FOTO Jedubába. Rohatá Angela. Bohouše do koše. Peszynski a jiní. Křik kvůli ruské vlajce. A mnohem více...

25.08.2016 15:20

Merkelová je blázen, hoďte na ni síť. I takovýmto transparentem přivítali odpůrci německou kancléřku Angelu Merkelovou při její první státní návštěvě Česka za vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten ji ostatně do země pozval a s náležitými vojenskými poctami přivítal ve Strakově akademii.

FOTO Jedubába. Rohatá Angela. Bohouše do koše. Peszynski a jiní. Křik kvůli ruské vlajce. A mnohem více...
Foto: PL
Popisek: Plakát proti Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová přistála na ruzyňském letišti krátce po jedné hodině odpoledne. O půl druhé již projela Evropskou třídou ve směru na Úřad vlády. Podél Evropské stála hrstka odpůrců i několik příznivců kolem občanských aktivistů Tomáše Peszynského a Jana Cempera, jenž je znám svými prouprchlickými a protizemanovskými demonstracemi. Objevila se zde také česká muslimka Romana Červenková. Odpůrci zde byli aktivnější, bučeli a pískali, podle slov Tomáše Peszynského se arogantně chovali i k nim. 

„Odpůrci Merkelové tu nemají co dělat, tady to místo máme nahlášené jen my. Chovají se agresivně a jsou na nás sprostí,“ stěžuje si organizátor vítající skupiny. Organizátor druhého tábora ale nesouhlasí: „Cítíme se být součásti tohoto shromáždění, pouze máme opačný názor. Chceme, aby to tady bylo poklidné. Budeme jenom pískat, hrozit pěstmi a třeba na jedubábu Merkelovou ukážeme zadek,“ říká.

V táboře odpůrců poté došlo k hádce kvůli vlajce. „Tady já nemusím bejt,“ řekla žena poté, co jeden z odpůrců vytáhl ruskou vlajku. Na straně Peszynského tábora byly k vidění vlajky německé, Evropské unie a NATO.

Na místě byly k vidění nejrůznější transparenty, i s německými nápisy ve znění „Merkelová musí pryč“ či s obrázkem rohaté Angely. 

Daleko bouřlivěji bylo před Úřadem vlády, kam se příznivci málem ani neodvážili. Zhruba dvě stě padesát odpůrců vybavených píšťalkami hlasitě protestovalo proti osobě německé kancléřky. A nejen proti ní. Kromě křiku „Jedubaba“ se ozývalo také „Bohouše do koše“. V nemilosti odpůrců tak byl i premiér Sobotka, který celou návštěvu Merkelové „zpunktoval“. Nechyběly však ani ostřejší výrazy, kdy při příchodu Merkelové zaznívaly i pokřiky „scheisse Merkel“. Pískot a řev byl slyšet až v tiskovém sále Úřadu vlády.

Lidé také mávali transparenty „To není xenofobie. Islám do Evropy nepatří“, „My Čechy nedáme“, přeškrtnutým textem o protektorátu či opětovně nápisy v němčině o tom, aby Merkelová šla pryč. „Merkel – Killer of Europe“ – tento transparent přinesla jedna starší žena, která se dokonce netajila ani názorem, že německá kancléřka by měla stanout před Mezinárodním soudním dvorem v Haagu. Pozváním uprchlíků prý ohrozila bezpečnost Evropy. Jiný z mužů se zase domníval, že za invazí uprchlíků do Evropy stojí Spojené státy americké - a dal to transparentem náležitě najevo.

Své místo zde měly také hanlivé obrázky, kdy Merkelová byla vyobrazena s knírkem jako nacistický vůdce Adolf Hitler.

Skupinka kolem aktivisty Peszynského, která sem donesla velké oranžové srdce s fotografií kancléřky, musela být ochráněna antikonfliktním týmem a policisty. Demonstranti se totiž na ně sesypali se slovy „Hanba! Vlastizrada!“

Na bezpečnost vlivné německé političky dohlížel i policejní vrtulník. Kordon z dvaceti policistů navíc nedovoloval přiblížit se ke Strakově akademii. Mezi demonstrujícími se však sem tam ozývaly hlasy o prolomení kordonu, k tomu však nedošlo.

Poté, co Sobotka s Merkelovou vyslechli hymny obou zemí, přesunuli se kolem nastoupených vojáků k představitelům vlády. S nimi se kancléřka přivítala a následně se se Sobotkou vydala do Strakovy akademie ke společnému jednání. Vedle premiéra tak na místě kancléřku uvítali i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Většina demonstrantů se po přijetí kancléřky začala přesouvat na Malostranské náměstí, jen hrstka z nich zavelela k odchodu k ČVUT do Dejvic, kam kancléřka zamířila po setkání s českým předsedou vlády. Na demonstranty zde čekali kynologové se psy i policejní těžkooděnci. Nad místem prolétal krátce před čtvrtou hodinou, kdy sem kancléřka v doprovodu se Sobotkou i ministrem průmyslu a obchodu Jana Mládka dorazila, i policejní vrtulník.

Na Malostranském náměstí se mezitím chystá pódium pro řečníky, mezi nimiž by měli být i protiislamista Martin Konvička či advokátka Klára Samková. Z místa se ještě před vlastním shromážděním ozýval křik, demonstrantům se nelíbil například štáb České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …