FOTO Ani hovno. Sedni si, ty pitomče! Mluvil Zeman a my stáli mezi lidmi. I těmi, co doufají, že „už ho vidí naposled“. Bylo to ostré

26.09.2018 10:21

REPORTÁŽ Stop Zemanovi! „Pán Bůh zaplať za Zemana!“ Na setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Přerově se do sebe pustili příznivci s odpůrci. „Já jsem přišel, abych ještě jednou naposled Miloše Zemana viděl. Pevně doufám, věřím a přál bych si, aby to bylo skutečně naposled,“ uvedl písničkář Ziggy Horváth, který na setkání přijel také Vladimírem Hučínem a dalšími aktivisty. Některé příznivce prezidenta vyjadřováním nesouhlasu s hlavou státu pěkně naštvali: „Ať chodí ke Kalouskovi, k odéesce, proč sem chodí opruzovat? Proč sem chodí s těma trenýrkama?“ rozčilovala se Anna Chytilová z Přerova.

FOTO Ani hovno. Sedni si, ty pitomče! Mluvil Zeman a my stáli mezi lidmi. I těmi, co doufají, že „už ho vidí naposled“. Bylo to ostré
Foto: Daniela Černá
Popisek: Aktivista Ziggy Horváth na setkání s prezidentem v Přerově

Připravené pódium, množství policistů, lidé posedávali před příjezdem prezidenta na lavičkách a postupně jich přibývalo. „Nás by zajímalo, co by pan prezident udělal proto, aby Přerov nezmizel z mapy,“ upozornil Jaroslav Vrbíček. Nejen jeho trápí, že ve městě ubývá lidí, je tu nezaměstnanost a kritizoval dopravní dostupnost. „Tahanice trvají dlouho. Dětem země bych přál, aby si postavily budku někde u vlakového nádraží, strávily tam pár horkých odpolední a možná by svůj názor změnily,“ vysvětlil. Pochválil vládu i prezidenta, se kterými souhlasí i v otázce migrační politiky. „Můžeme začít Krylem, pootevřít vrátka. Pootevřete vrátka a místo z jednoho migranta máte celý proud. Samozřejmě tady jsou, ale jde o to, aby byli skutečně legální,“ dodal.

Anketa

Myslíte, že současné vedení vašeho města, vaší obce či vaší městské části krade?

86%
14%
hlasovalo: 4574 lidí

Možná bylo dobře, že tuto interpretaci neslyšel aktivista a písničkář Ziggy Horváth, přezdívaný někdy novodobý Karel Kryl. Asi by ji bez komentáře nenechal, už tak byl zájem o něj dost velký. Mohl trochu pošetřit argumenty na podstatně ostřejší diskuzi, která začala poté, co prezident odjel. Do Přerova přijel Horváth s někdejším důstojníkem tajné služby Vladimírem Hučínem a skupinou dalších odpůrců prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše atd. Nechybělo kvalitní vybavení, tradiční Ziggyho trasparenty Stop totalitě, Stop Zemanovi. Červené trenýrky měli taky. A budili rozruch. „Jsem zvědavý, jakou činnost budou vyvíjet ti vlajkonoši s červenými trenýrkami, to by mě zajímalo. Jedné dámě jsem řekl, že by si tam měla pověsit své kalhotky. Proč provokují? Proč něco mají proti komu? Jsou to nemístné provokace a shazování symbolu. Nemyslím přímo teď, že tady mají červené trenýrky, ale když je vyvěsili na Hrad,“ zajímal se Karel Kuča z Přerova.

Aktivisté, kteří měli v plánu vést diskusi s prezidentem, což se jim později podařilo, přidali vyjádření pro PL. „Já jsem přišel, abych ještě jednou naposled Miloše Zemana viděl. Pevně doufám, věřím a přál bych si, aby to bylo skutečně naposled,“ uvedl Ziggy Horváth. 

Vladimír Hučín byl sdílnější: „Pro mě je to zneuctění tohoto památného místa, že tady přijede osoba, jako je Miloš Zeman. Já jsem byl důstojníkem tajné služby a měl jsem na starosti bezpečnost státu. Můžu vám říct, že za deset let práce v tajné službě jsem zjistil, že Miloš Zeman napáchal tolik trestných činů, že by měl stát určitě někde jinde, než tady na pódiu, nebo v pozici prezidenta. Mně to velmi vadí. Já jsem předseda konfederace politických vězňů v Přerově se statutem válečného veterána třetího odboje. Řeknu vám, pro politické vězně je naprosto tristní, že takový člověk je prezidentem“. Také on měl v plánu položit otázku: „Zřejmě ano, jestli se dostanu k mikrofonu. Budu se ptát na některé kauzy, které byly tajné a k vám občanům se nesměly dostat“.

O průběhu setkání s prezidentem psaly PL:

Na setkání s prezidentem v Přerově. Foto: Daniela Černá

Na setkání s prezidentem vládla emocemi nabitá atmosféra, část lidí nadšeně tleskala, další pískali. Objevilo se i pár červených karet. „Sedni si, ty pitomče, ubožáku! Další takový!“ křičeli lidé na aktivisty a nebrali si servítky: „Nezavazejte tam, blbouni,“ rozčilovali se, protože jim ve výhledu na hlavu státu vadily transparenty. Navíc se objevil ještě jeden nový s nápisem Běž domů Zemane. 

Když se prezident loučil, už bouřilo celé náměstí. „A že ho tu celé náměstí vítalo… Já jsem při Zemanovi! V televizi bude jen ten výsek. To je normální,“ rozčilovala se paní Olina a ukazovala směrem k aktivistům. „Oni jsou všude, kde je takové setkání, tak tam jezdí. Mně to říkala kamarádka,“ dodala.

„Já jsem velice ráda, že pan prezident navštívil Přerov. Volila jsem ho, je to rozumný člověk. Máme pana prezidenta s velkým P. Mluví z patra, nepotřebuje k tomu deset poradců, je jeden z nás. Pán Bůh zaplať za něho,“ reagovala paní Anna Chytilová, která, jak prozradila, kandiduje do voleb za ČSSD. Přítomnost aktivistů se jí vůbec nelíbila. „Ať chodí ke Kalouskovi, k odéesce, proč sem chodí opruzovat?  Proč sem chodí s těma trenýrkama? Když se mi někdo nelíbí, na jeho schůzi nechodím,“ dodala. Odpůrci byli v menšině, ne u všech lidí ale naráželi na odpor. Někteří uznávali, že máme demokracii a každý má právo na svůj názor a je dobře, když ho můžeme vyjádřit. Někteří…

„To byl kabaret,“ glosoval jeden z účastníků setkání, jenže pak přišlo spíš na slova: „Už se perou?“ Do smíchu ale odpůrcům a příznivcům prezidenta, kteří se do sebe pustili po skončení setkání, nebylo. Vedla se zcela vážná diskuze, ve které se Ziggy Horváth snažil vysvětlit lidem, že budeme jako důchodci chcípat hladem, protože tu máme politiku komunistů a populistů a že si nás kupují. „Ani hovno jsem nedostal,“ zaznělo. Jedna strana vysvětlovala, že tu máme třetinové platy a obě strany měly jiný názor na to, kdo to vlastně u nás všechno rozkradl. Místní strážci zákona, kteří situaci sledovali, si nakonec mohli oddechnout, protože vše skončilo jen u výměny názorů a jednoho roztrhnutého transparentu.

Roztrhnutý tranparent. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …