem Novotným, tak z toho jde na člověka opravdu hrůza! A to vypovídá vše i o celé vládní koalici.

V kampani před prezidentskými volbami v roce 2013 jste radil Miloši Zemanovi s vystupováním v médiích a později se o Vás spekulovalo jako o možném prezidentském kancléři. Jak se vlastně díváte na lapálie kancléře Vratislava Mynáře s jeho bezpečnostní prověrkou od NBÚ? Nebylo by podle Vás na místě, aby Mynář čestně odstoupil?

Miloš Zeman si poradit moc nedá, na to je příliš velký sólista s nesmírnou inteligencí. Co se týká Vratislava Mynáře, považuji celou záležitost za naprosto zbytečnou, nechápu proč si žádal o tu nejvyšší prověrku, když by mu k výkonu funkce stačila prověrka nižší, ale to je jeho věc. A s odstupováním bych byl velmi opatrný. Kdo odstoupí, následně se očistí, tak se již nikdy na svou pozici nevrátí…

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …