FOTO Ja som kokot, ja som policajt. Sledovali jsme akci slovenských nacionalistů proti imigraci. Nestačili jsme se divit, raději se podívejte sami

02.09.2015 14:04

REPORTÁŽ V Gabčíkově se včera konalo protestní shromáždění proti umístění imigrantů v obci. Zúčastnit se plánovali i členové krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko, kteří odstartovali svoji akci na Trojičním náměstí v Trnavě. Do Gabčíkova se však nedostali. Kotlebovce před cílem zastavili policejní těžkooděnci.

FOTO Ja som kokot, ja som policajt. Sledovali jsme akci slovenských nacionalistů proti imigraci. Nestačili jsme se divit, raději se podívejte sami
Foto: Peter Števkov
Popisek: V Gabčíkovu se konalo protestní shromáždění proti umístění imigrantů v obci. Účastnil se i župan Banskobystrického kraje Marián Kotleba se svými věrnými

Počátečního shromáždění v Trnavě se zúčastnilo asi 250 kotlebovců a dalších odpůrců imigrace. Organizátoři vyzvali kolemjdoucí k podepsání petice proti imigrantům a rozdávali propagační občasník Banskobystrického samosprávného kraje, předsedou kterého je Marian Kotleba. Krajský občasník kromě jiného obsahoval článek o „osvobozování kraje z dluhového otroctví“, který provázela přeškrtnutá karikatura Žida. 

Těsně před vystoupením řečníků došlo k incidentu, kdy mladý student před pódiem odkryl transparent s nápisem „Stydím se za vás“. Okamžitě jej obklopili organizátoři a další účastníci protestu. „Co ty o tom víš? Já vím, kdo tito lidé (pozn. imigranti) jsou. Žiju v Anglii a vím, jak se chovají,“ křičel na něj jeden z demonstrantů. Netrvalo dlouho a účastníci mu transparent vytrhli z ruky, roztrhali a zahodili do koše. „Myslím si, že náměstí je veřejný prostor. Lidé se tu rozhodli protestovat, i když je to spíš předvolební kampaň. Já jsem se zase rozhodl vyjádřit svůj názor,“ řekl 24letý student Jakub. 

Na protestu se objevila i poslankyně strany Směr Renáta Zmajkovičová, která se už před protestem sama kriticky vyjádřila na adresu nelegálních imigrantů. „Slovensko se musí sjednotit. My jsme odmítli kvóty a řekli jsme, že migranti nepůjdou na Slovensko,“ řekla Zmajkovičová ve snaze uklidnit některé rozčílené přítomné. „Vy máte ten bolševismus v krvi,“ reagoval demonstrant. Další se Zmajkovičové zastal. „Fico je menší zlo, buďte rádi, že tam není ta modrá banda.“ 

Přátelé, na stráž! 

Diskusi Zmajkovičové s protestujícími však po chvíli přerušil pozdrav z pódia: „Přátelé, na stráž.“ Začalo vystoupení řečníků, kteří si nebrali servítky. „Naši předkové pokládali životy za nás Slováky, a ne za Afričany a muslimy,“ řekl člen ĽSNS Vladimír Hečko. „Pokud pomáháme imigrantům, zrazujeme vlastní zemi, vlastní rodiny a nedopouštíme se ničeho jiného než národní sebevraždy,“ vyjádřil se místopředseda kotlebovců Rastislav Schlosár. Poslední řečnice Natálie Grausová se zase pustila do politiky USA na Blízkém východě a kritizovala shovívavý přístup slovenských církví k imigrantům, stejně jako ochotu Slovenska přijmout utečence z Rakouska: „My nejsme povinni zbavit je problému, oni by to pro nás neudělali.“ 

V závěru shromáždění, které až na počáteční incident s roztrhaným transparentem probíhalo pokojně, organizátoři oznámili, že se nejočekávanější účastník, banskobystrický župan a předseda ĽSNS Marian Kotleba nedostaví. Důvodem bylo jeho předvolání k výslechu v Banské Bystrici, které údajně dostal v den protestu. Měl vysvětlit, proč v sobotu 29. 8. v době oslav výročí Slovenského národního povstání visely na úřadě Banskobystrického samosprávného kraje dvě černé vlajky. 

Podle organizátorů Kotlebu v den protestu stihla řada dalších „nešťastných náhod“. Před jeho výslechem se prý na policejní stanici vybily pojistky a policisté tak museli shánět psací stroj. Následně ho na cestě do Trnavy měly zastavit čtyři policejní hlídky. „Na silnicích probíhala dopravní kontrola,“ řekla policejní mluvčí Jana Kredatusová. 

Jízda začíná

Akce pokračovala po šestnácté hodině „protestní jízdou“ asi sta vozidel do Gabčíkova. Pro účastníky byl připraven autobus, kterým se svezl i reportér Parlamentních listů. Sestava cestujících byla pestrá. Vedle skupinky mladíků s holými hlavami a tričky s nacionalistickými symboly se svezly i manželské páry středního věku, děvčata působící dojmem, že cestují na dovolenou do Chorvatska a dva důchodci, kteří se ve své hlasité diskusi shodovali, že Slovensko imigranty nechce. 

Těsně za Trnavou začala vozidla demonstrantů doprovázet asi desítka policejních vozidel. Po chvíli byla kolona zastavena rozsáhlou silniční kontrolou. Na otázku reportéra Parlamentních listů, proč se tak stalo, nechtěli přítomní policisté odpovědět. Policejní mluvčí Martina Kredatusová se později novinářům vyjádřila, že „motoristi mohli vidět vícero hlídek na cestě z toho důvodu, že policie vykonávala dopravně-bezpečnostní akci v souvislosti s nelegální migrací“.

Ke koloně se tehdy připojil i Marian Kotleba, který účastníky vyzval, aby zablokovali vozovku. Situace se začala vyostřovat, přičemž policisté nakonec přinutili demonstranty postavit se na krajnici. Asi po hodině bylo koloně dovoleno se pohnout. 

Osazenstvo zadní části autobusu po jeho nastartování začalo skandovat: „Já jsem kokot, já jsem policajt.“ Skandování vystřídala píseň Hlinkovy gardy „Řež a rubej do krve... Dokud Slovák na Slovensku pánem nebude“. 

Kotlebovi přístup zakázán 

Několik kilometrů před cílem byla protestní jízda opět zastavena. Na kotlebovce čekali těžkooděnci, kteří jim nedovolili pokračovat. V té chvíli už některým ruply nervy. „Toto děláte v Den Ústavy, hanba vám,“ křičel na jednoho z těžkooděnců muž v tričku Lidové strany Naše Slovensko. Banskobystrický župan účastníky vyzval, aby zachovali klid a na protest si před policisty sedli. Část poslechla ihned a po výkřiku jednoho z přítomných, že „stojí jen kokot“, tak učinila většina. 

Situaci pro ParlamentnéListy.sk komentoval Marian Kotleba: „Toto jsou normální slušní lidé, které vláda odmítla vpustit do slovenského města, ve kterém bylo ve smyslu zákona o shromažďovacím právu nahlášeno veřejné shromáždění občanů. Den Ústavy se na Slovensku jednoduše oslavuje maximálním pošlapáním všech ústavních principů.“ 

Další hodiny strávili kotlebovci diskusí před policisty. „Když to takto půjde s imigrací dál, tak si povíme, že zlatí cikáni z Krásné Horky,“ zaznělo z úst Mariana Kotleby. 

Asi po hodině čekání se se stanoviskem dostavila policejní mluvčí Martina Kredatusová. „Do Gabčíkova policie tato vozidla nevpustila z toho důvodu, že v obci se na místě, kde chtěli mít toto shromáždění, konala jiná událost, která byla dopředu avizovaná a odsouhlasená.“ Později média informovala, že šlo o cvičení místních záchranářů. 

Stanovisko mluvčí se s velkým pochopením na místě nesetkalo. „Toto se dělá v Rusku,“ řekl jeden z přítomných. Další reagovali: „V Rusku se toto nedělá“ nebo „Dělá, ale na ochranu vlastních lidí“.

Protestu v Gabčíkově se nakonec kotlebovci nezúčastnili. Přijeli však maďarští extremisté ze strany Jobbik a hnutí 64 žup. 

Patový výsledek situace mezi kotlebovci a policisty trval až do půlnoci, když se Kotleba rozhodl shromáždění rozpustit. Na místě pak zůstala už jen asi čtyřicítka jeho vytrvalých příznivců. Většina z nich byla naštvaná, našli se však i tací, kteří výsledek vnímali pozitivně. „Lepší reklamu jsme si od Kaliňáka nemohli představit,“ řekl pán v zeleném triku. 

Autor: Peter Števkov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …