FOTO Konflikt na Bursíkově akci na podporu Tibetu. Přišel někdo, kdo nesouhlasil, a nastala mela

05.05.2014 21:48

REPORTÁŽ Češi prý Tibet podporují. Aspoň si to myslelo okolo sto padesáti demonstrantů, kteří v pondělí večer před sídlem Ministerstva zahraničních věcí protestovali proti politice současné vlády vůči Číně. Na akci, kde promluvil třeba Martin Bursík, dorazil i odpůrce samostatného Tibetu a znalec Číny Pavel Křivka. Tomu se demonstranti nevybíravým způsobem pokusili vytrhnout a zničit transparent, přestože Křivka svůj nesouhlas dával najevo zcela poklidným způsobem.

FOTO Konflikt na Bursíkově akci na podporu Tibetu. Přišel někdo, kdo nesouhlasil, a nastala mela
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstraci za svobodný Tibet navštívil také podporoval jednotné Číny Pavel Křivka

„Přišli jsme sem s důležitým vzkazem: Pane premiére, pane ministře, mýlíte se. Češi Tibet podporují. Václav Havel byl první státník, který pozval dalajlamu na oficiální návštěvu. Byla to opravdu první země, kterou navštívil. Až poté následoval Bílý dům. Václav Havel dal velmi najevo, že mu záleží na lidských právech i na tom, jak se daří Tibeťanům. Že je to najednou popřeno, je zcela zásadní,“ uvedla demonstraci moderátorka Ester Janečková.

Přestože je naše země malá, Václav Havel tu podle jejích slov otevřel prostředí, které je v celém světě vnímáno tak, že nám není jedno, když se kdekoli na světě děje bezpráví. „Myslím si, že bychom měli pokračovat v tom, co Václav Havel započal. A proto jsme tady,“ konstatovala Janečková.

„Česká republika se slovy svých představitelů nemá vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a Tibetské autonomní oblasti a nemá udržovat kontakty s tibetskou exilovou vládou, ani se zajímat o osud Tibeťanů žijících na území Tibetské autonomní oblasti. Je zvláštní, že něco takového řekne někdo, kdo by měl český lid zastupovat,“ pokračovala televizní moderátorka a bojovnice za svobodný Tibet.

Téma lidských práv je prý součástí naší identity

Mezi řečníky vystoupil například bývalý místopředseda vlády a šéf nově založené strany LES Martin Bursík. Ten stejně jako další řečníci mluvil o potřebě nutnosti obhajoby lidských práv ve světě a za příklad takové politiky dával bývalého prezidenta Havla. Téma lidských práv se podle Bursíka po roce 1989 stalo symbolem naší identity.

„Jestli jsme v zahraničí skrze něco vnímáni, tak je to zejména politika Václava Havla: principiálnost, pevnost jako skála, spolehnutí na to, že se vždycky ozveme. I když je to nevýhodné. Je to dáno naší prožitou zkušeností s totalitou. Musíme obhajovat ostatní, kteří jsou utlačovaní a nežijí ve svobodě. Blízkost České republiky k Tibetu není náhoda, máme toho velmi mnoho společného. Měli jsme své exilové vlády a Tibeťané mají svou exilovou vládu. Měli jsme svoji zkušenost s vězni svědomí a dokonce je tu i jedna velmi smutná společná zkušenost s hořícími pochodněmi,“ řekl Bursík.

Proč Česká republika mlčí?

„Kdo jiný by měl rozumět vzkazu Tibeťanů, kteří v projevu absolutního zoufalství sáhnou po oběti nejvyšší a sebeupálí se. K dnešnímu dni je jich 126. Proč Česká republika k tomuto mlčí? Teď najednou pan ministr Zaorálek a předseda vlády nám tuto hodnotu, tento základ naší identity, chtějí vzít. Jsme tu, abychom se ohradili, že si tohle vzít nenecháme. Pro nás jako občanskou společnost je toto základem,“ tvrdil Martin Bursík.

Podle jeho slov lze toto „škobrtnutí české diplomacie“ ještě napravit. „Kdyby vláda chtěla pokračovat ve změně kurzu, bylo by to největší selhání české diplomacie od roku 1989. Chceme, aby zástupci našeho státu se chovali hrdě jako my. Nechceme, aby se klaněli před čínskými komunisty a vyjadřovali ve společných rezolucích to, co si Číňané přejí. Vyzýváme českou vládu, aby připravila, projednala a schválila situační zprávu o stavu dodržování lidských práv v Tibetské autonomní oblasti a v Číně!“ dodal rázně exministr Bursík.

„Tibet byl vždy čínský, Krym byl vždy ruský!“

V průběhu akce se na Loretánském náměstí před Černínským palácem objevil známý odpůrce samostatného Tibetu a znalec čínské historie a reálií Pavel Křivka. Měl s sebou transparent s nápisem „Tibet byl vždy čínský, Krym byl vždy ruský!“ a pokojně se s cedulí postavil na okraj protestního shromáždění.

Lidé z pódia se však snažili Křivku obklíčit a násilím mu jeho transparent vytrhnout z rukou a zničit. Křivka se však nehodlal vzdát a možnému ostrému konfliktu zabránilo až několik policistů, kteří Křivku odvedli do bezpečné vzdálenosti od demonstrantů.

„Nemohl jsem sedět doma, když tady se vykládají takové nesmysly a propaganda. Jaká okupace Tibetu? Jaká samostatnost? Tibet byl vždycky čínský a díky Čínské lidové republice se momentálně běžným Tibeťanům žije celkem dobře. Čínská vláda tam zbudovala školy, postavila železnice, zavedla elektřinu,“ uvedl redakci Pavel Křivka, který nedávno situaci kolem Tibetu a Číny pro ParlamentníListy.cz odborně okomentoval. Pavel Křivka byl přitom komunistickým režimem vězněn na základě politického procesu a o bezpráví toho tak ví dost. (Čtěte ZDE.)

Zahraniční politika vůči Tibetu se nezměnila ani o milimetr

Prohlášení, které ministr zahraničí v Pekingu podepsal, podle prohlášení protibetských demonstrantů „podstatným způsobem mění dosavadní východiska zahraniční politiky naší země“. Jak ale v pátek řekl ParlamentnímListům.cz šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček, v zahraniční politice nenastala změna ani o milimetr.

„Já na tom vidím jako možná nejzajímavější právě to rozlišení mýtů a reality, kdy v této chvíli po různých článcích a výrocích to vypadalo, že Česká republika výrazně změnila zahraniční politiku a udělala to výměnou nejlépe za nějaký konkrétní obchod. V realitě je to tak, že od roku 1993 všechny vlády ČSSD, ODS i technokratické měly tu samou politiku. To je politika uznání jedné Číny, což se týká i otázky Tibetu, a některé vlády (či jejich členové) byly natolik nedisciplinované, že se samy vlastní politiky nedržely. Že uznáváme politiku jedné Číny, znamená paradoxně pro některé lidi u nás překvapivé zjištění, že máme v zásadě stejný postoj jako čtrnáctý dalajlama sám, jenž politiku jedné Číny uznává také,“ uvedl Kmoníček.

Na demonstraci se kromě Martina Bursíka, Kateřiny Jacques či Ester Janečkové objevila také socioložka Jiřina Šiklová, písničkář Jiří Dědeček, režisérka Olga Sommerová či herečka Bára Hrzánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …